Woekerpolissen woekeren onverminderd door

Harm Van Wijk - 21 januari 2010, 16:50

In 2006 toonde Tros Radar hoe verzekeraars gemiddeld 40% inhouden van het geld dat u steekt in uw beleggingsverzekering. Uw spaarpolis, lijfrentepolis, of uw beleggingsverzekering op uw hypotheek haalt niet het rendement dat u is voorgespiegeld, onder meer vanwege absurd hoge kosten. Met de aanbeveling van de Ombudsman Financiële Diensten als richtlijn beloven verzekeraars compensatieregelingen. Berekeningen wijzen echter uit dat nog steeds de helft aan kosten opgaat.

In 2006 toonde Tros Radar hoe verzekeraars gemiddeld 40% inhouden van het geld dat u steekt in uw beleggingsverzekering. Uw spaarpolis, lijfrentepolis, of uw beleggingsverzekering op uw hypotheek haalt niet het rendement dat u is voorgespiegeld, onder meer vanwege absurd hoge kosten. Met de aanbeveling van de Ombudsman Financiële Diensten als richtlijn beloven verzekeraars compensatieregelingen. Berekeningen wijzen echter uit dat nog steeds de helft aan kosten opgaat.

De Delta Lloyd Bijspijker Pensioenpolis van mevrouw Aalbers wordt als voorbeeld genomen. Zij ontdekte dat er met haar ingelegde geld maar éénderde deel wordt belegd. De rest wordt ingehouden aan kosten. Was er geen schikking getroffen, dan had ze over de hele looptijd in totaal 51% misgelopen. Volgens de regeling, die de aanbeveling van de Ombudsman volgt, mag 2,85% op de poliswaarde per jaar worden ingehouden. De Ombudsman gaat er in zijn aanbeveling vanuit dat er over een hele looptijd 6% gemiddeld verdiend kan worden op een beleggingspolis. Met zo'n rendement komt ze uit op ruim € 109.000. Onder de compensatieregeling zal haar eindkapitaal uitkomen op nog geen € 57.000. Ze loopt door kosteninhouding nu 52% mis. Voor sommigen komt dit als een schok, voor anderen wordt hiermee opnieuw het bewijs geleverd dat je maar beter zelf kan beleggen.

De Europese indices bevinden zich nog steeds in een stijgende trend. De CAC40 heeft 11 januari het record van de afgelopen 14 maanden verder aangescherpt, hetgeen aangeeft dat de stieren het gevecht nog steeds domineren. De DAX heeft wat momentum verloren en is nu op een beslispunt gekomen. Een drietal niveaus wordt momenteel getest: de top van oktober, de top van november, alsmede de stijgende steunlijn. Zodra deze steunniveaus worden doorbroken, dienen beleggers op te passen. De Eurostoxx50 knalde weliswaar het nieuwe handelsjaar in, maar viel vervolgens wat terug. De index worstelt momenteel met de stijgende steunlijn vanaf maart.

Brent heeft last van sterkere dollar

Brent-olie bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat, maar implodeerde vervolgens tot $ 35 per vat. De olieprijs veerde zeer sterk op vanaf het 50% Fibonacci retracement level, gemeten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008. Daarbij valt de sterke correlatie met de euro/dollar op: sinds maart vorig jaar steeg de olieprijs hand in hand met de euro/dollar. De stijgende trend sinds vorig jaar maart is nog altijd intact. Sterker nog, Brent bereikte onlangs zelfs een nieuw hoogtepunt voor dit jaar. Inmiddels heeft Brent wat gas teruggenomen en is nu op zoek gegaan naar de volgende bodem, mede vanwege de oplopende dollar (en dus een dalende euro/dollar).

Euro op zoek naar de bodem

In 2008 viel de euro uit een stijgend wigpatroon, na een top rond $ 1,60 te hebben bereikt. In december 2008 verlaagde de Fed de basisrente tot een bandbreedte van 0% tot 0,25%, wat een felle stijging veroorzaakte van de euro. Rond $ 1,25 bevindt zich het eerste Fibonacci retracement level, gerekend vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De euro zette sinds maart 2009 vanaf dit niveau opnieuw de aanval in op de $ 1,50-grens. ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet merkte op dat een zwakke dollar slecht is voor de economische ontwikkeling in Europa. Een adviseur van de Franse president Sarkozy deed er een schepje bovenop en noemde het zelfs een “ramp voor de Europese economie” als de euro/dollar het niveau van $ 1,50 bereikt. Vooralsnog lijken deze heren zich geen zorgen te hoeven maken: de euro is december op de $ 1,50-grens afgeketst. De euro is inmiddels op zoek gegaan naar de volgende bodem.

Nasdaq worstelt met stijgende steunlijn

De Nasdaq daalde begin vorig jaar richting de 1000-puntengrens, maar heeft vanaf 9 maart zeer krachtig een stijgende trend ingezet. De betrouwbare Coppock-indicator, die in mei een koopsignaal genereerde, staat nog altijd als een huis. De correcties in de afgelopen maanden leidden vooralsnog niet tot verdere dalingen. Sterker nog, de Nasdaq zette de stijgende lijn voort en knalde het nieuwe jaar in. De Nasdaq scherpte 11 januari zelfs het (jaar)record verder aan. De technologie-index heeft inmiddels een stapje terug gedaan en test daarbij de stijgende steunlijn sinds de bodem van maart vorig jaar. De technologie-index blijft echter achter bij ‘moeder aller indices’ de Dow Jones Industrial Average. De Dow wist dinsdag namelijk nog het record aan te scherpen. De S&P500 scherpte eveneens dinsdag het record van 2010 verder aan en zet daarmee de stijgende lijn verder voort. Toch is een woord van waarschuwing ook op zijn plaats, aangezien de Dow Jones Transportation Average en the Dow Jones Utility Average niet de Industrial Average volgen. Volgens de Dow Theorie van Charles Dow moeten de Industrials en de Transportations elkaars trend bevestigen.

0 reacties

Er zijn geen reacties op dit artikel.

U kunt een reactie achterlaten als u bent ingelogd.

Recente weblogs

Damrak start hoger in week van Amerikaans rentebesluit

Half procent hogere opening op Beursplein 5.

14 december 2015, 08:36 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Alibaba eist rectificatie van Barron`s

Artikel bevat foutieve informatie volgens Alibaba.

18 september 2015, 13:17 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Geen valutaoorlog

Volgens NN is het uiteindelijke doel van het besluit van China om de yuan te devalueren een ontkoppeling van de Amerikaanse en Chinese monetaire omstandigheden.

1 september 2015, 18:11 - 0 reacties - Lees verder
Valentijn_van_Nieuwenhuizen

Solide en stabiel Docdata

Een aandeel dat groei en degelijkheid combineert.

14 mei 2015, 13:45 - 0 reacties - Lees verder
Selwyn Duijvesteijn

Waar is TINA als je haar nodig hebt

Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

5 mei 2015, 20:30 - 0 reacties - Lees verder
Andre Brouwers

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
EURONEXT... toevoegen aan uw watchlist 3.099,34 0,24% 7,27 3.092,07

Portefeuille van de auteur: Harm Van Wijk

De gebruiker heeft zijn/haar portefeuilles niet zichtbaar gemaakt.