Italië op de rand van de afgrond

Redactie ABM Financial News - 10 november 2011, 14:25

Indien de geëxplodeerde rente die Italië moet betalen om haar staatsschuld te herfinancieren niet daalt is Italië failliet.

Indien de geëxplodeerde rente die Italië moet betalen om haar staatsschuld te herfinancieren niet daalt is Italië failliet. De huidige staatsschuld is 1900 miljard euro terwijl de marktrente op de 10 jarige Italiaanse staatsobligatie gisteren 7,48 aantikte. Dit komt bij herfinanciering neer op rentelasten van 142 miljard euro per jaar. Oftewel, per hoofd van de bevolking, 2500 euro. Voor een Italiaans gezin van 4 personen komt dat dus neer op 10.000 euro. Per jaar. Alleen voor de aflossing.


Elke financiële instelling die met cijfers komt meldt op dit moment een verminderde blootstelling aan schuldpapier van de zogenaamde PIIGS landen. Zij verkopen continue. Na de prijsexplosie van gisteren zal geen enkele private partij nog zijn vingers durven te branden aan door de markt gebrandmerkte obligaties. De enige koper in de markt is de ECB. Zij probeert donderdag het rendement op de 10 jaar Italiaanse staatsobligatie te drukken onder de 7 procent. Feitelijk zijn het met name de belastingbetalers van Duitsland en Nederland, als dé nettobetalers, die obligaties opkopen waar niemand zijn vingers meer aan wil branden. De Nederlandse financiële sector kijkt ondertussen met het angstzweet in de handen naar de oplopende rente in Italië. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen hebben volgens de laatste cijfers namelijk € 71 miljard uitstaan in de laars van Europa. Per Nederlands gezin van 4 personen komt dat neer op 19.000 euro.


Ondertussen vecht Berlusconi voor zijn politieke leven en traineert een oplossing door aan te sturen op verkiezingen die pas in februari moeten plaats vinden. De markt zal hem die tijd niet gunnen. Indien er niet razendsnel maatregelen worden genomen om het vertrouwen te herstellen is het te laat. Elk gerucht kan nu aanleiding zijn om spaargeld weg te halen bij Italiaanse banken met het omvallen van banken als gevolg. Daarmee zal het economische verkeer in Italië tot stilstand komen. Een eventueel omvallen van Italië zal direct het einde betekenen van de Europese Unie en de euro in zijn huidige vorm.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

0 reacties

Er zijn geen reacties op dit artikel.

U kunt een reactie achterlaten als u bent ingelogd.

Recente weblogs

Damrak start hoger in week van Amerikaans rentebesluit

Half procent hogere opening op Beursplein 5.

14 december 2015, 08:36 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Alibaba eist rectificatie van Barron`s

Artikel bevat foutieve informatie volgens Alibaba.

18 september 2015, 13:17 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Geen valutaoorlog

Volgens NN is het uiteindelijke doel van het besluit van China om de yuan te devalueren een ontkoppeling van de Amerikaanse en Chinese monetaire omstandigheden.

1 september 2015, 18:11 - 0 reacties - Lees verder
Valentijn_van_Nieuwenhuizen

Solide en stabiel Docdata

Een aandeel dat groei en degelijkheid combineert.

14 mei 2015, 13:45 - 0 reacties - Lees verder
Selwyn Duijvesteijn

Waar is TINA als je haar nodig hebt

Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

5 mei 2015, 20:30 - 0 reacties - Lees verder
Andre Brouwers

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.

Portefeuille van de auteur: Redactie ABM Financial News

De gebruiker heeft zijn/haar portefeuilles niet zichtbaar gemaakt.