'Pensioenfondsen moeten niet beleggen'

Harm Van Wijk - 14 januari 2010, 18:15

'Pensioenfondsen moeten niet beleggen' kopte Het Financieele Dagblad. “Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat pensioenfondsen niet moeten beleggen met de premie-inleg. Het geld zou gewoon op een spaarrekening moeten worden gezet.” Pardon? De meerderheid van Nederland heeft dus geen enkel idee waarover men het heeft.

'Pensioenfondsen moeten niet beleggen' kopte Het Financieele Dagblad. “Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat pensioenfondsen niet moeten beleggen met de premie-inleg. Het geld zou gewoon op een spaarrekening moeten worden gezet.” Pardon? De meerderheid van Nederland heeft dus geen enkel idee waarover men het heeft.

Laten we eens kijken naar de waardeontwikkeling van geld. Het laatste gouden tientje werd in 1933 geslagen en had toen een waarde van –logisch- 10 gulden of € 4,54. Dit gouden tientje (dat BeursBulletin overigens momenteel gratis weggeeft) is nu circa € 170 waard, oftewel 37 keer meer dan 77 jaar geleden. Als we 77 jaar geleden, zoals de meerderheid van Nederland graag zou zien, het bedrag van € 4,54 op een spaarrekening hadden gezet tegen zeg 4%, dan was het spaarsaldo opgelopen tot € 92,98. Met andere woorden, na 77 jaar zou de koopkracht van het tientje dat op een spaarrekening werd gezet nog maar de helft zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de belasting. Die oude sok was dan helemaal nog niet zo’n gek idee. Omgerekend kunnen we dan vaststellen dat de inflatie over de afgelopen 77 jaar gemiddeld 4,82% is geweest, aanzienlijk meer dus dan de spaarrente waardoor de koopkracht over deze periode is gehalveerd. Een belegging in aandelen deed het overigens aanzienlijk beter. Op 2 januari 1993 stond de S&P500 op 6,67 punten en deze staat nu rond 1146 punten, 170 keer meer dus. De gemiddelde jaarlijkse stijging is dan 6,91% geweest, ruim meer dus dan de inflatie. Bovendien zou u ook nog dividenden hebben ontvangen waardoor u aanzienlijk beter zou zijn uitgeweest dan een spaarder en degene die het in een oude sok heeft gestopt. De S&P500 en de Nasdaq scherpte maandag het record van 2010 verder aan en zet daarmee de stijgende lijn verder voort. De Dow wist woensdag nog het record aan te scherpen.

Nikkei veert op in dalende trend

De Nikkei noteerde 20 jaar geleden rond een niveau van 40.000 punten. De Japanse index kreeg vervolgens gedurende twee decennia een koersdaling van niet minder dan 80% voor de kiezen. Hiermee wordt pijnlijk geïllustreerd wat voor een dramatisch resultaat een buy and hold-strategie u kan opleveren. Om op hetzelfde niveau als 20 jaar geleden te komen, zal de Nikkei vanaf de huidige koers nog eens 300% moeten stijgen. Actief portefeuillebeheer door tijdig in en uit te stappen, zoals BeursBulletin dat voert, blijkt een winstgevender strategie. De mondiale opleving van de aandelenindices is sinds maart evenwel deels aan de Nikkei voorbij gegaan. Daarbij scherpte de Nikkei vandaag het (jaar)record aan. Wanneer de stijging sinds maart echter in breder perspectief wordt geplaatst, is dit niet meer dan een kleine oprisping binnen de lange termijn dalende trend.

Rente vervolgt dalende trend

De rente zette in 2008 de dalende trend opnieuw in vanaf een top rond 4,85%. De vergoeding voor 10-jaars staatsobligaties veerde begin dit jaar rond 3,5% kortstondig op. De onverantwoorde uitgaven van minister ‘W-Alt-A’ Bos, de garanties aan ING, de vele injecties bij branchegenoten, de verhoging van de NHG, alsmede het depositogarantiestelsel zouden rampzalige gevolgen kunnen hebben voor de belastingbetaler. Toenemende rentelasten uit hoofde van de sterk toenemende staatsschuld, alsmede de aflossingsbedragen van de ‘BV Nederland’, hangen nog altijd als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de belastingbetaler. De rente veerde wat op richting de bodem van 2008, maar lijkt nu de dalende trend opnieuw in te zetten. De lange termijn koersontwikkeling van de Nederlandse 10-jaarsrente blijft echter dramatisch. Per saldo daalt de rente steeds verder richting het vriespunt van een barre Kondratieff-winter.

CAC40 vervolgt stijgende trend

Geruime tijd worstelde de CAC40 vorig jaar met de neklijn (rond 3400 punten). De Franse index wist in de zomermaanden van vorig jaar deze barrière overtuigend te doorbreken. Hiermee werd een omgekeerd hoofd-schouderpatroon voltooid. Na in de herfst van vorig jaar te hebben geconsolideerd, hervatte de index de stijgende trend sinds maart 2009. De index heeft nog voldoende dalingsruimte voordat de stijgende trend sinds maart wordt verlaten. Zolang de CAC40 zich binnen de stijgende trend sinds maart 2009 handhaaft, blijft een positieve visie gerechtvaardigd. De CAC40 heeft maandag het record van de afgelopen 14 maanden verder aangescherpt, hetgeen aangeeft dat de stieren het gevecht nog steeds domineren. De Duitse beursgraadmeter heeft maandag het (jaar)record opnieuw aangescherpt. Zolang de bodems op een hoger niveau worden gevormd, kan de blik omhoog worden gericht. De Eurostoxx50 vervolgt overtuigend de stijgende trend die in maart 2009 werd ingezet. De Eurostoxx50 knalde het nieuwe handelsjaar in en wist eveneens maandag het (jaar)record verder aan te scherpen. Laten we hopen dat de pensioenfondsen nog steeds goed belegd zijn.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl

Harm van Wijk

0 reacties

Er zijn geen reacties op dit artikel.

U kunt een reactie achterlaten als u bent ingelogd.

Recente weblogs

Damrak start hoger in week van Amerikaans rentebesluit

Half procent hogere opening op Beursplein 5.

14 december 2015, 08:36 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Alibaba eist rectificatie van Barron`s

Artikel bevat foutieve informatie volgens Alibaba.

18 september 2015, 13:17 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Geen valutaoorlog

Volgens NN is het uiteindelijke doel van het besluit van China om de yuan te devalueren een ontkoppeling van de Amerikaanse en Chinese monetaire omstandigheden.

1 september 2015, 18:11 - 0 reacties - Lees verder
Valentijn_van_Nieuwenhuizen

Solide en stabiel Docdata

Een aandeel dat groei en degelijkheid combineert.

14 mei 2015, 13:45 - 0 reacties - Lees verder
Selwyn Duijvesteijn

Waar is TINA als je haar nodig hebt

Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

5 mei 2015, 20:30 - 0 reacties - Lees verder
Andre Brouwers

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
NIKKEI I... toevoegen aan uw watchlist 24.124,15 1,29% 307,82 23.816,33

Portefeuille van de auteur: Harm Van Wijk

De gebruiker heeft zijn/haar portefeuilles niet zichtbaar gemaakt.