Het Geert Schaaij fenomeen

Selwyn Duijvestijn - 15 december 2010, 23:53

Wie kent inmiddels de sympathieke moppentapper uit Friesland niet?

Geert Schaaij is vooral bekend geworden doordat hij regelmatig met Harry Mens in het programma Business Class praat over de ontwikkelingen van de economie en de Nederlandse beurs. De aandacht ligt voor het publiek vooral bij zijn adviezen in kleinere aandelen die in lage volumes verhandeld worden. Deze, in zijn woorden, "pareltjes", staan er bekend om de morgen na het advies enorme stijgingen te laten zien. Selffulfilling prophecy of geweldig talent?

Het doet er voor mij eigenlijk niet toe. Mij gaat het om de kansen die de adviezen bieden en het rendement wat er mee te behalen valt. Geert Schaaij zelf antwoordde op dezelfde vraag van Harry Mens in de vorige uitzending van Business Class ongeveer hetzelfde, "Zolang mijn Beursgenoten maar winstmaken." zei hij toen.

Geert Schaaij is vaak de voorlaatste zondag in de maand te gast bij Harry Mens. De afgelopen keren schoten op de daaropvolgende maandagmorgen altijd wel twee of drie aandelen omhoog. Wessanen, SNS en Teleplan zijn hier recente voorbeelden van. Tussentijdse berichten van Schaaij kunnen ook voor veel spektakel zorgen. Toen een aantal weken terug zijn beursgenoten werden "geflashd" over het kansrijke avontuur Ordina, schoot het fonds omhoog en ging meer dan 7% hoger de dag uit.

In het verleden is er wat gerommel geweest rondom Geert Schaaij. Volgens justitie zou hij hebben geprofiteerd van zijn promotiepraatje over het aandeel Dico, waarna de koers destijds 70% omhoog spoot. Schaaij heeft zelf echter altijd gesteld dat hij al positie had genomen voor zijn klanten via een onderhandse emissie en dat Dico dit keurig had gemeld. De zaak is uiteindelijk met een schikking afgedaan en heeft gezorgd dat Schaaij voor zichzelf is begonnen met 'Beursgenoten'.

Een lang inleidend verhaal, maar hoe kunt u als belegger nu profiteren van die enorme koersstijgen? Lid worden van Beursgenoten is natuurlijk een optie, al durf ik niet met zekerheid te zeggen dat leden al voor de uitzending van Harry Mens op de hoogte worden gesteld over welk aandeel wat gezegd gaat worden. Door volumes op de Midkap te bekijken , berichten op andere sites op te vangen en de belangen van Beursgenoten in de gaten te houden kan ook een goede inschatting gemaakt worden.

Beursgenoten / Geert Schaaij melden op dit moment belang in de volgende stukken:

 • Aegon
 • Akzo (optiestrategie)
 • Alanheri
 • Balda (Duitsland)
 • Homburg Invest
 • ICT Automatisering 
 • MacIntosh Retail Group NV
 • Philips (speeder)
 • Rhodia SA
 • Sabon (in BV van Geert)
 • SNS
 • sns put long
 • Telegraaf
 • TNT (Sprinter )
 • Wessanen

Daarnaast heeft Geert Schaaij in verschillende programma's al laten weten wat 'De 5 van Geert' zijn. Dit zijn de vijf aandelen die volgens Geert flink kunnen stijgen, de fondsen die de kar trekken als het ware. RTL-Z liet in november weten welke vijf pareltjes er op dat moment op de lijst stonden , namelijk de volgende fondsen:

 • Boskalis
 • ING
 • Ten Cate
 • Telegraaf
 • USG People

Op 19 december of 26 december zal Geert Schaaij wederom aanschuiven bij Harry Mens. Mijn verwachting is dat Geert, net als alle bekende adviseurs en analisten een lijstje toppers voor 2011 zal gaan presenteren, 'De 5 van Geert' zogezegd. Grote kans dat de fondsen op dit lijstje maandagmorgen flink gaan stijgen. Zeker doordat de volumes deze dagen enorm laag zijn, kan het procentueel hard oplopen met de toch wat illiquidere fondsen. Wie een goede inschatting maakt van wat er gezegd gaat worden, kan naar mijn mening een leuk rendement scoren.

Natuurlijk moet u als belegger zelf een goede inschatting maken van de kansen en risico's van een aandeel. Ikzelf koop dus enkel de bovengenoemde fondsen die ik ook echt zie zitten. Zo vind ik Balda te ver van mijn bed en TNT niet interessant genoeg. Boskalis, SNS en USG People zie ik wel zitten. Alanheri is echter naar mijn weten nog nooit ergens door Geert genoemd. Puur om in te spelen op het Harry Mens-effect en Geert Schaaij-fenomeen pik ik daar daarom misschien toch ook maar een plukje van op...

 

Selwyn Duijvestijn
Turbo-Trading.nl

Selwyn Duijvestijn is een selfmade beursdeskundige en expert op het gebied van handel in turbo’s. Op zijn persoonlijke website www.turbo-trading.nl geeft hij zijn mening over door hem opgemerkte kansen in verschillende markten. Via een geheel eigen werkwijze selecteert hij kansrijke turbo’s en beoordeelt deze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Er wordt maandelijks gestreefd naar een hoog rendement voor bezoekers en leden die de turbo portefeuille volgen.
Auteur bespreekt vaak posities uit eigen handelspraktijk, welke elk moment van aard en karakter kunnen veranderen.

0 reacties

Er zijn geen reacties op dit artikel.

U kunt een reactie achterlaten als u bent ingelogd.

Recente weblogs

Damrak start hoger in week van Amerikaans rentebesluit

Half procent hogere opening op Beursplein 5.

14 december 2015, 08:36 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Alibaba eist rectificatie van Barron`s

Artikel bevat foutieve informatie volgens Alibaba.

18 september 2015, 13:17 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Geen valutaoorlog

Volgens NN is het uiteindelijke doel van het besluit van China om de yuan te devalueren een ontkoppeling van de Amerikaanse en Chinese monetaire omstandigheden.

1 september 2015, 18:11 - 0 reacties - Lees verder
Valentijn_van_Nieuwenhuizen

Solide en stabiel Docdata

Een aandeel dat groei en degelijkheid combineert.

14 mei 2015, 13:45 - 0 reacties - Lees verder
Selwyn Duijvesteijn

Waar is TINA als je haar nodig hebt

Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

5 mei 2015, 20:30 - 0 reacties - Lees verder
Andre Brouwers

About

Turbo-Trading is eind september 2009 opgericht en er worden vanaf 1 oktober 2009 dag- en weekanalyses gegeven. Behaalde rendementen vindt u op de resultatenpagina. Als u op de hoogte bent van de begrippen 'turbo' en 'trading' zegt de naam eigenlijk alles. Een turbo is een financieel instrument waarmee gehandeld kan worden op de beurs. Met een Turbo kan zowel geprofiteerd worden van een stijging (met een turbo long) als een daling (met een turbo short) van de onderliggende waarde.

Dankzij de sterke hefboomwerking kan met de turbo een hoog rendement behaald worden . Op deze website worden dag- en weekanalyses gegeven waarin verschillende indices (AEX, S&P 500, Dow Jones, etc.), grondstoffen (goud, olie, etc.), valuta (eur-dollar, dollar-yen, etc.) en soms ook individuele aandelen aan bod komen. Er wordt uitgelegd hoe met zorgvuldig uitgekozen turbo's (en soms sprinters) geprobeerd wordt het meeste rendement te behalen. Aan de hand van de voorbeeldportefeuille kunt u bijhouden hoe succesvol Turbo-Trading is, en of het voor u interessant is om te volgen.


Recente weblogs


Dossiers

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BOSKALIS... toevoegen aan uw watchlist 30,71 0,95% 0,29 30,42
ORDINA toevoegen aan uw watchlist 1,81 5,85% 0,10 1,71
SNS REAAL toevoegen aan uw watchlist 0,84 -3,45% -0,03 0,84

Portefeuille van de auteur: Selwyn Duijvestijn

De gebruiker heeft zijn/haar portefeuilles niet zichtbaar gemaakt.