Faillissement Griekenland biedt ook kansen

Harm Van Wijk - 8 maart 2012, 23:01

Griekenland beheerste ook deze week weer de media: gaat Griekenland wel of niet failliet? Het geteisterde Zuidoosteuropese land wil dat minimaal 90% van de private schuldeisers aan de schuldendeal meedoet. ‘Athene’ wil de deal zelfs afblazen als minder dan 75% bereid is om te schikken.

Griekenland beheerste ook deze week weer de media: gaat Griekenland wel of niet failliet? Het geteisterde Zuidoosteuropese land wil dat minimaal 90% van de private schuldeisers aan de schuldendeal meedoet. ‘Athene’ wil de deal zelfs afblazen als minder dan 75% bereid is om te schikken.

 

De markt is bang dat Griekenland failliet gaat als er geen overeenkomst wordt gesloten om de aanzienlijke schulden te herstructureren. Maar is er leven na de déconfiture? Als we een artikel van Business Insider mogen geloven wel!

 

Daarin wordt een grafiek van Barclays getoond met landen, waarbij schuld wordt uitgedrukt als percentage van het Bruto Binnenlands Product. Chili komt daarbij het beste uit de bus. Het Zuid-Amerikaanse land is rijk aan grondstoffen en is omringd met snel groeiende landen zoals Peru en iets verderop Brazilië.

 

Het meest opvallende is echter Rusland, dat in 1998 failliet ging. Het land is eveneens rijk aan natuurlijke hulpbronnen, zoals olie, het zwarte goud. Rusland is er na de déconfiture niet slechter op geworden.

 

De (overheids)schulden zijn relatief zeer laag en daardoor staat Rusland er veel beter voor dan het gemiddelde Westerse land. Daarmee wordt duidelijk dat een faillissement helemaal niet het einde hoeft te betekenen voor een land. Er is dus hoop voor de Grieken en een eventueel faillissement van Griekenland biedt zelfs kansen! De vraag is natuurlijk wat voor effect het heeft op de partijen die naar hun centen kunnen fluiten.

 

Europa had de afgelopen maanden nog steeds last van de Griekse toestanden. Het verlies sinds de zomermaanden van vorig jaar kon, ondanks het sterke herstel sinds het najaar, niet worden weggepoetst. De Duitse DAX vervult een leidersrol en is de sterkste index van Europa. De CAC40 en Eurostoxx wisten de top van oktober (eindelijk) te passeren. Dat kan van de zwak presterende Spaanse, Portugese en Italiaanse indices echter niet worden gezegd. De pijn zit overduidelijk nog steeds bij de landen met een slechtere begrotingsdiscipline.

 

Euro consolideert in dalende trend
 
De euro consolideert binnen de dalende trend. De euro moest het de afgelopen weken opnieuw afleggen tegen de Amerikaanse dollar. Ook ten opzichte van de Australische dollar, de Noorse kroon en de Japanse yen moet het mislukte project, dat euro heet, het afleggen. In 2008 stond er nog een ‘all time high’ rond $ 1,60 op het bord, daarna zien we alleen maar lagere toppen. De euro bereikte in 2012 rond $ 1,26 een (voorlopig) dieptepunt, waardoor de dalende trend sinds 2011 een impuls kreeg. De dalende weerstandslijn bleek te sterk, waardoor opnieuw de aanval lijkt te zijn ingezet op het laagste punt rond $ 1,20 dat in 2010 werd genoteerd. Erg veel vertrouwen, dat de problemen in de eurozone snel worden opgelost, lijkt er niet te zijn.

 

Brent-olie op recordniveau in euro’s
 
Brent-olie noteert met een koers van rond € 94 per vat rond een ‘all time high’ in euro’s gemeten. Daarmee werd de vorige top uit 2008 overschreden. De waardedaling van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar speelt hierbij een belangrijke rol. In dollars uitgedrukt, noteert Brent-olie circa $ 124, rond de koers die in het voorjaar van 2011 werd opgetekend. In juli 2008 noteerde Brent een recordprijs rond $ 147, waarna de olieprijs fors daalde tot $ 35 per vat van 159 liter. De benzineprijzen per liter aan de pomp bereikten, mede door de BTW over de accijnzen en het nog nooit afgeschafte ‘tijdelijke’ kwartje van Kok, een nieuw record. De aanhoudende spanningen ten aanzien van Iran oefenen opwaartse druk uit op de olieprijs. De Perzische boycot van de olie-export naar Groot-Brittannië en Frankrijk heeft natuurlijk extra olie op het vuur gegooid.

 

Nasdaq neemt gas terug
 
In Europa is het armoe troef, in tegenstelling tot Amerika dat de afgelopen maanden meerjarige recordniveaus bereikte. Zo steeg de Nasdaq dit jaar tot aan de top rond 3000 punten, meer dan 10%. In de eerste handelsdagen van maart nam de Amerikaanse technologie-index fors gas terug. De RSI noteert nog steeds in een ‘bull range’ (boven 40%) wat aangeeft dat de stieren nog steeds het heft in handen hebben. Zolang de index hogere bodems vormt en de RSI een lager bodem vormt, kunnen we op zoek naar instapmomenten. In dat geval is er een ‘positieve reversal’-patroon gevormd.

 

De Dow Jones bereikte in februari een meerjarig recordniveau rond 13.000 punten. In de eerste dagen van maart nam de Dow echter wat gas terug. Volgens de Dow Theorie van Charles Dow moeten de Dow Jones Industrial Average en de Transportation Index elkaars trend bevestigen. Aangezien beide indices de weg omhoog hebben ingeslagen, is dit een positief signaal. De Transportation Index heeft de top van vorig jaar weliswaar nog niet behaald, maar zit wel nog steeds in een stijgende trend sinds oktober 2011.

 

De S&P500 heeft met het bereiken van een hoogtepunt van circa 1380 punten een meerjarig recordniveau bereikt. Het 50-daags voortschrijdend gemiddelde heeft het 200-daags gemiddelde eind januari opwaarts gekruist. Daarmee werd een ‘golden cross’-koopsignaal gegeven. De Amerikaanse indices hebben weliswaar wat gas terug genomen, maar dat kan worden gezien als een (gezonde) correctie in de stijgende trend.

 

Bezoek Facebook en ontvang een e-book: http://www.facebook.com/BeursBulletin
Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin
Link op Linkedin: http://nl.linkedin.com/in/harmvanwijk
 
Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk

2 reacties

Jan Robert Schutte - 8 maart 2012, 23:07

Beste Harm van Wijk! Leuke bijdrage weer deze week. Het is toch wat met die Grieken: ze blijven maar eisen!

Dat doet me denken aan de volgende situatie:

Als iemand een schuld heeft bij de bank van 10.000 euro, dan heeft hij/zij een probleem.

Als iemand een schuld heeft van 2 miljoen euro bij de bank, dan heeft die bank een probleem.

Ga zo door! Groetjes Robert
Jan Robert  Schutte

Redactie ABM Financial News - 9 maart 2012, 10:00

Hoe hoger de schuld hoe kleiner het probleem voor de schuldenaar lijkt het inderdaad!
Redactie ABM Financial News

U kunt een reactie achterlaten als u bent ingelogd.

Recente weblogs

Damrak start hoger in week van Amerikaans rentebesluit

Half procent hogere opening op Beursplein 5.

14 december 2015, 08:36 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Alibaba eist rectificatie van Barron`s

Artikel bevat foutieve informatie volgens Alibaba.

18 september 2015, 13:17 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Geen valutaoorlog

Volgens NN is het uiteindelijke doel van het besluit van China om de yuan te devalueren een ontkoppeling van de Amerikaanse en Chinese monetaire omstandigheden.

1 september 2015, 18:11 - 0 reacties - Lees verder
Valentijn_van_Nieuwenhuizen

Solide en stabiel Docdata

Een aandeel dat groei en degelijkheid combineert.

14 mei 2015, 13:45 - 0 reacties - Lees verder
Selwyn Duijvesteijn

Waar is TINA als je haar nodig hebt

Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

5 mei 2015, 20:30 - 0 reacties - Lees verder
Andre Brouwers

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.

Portefeuille van de auteur: Harm Van Wijk

De gebruiker heeft zijn/haar portefeuilles niet zichtbaar gemaakt.