Damrak start hoger in week van Amerikaans rentebesluit

Redactie ABM Financial News - 14 december 2015, 08:36

Half procent hogere opening op Beursplein 5.

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting licht hoger openen in aanloop naar het Amerikaanse rentebesluit, dat voor woensdag staat geagendeerd. Futures op de AEX index noteerden circa een half uur voor de beursgong 0,5 procent hoger.


"Het grondstoffenthema en het rentebeleid bederven momenteel het sentiment", aldus Stan van Wersch van ING. De sales trader voorziet wel een "lichte short covering" richting het rentebesluit, waardoor de markten op korte termijn kunnen herstellen.


Wall Street sloot vrijdag scherp lager voorafgaand aan de week waarop naar verwachting de rente voor het eerst in negen jaar zal worden verhoogd, terwijl ook de aanhoudende daling van de olieprijzen woog op het sentiment. De olieprijzen daalden naar het laagste niveau in circa zeven jaar tijd. Een januari-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,8 procent naar 35,60 dollar. Een vat Brent werd 0,6 procent goedkoper op 39,48 dollar.


Het beeld in Azië was vanochtend gemengd. De Japanse beurs daalde tussentijds in lijn met het verlies op de Amerikaanse beurzen krap twee procent, terwijl de beurs in Shanghai juist ruim twee procent klom na volgens zakenbank Nomura opbeurende macrocijfers dit weekend. Zowel de industriële productie als de detailhandelsverkopen in China bleken volgens staatscijfers in november te zijn gestegen.


Beleggers kijken uit naar Fed


De komende week zal vooral in het teken staan van het rentebesluit door de Federal Reserve op woensdag. Hoewel een renteverhoging eerder dit jaar nog uitgesteld werd vanwege onzekerheid over de mogelijke effecten van de Chinese groeivertraging, acht hoofdeconoom Maarten Leen van ING het "niet waarschijnlijk" dat de Fed opnieuw tot uitstel zal besluiten.

    
Beleggers krijgen volgens ABN AMRO komende week verder "een goed gevulde agenda" te verwerken. Vandaag komen cijfers over de internationale handel van Nederland en de industriële productie in de eurozone vrij, op dinsdag gevolgd door de Nederlandse detailhandelsverkopen, de Duitse ZEW-index, werkloosheidscijfers uit de eurozone en Amerikaanse inflatiecijfers.

    
Hoewel alle ogen woensdag voornamelijk op het rentebesluit van de Fed zijn gericht, worden ook  inflatiecijfers uit de eurozone en de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindexen uit Europa vrijgegeven, samen met de Amerikaanse voorlopige inkoopmanagersindex voor de industrie.

    
Donderdag bevat de agenda de Duitse Ifo-index en Japanse exportcijfers, terwijl vrijdag onder meer het Nederlandse consumentenvertrouwen en de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector gepland staan.


Bedrijfsnieuws

CEO Ger van Jeveren vertrekt bij Fagron. De magistrale bereider gaf aan zich volledig te willen concentreren op de gesprekken met de financieringsbanken, eventueel in combinatie met een publieke of private kapitaalverhoging. Daardoor staat een overnametraject niet meer op de prioriteitenlijst van de magistrale bereider.


De Braziliaanse tak van Arcadis verstrekt informatie in een onderzoek naar een aantal bouwbedrijven dat actief is in het São Francisco watermanagementproject in het noorden van Brazilië. Een woordvoerder van Arcadis kon tegenover ABM Financial News niet aangeven of het zelf ook wordt onderzocht door de autoriteiten.


USG People
is in een hoger beroep in het ongelijk gesteld door de Franse rechter in een conflict over de afdracht van belastingen en sociale lasten. USG People heeft besloten de totale kosten voor de aanslag, 16,9 miljoen euro, inclusief heffingsrente, hetgeen door de uitzender wordt ingeschat op 3,4 miljoen euro, als incidentele kosten in het vierde kwartaal 2015 ten laste van het resultaat te brengen.


Heijmans sloot een Integraal Beheer Contract met het Rijksvastgoedbedrijf voor het beheer en het onderhoud van datacenters en kantoren op vijf locaties van de Belastingdienst in Apeldoorn. De contractwaarde bedraagt ruim 25 miljoen euro.


Ballast Nedam stelde de voorwaarden vast voor de volledig onderschreven claimemissie van circa 20 miljoen en de onderhandse plaatsing van ongeveer 27,6 miljoen euro. Aandeelhouders die de claimemissie aan zich voorbij laten gaan, moeten rekening houden met een verwatering van ongeveer 77,5 procent. Bovendien zal het bezit van aandeelhouders verwateren als gevolg van de onderhandse plaatsing.


Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index daalde vrijdag 1,8 procent naar 17.265,21 punten, de breder samengestelde S&P500 index verloor 1,9 procent op 2.012,37 punten en techbeurs Nasdaq sloot 2,2 procent lager op 4.933,46 punten. Op week basis verloor hoofdgraadmeter S&P 500 krap vier procent.

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

0 reacties

Er zijn geen reacties op dit artikel.

U kunt een reactie achterlaten als u bent ingelogd.

Recente weblogs

Damrak start hoger in week van Amerikaans rentebesluit

Half procent hogere opening op Beursplein 5.

14 december 2015, 08:36 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Alibaba eist rectificatie van Barron`s

Artikel bevat foutieve informatie volgens Alibaba.

18 september 2015, 13:17 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Geen valutaoorlog

Volgens NN is het uiteindelijke doel van het besluit van China om de yuan te devalueren een ontkoppeling van de Amerikaanse en Chinese monetaire omstandigheden.

1 september 2015, 18:11 - 0 reacties - Lees verder
Valentijn_van_Nieuwenhuizen

Solide en stabiel Docdata

Een aandeel dat groei en degelijkheid combineert.

14 mei 2015, 13:45 - 0 reacties - Lees verder
Selwyn Duijvesteijn

Waar is TINA als je haar nodig hebt

Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

5 mei 2015, 20:30 - 0 reacties - Lees verder
Andre Brouwers

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 534,09 0,27% 1,45 532,64
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 823,23 0,93% 7,58 815,65

Portefeuille van de auteur: Redactie ABM Financial News

De gebruiker heeft zijn/haar portefeuilles niet zichtbaar gemaakt.