Overnamekandidaten in 2011

Selwyn Duijvestijn - 21 december 2010, 07:52

Welke CEO's schudden elkaar na heftig vergaderen uiteindelijk de hand en zetten hun handtekening onder het overnamecontract?

Welke CEO's schudden elkaar na heftig vergaderen uiteindelijk de hand en zetten hun handtekening onder het overnamecontract? Het inspelen op overnames is altijd een leuke bezigheid. Wie een lijstje van tien aandelen maakt aan het begin van het jaar, kan met oudejaarsavond al terugkijken op een mooie winst als slechts een van de genoemde fondsen ook daadwerkelijk is overgenomen. De kunst is echter om twee of drie overnamekandidaten goed in te kunnen schatten. Dan loopt het rendement namelijk aardig snel op. Welke bedrijven hebben een hoge kans op overname in 2011?

ASMI
Het bedrijf heeft enkele jaren onder vuur gelegen van aandeelhouders. Nu de resultaten van de front-end divisie weer aan de betere hand zijn, staat het bedrijf er weer aardig goed voor en valt een overname niet uit te sluiten. Het bedrijf was natuurlijk nog aantrekkelijker toen het minder goed draaide, maar we zien vaker dat niemand er dan zijn handen aan wil branden. Het koersverloop van eind 2010 is overigens opmerkelijk te noemen.

BinckBank
Waar rook is, is vuur. Er doen inmiddels meerdere geruchten de ronde. BinckBank schijnt een zakenbank in de arm hebben genomen om zijn opties te bekijken. Feit blijft helaas dat er weinig spelers zijn die BinckBank over kunnen nemen. Er zijn enkele grote partijen uit de Verenigde Staten die echter mogelijk een slag willen slaan.

Brunel
Brunel is in het verleden ontzettend vaak genoemd als doelwit. Voor een overname van Brunel dient echter oprichter en grootaandeelhouder Jan Brand met zijn 63% belang over de streep getrokken te worden.

DSM
Het chemiebedrijf laat onvoldoende groei zien en heeft een relatief lage marktkapitalisatie. DSM heeft echter wel een kwaliteitsportfolio en het feit dat de waarde hiervan nog niet in de koers van het aandeel is verwerkt is mooi meegenomen. Met het huidige activiteitenscala zijn de groeimogelijkheden beperkt. Het bedrijf is relatief goedkoop en er is bovendien ruimte voor verbetering. Dat zijn doorgaans factoren die een overname in de hand kunnen werken. Als potentiële kopers worden het Duitse BASF en het Belgische Solvay genoemd.

Grontmij
Dit bedrijf wordt de laatste tijd meer en meer als overnamekandidaat genoemd. Het bedrijf blijft achter bij de grotere sectorgenoten en is enkel actief in Europa. Een overnemende partij kan in een klap voet aan de grond krijgen in de eurozone.

KPN
Eens in de zoveel tijd komt er weer een verhaal naar boven over KPN. Het bedrijf zou wel eens door het Spaanse Telefonica overgenomen kunnen worden. Het speelde tien jaar geleden al, maar naast het aardige dividendrendement van KPN is het wellicht iets om het achterhoofd te houden.

Macintosh
In het verleden hebben aandeelhouders al eens aangedrongen op een splitsing. Losse delen zouden meer waard zijn dan het geheel. Het bedrijf heeft dat zelf altijd ontkent, maar een dergelijk scenario is natuurlijk niet uit te sluiten. Het bedrijf houdt zich goed staande en bij een eventuele opsplitsing zal het bedrijf al snel in stukken verkocht worden.

Ordina
Het ICT bedrijf presteert niet al te best en heeft bovendien enorme schulden. Al in 2009 is Deutsche Bank aan het werk gezet om een overnemende partij te zoeken, de slechte financiële positie schrik veel partijen echter af. Als een overnemende partij een oplossing weet te vinden voor de schuldenlast, is Ordina een prachtbedrijf met veel potentie. Er wordt vooral gedacht aan een vermogende Amerikaanse of Indiase partij uit de ICT-sector.

TomTom
De uitbreidingsmogelijkheden van TomTom zijn gering. Toch is het een goed bedrijf dat winstgevend is en de zaken goed op orde heeft. Ieder groot bedrijf wat het gehele plaatje in zijn bezit wil hebben kan TomTom overnemen. Een grotere sectorgenoot is natuurlijk ook een optie.

TNT
TNT is een potentiële overnamekandidaat vanwege o.a. de opsplitsing in een express- en een postdivisie. Vooral de expressdivisie is erg interessant en heeft een strategische waarde hebben in Nederland. Door de splitsing is het mogelijk dat voor het ene deel een koper wordt gezocht, terwijl het andere zelfstandig blijft voortbestaan. Potentiële overnamekandidaten zouden FedEx en UPS zijn, waarbij UPS door de meeste analisten als grootste kanshebber wordt genoemd.

USG People
USG is ontstaan uit een fusie en daarmee enigzins aan het einde van een traject. Het uizendconcern is uitgegroeid en heeft niet de financiële middelen om uit te breiden. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat een grote partij uit de uitzendsector zijn kans ziet en pakt. De Franse uitzendgigant Adecco wordt vaak genoemd als overnemende partij.

Wessanen
Het bedrijf heeft veel verborgen waarde voor de branchegenoot of saneerder die Wessanen weer op de rails wil krijgen. Operationeel loopt het namelijk allemaal niet lekker. Wessanen houdt zich namelijk bezig met twee activiteiten die niet goed bij elkaar passen: biologische voeding en diepvriessnacks. Wessanen wil zich eigenlijk enkel nog gaan concentreren op biologische voeding, met merken als 'Zonnatura'.  Een overnemende partij kan slecht presterende onderdelen afstoten en goede bedrijfsonderdelen inpassen en samenvoegen in het eigen bedrijf. Een kapitaalkrachtige sectorgenoot kan een mooie slag slaan.

Wolters Kluwer
Wolters Kluwer is een van de oudste aandelen op dit soort lijstjes. Het gerucht rondom het samengaan met Reed Elsevier komt zo af en toe bovendrijven. Het Zwitserse UBS heeft Wolters Kluwer prominent op het lijstje overnamekandidaten staan. De bank sluit het niet uit dat de uitgever verdeeld zal worden tussen Reed Elsevier en Reuters Thompson.

Pharming & Galapagos
Met de overname van Crucell lijken de ogen meer dan ooit gericht op de biotechnologiesector. Een ander recent voorbeeld is de overname van King Pharmaceuticals door Pfizer. Er verlopen enkele belangrijke patenten op medicijnen bij diverse farmaceuten. De grotere concerns kiezen ervoor om overnames te doen van kleinere bedrijven. Dit lijkt een betere manier om daarmee nieuwe markten aan te boren dan om zelf verder te innoveren.

Er zijn verschillende klein bedrijven die binnen de sector als overnamekandaat genoemd worden. Galapagos boekt veel progressie en is momenteel diverse samwerkingsverbanden aan het sluiten. Crucell heeft momenteel een belang in Galapagos, maar wanneer Crucell wordt ingelijfd door Johnson&Johnson zou dit belang worden doorgeschoven naar de Amerikanen, waardoor een volledige overname van Galapagos door Johnson&Johnson dichterbij zou komen. Verder timmert Pharming hard aan de weg. Als het advies voor medicijn Rhucin positief is, zal Pharming een aantrekkelijk doelwit worden voor farmaceuten omdat het dan een middel in handen heeft dat snel op de markt geïntroduceerd kan worden.

0 reacties

Er zijn geen reacties op dit artikel.

U kunt een reactie achterlaten als u bent ingelogd.

Recente weblogs

Damrak start hoger in week van Amerikaans rentebesluit

Half procent hogere opening op Beursplein 5.

14 december 2015, 08:36 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Alibaba eist rectificatie van Barron`s

Artikel bevat foutieve informatie volgens Alibaba.

18 september 2015, 13:17 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Geen valutaoorlog

Volgens NN is het uiteindelijke doel van het besluit van China om de yuan te devalueren een ontkoppeling van de Amerikaanse en Chinese monetaire omstandigheden.

1 september 2015, 18:11 - 0 reacties - Lees verder
Valentijn_van_Nieuwenhuizen

Solide en stabiel Docdata

Een aandeel dat groei en degelijkheid combineert.

14 mei 2015, 13:45 - 0 reacties - Lees verder
Selwyn Duijvesteijn

Waar is TINA als je haar nodig hebt

Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

5 mei 2015, 20:30 - 0 reacties - Lees verder
Andre Brouwers

About

Turbo-Trading is eind september 2009 opgericht en er worden vanaf 1 oktober 2009 dag- en weekanalyses gegeven. Behaalde rendementen vindt u op de resultatenpagina. Als u op de hoogte bent van de begrippen 'turbo' en 'trading' zegt de naam eigenlijk alles. Een turbo is een financieel instrument waarmee gehandeld kan worden op de beurs. Met een Turbo kan zowel geprofiteerd worden van een stijging (met een turbo long) als een daling (met een turbo short) van de onderliggende waarde.

Dankzij de sterke hefboomwerking kan met de turbo een hoog rendement behaald worden . Op deze website worden dag- en weekanalyses gegeven waarin verschillende indices (AEX, S&P 500, Dow Jones, etc.), grondstoffen (goud, olie, etc.), valuta (eur-dollar, dollar-yen, etc.) en soms ook individuele aandelen aan bod komen. Er wordt uitgelegd hoe met zorgvuldig uitgekozen turbo's (en soms sprinters) geprobeerd wordt het meeste rendement te behalen. Aan de hand van de voorbeeldportefeuille kunt u bijhouden hoe succesvol Turbo-Trading is, en of het voor u interessant is om te volgen.


Recente weblogs


Dossiers

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BRUNEL I... toevoegen aan uw watchlist 16,43 1,48% 0,24 16,19
DSM KON toevoegen aan uw watchlist 84,72 0,02% 0,02 84,70
GRONTMIJ toevoegen aan uw watchlist 5,03 -0,20% -0,01 5,03
KPN KON toevoegen aan uw watchlist 2,89 0,70% 0,02 2,87
ORDINA toevoegen aan uw watchlist 1,69 1,20% 0,02 1,67
PHARMING... toevoegen aan uw watchlist 1,54 2,67% 0,04 1,55
TOMTOM toevoegen aan uw watchlist 8,84 0,34% 0,03 8,81
USG PEOPLE toevoegen aan uw watchlist 17,20 -1,49% -0,26 17,20
WESSANEN... toevoegen aan uw watchlist 17,38 0,06% 0,01 17,37
WOLTERS ... toevoegen aan uw watchlist 43,22 0,96% 0,41 42,81

Portefeuille van de auteur: Selwyn Duijvestijn

De gebruiker heeft zijn/haar portefeuilles niet zichtbaar gemaakt.