Oplossing huizenmarkt (vertrouwen) ’appeltje, eitje!

Sifratelli - 8 juli 2013, 14:11

Een stagnerende economie, wantrouwen, gebrekkige politieke slagvaardigheid, banenverlies, en echtscheidingen drijven huizenmarkt naar de afgrond!

Tijd voor actie!

 

Al enkele jaren verhoogt het kabinet de AOW-leeftijd en het einde lijkt nog niet in zicht. Wellicht volgt na 2015 een verdere verhoging.

 

Klagen hierover is echter niet terecht. We zijn vitaler, gezonder en worden daardoor ouder.

 

In lijn met de verhoging van de AOW-leeftijd, zou het echter ook logisch zijn dat de overheid de looptijd van de Nederlandse hypotheken eens onder de loep neemt.

 

Het verlengen van de standaard looptijden van 30 naar 40 jaar zou een uitkomst bieden voor de koopkracht.

 

Zoals inmiddels bekend is geld ‘spot goedkoop’ maar weigeren de banken hun medewerking te verlenen de particulier (massa) toegang te verschaffen tot deze middelen.

 

Vreemd, want wie zijn de eigenaren van deze banken?

 

Dit is de belastingbetaler, die tot op de dag van vandaag moet opdraaien voor het wanbeleid van de banken. En het rijtje van geredde banken is lang, ABN/AMRO, Fortis Bank, DSB Bank, SNS etc.

 

Het lijkt mij eerlijk dat als de belastingbetaler de lasten moet dragen, hij nu ook de vruchten daarvan mag plukken.

 

Aangezien de overheid zich toch al met steeds meer zaken bemoeit, is er in mijn ogen ook geen bezwaar dat zij de banken sommeert de geldkraan open te draaien.

 

De volgende ingrepen zouden uitkomst bieden om de onzekerheid en vertrouwen op de huizenmarkt op te lossen: de overheid breekt alle hypotheekovereenkomsten open en maakt de rentetarieven marktconform.

 

Deze maatregel zal resulteren in beduidend lagere hypotheekrentes en daarmee tevens lagere maandelijkse lasten voor de huizenbezitter. Vervolgens zal het verlengen van de looptijd van 30 naar 40 jaar de huizenbezitter meer lucht geven om op een ordentelijke manier zijn hypotheek af te lossen.

 

Gelijktijdig met het verlengen van de looptijd van de hypotheken en de verlaging van de rentetarieven kan de Nederlandse overheid direct de hypotheekrenteaftrek afschaffen en ook dit probleem voor eens en voor altijd oplossen.

 

De hypotheekrenteaftrek is al jaren een punt van discussie in de politiek en zorgt onder de huizenbezitter voor veel onzekerheid.

 

Al deze maatregelen zullen het consumentenvertrouwen een enorme ‘boost’ geven. Maar daarbij ook de risico’s voor de banken sterk doen afnemen. De lagere hypotheekrente die banken de consumenten in rekening brengen wordt gecompenseerd door de structureel aantrekkende huizenmarkt.

 

Ook de kapitaalmarkt zal profiteren. Gestimuleerd door een aantrekkende economie zullen de aandelenmarkten verder aan populariteit winnen en de waarde van de lopende beleggingspolissen, die als onderpand fungeren voor menig hypotheek, doen stijgen. De waardestijging zal ruimschoots voldoende zijn voor huiseigenaren om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen en het genieten van een mooie oude dag, als u met uw 70e met pensioen gaat, te garanderen J.

 

0 reacties

Er zijn geen reacties op dit artikel.

U kunt een reactie achterlaten als u bent ingelogd.

Recente weblogs

Damrak start hoger in week van Amerikaans rentebesluit

Half procent hogere opening op Beursplein 5.

14 december 2015, 08:36 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Alibaba eist rectificatie van Barron`s

Artikel bevat foutieve informatie volgens Alibaba.

18 september 2015, 13:17 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Geen valutaoorlog

Volgens NN is het uiteindelijke doel van het besluit van China om de yuan te devalueren een ontkoppeling van de Amerikaanse en Chinese monetaire omstandigheden.

1 september 2015, 18:11 - 0 reacties - Lees verder
Valentijn_van_Nieuwenhuizen

Solide en stabiel Docdata

Een aandeel dat groei en degelijkheid combineert.

14 mei 2015, 13:45 - 0 reacties - Lees verder
Selwyn Duijvesteijn

Waar is TINA als je haar nodig hebt

Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

5 mei 2015, 20:30 - 0 reacties - Lees verder
Andre Brouwers

About

Sifratelli is de alias van de bekende beursgoeroe Michael Jabroer. Dagelijks geeft Jabroer een vooruitblik op de AEX voor www.sifratelli.nl

Na ruim 30 jaar ervaring te hebben opgedaan bij verscheidene banken en commissionairs in effecten in de hoedanigheid van junior tot CEO leek het mij waardevol om mijn gedachten met u te delen. Mijn -doorgaans eigenzinnige- interpretatie van financieel, economische, en sociale ontwikkelingen en de impact daarvan op de beurzen biedt u mogelijk een houvast.
 
Mijn visie wordt gevoed door een eenvoudige psychologische benadering. Met alle respect voor de rationalisten onder ons ga ik er er nog altijd van uit dat de massa die actief is op de kapitaalmarkt behept is met een opportunistisch perspectief. Gewin op korte termijn prevaleert nog altijd. De fouten die uit deze korte termijn insteek voortvloeien probeer ik te signaleren en te interpreteren om daarmee het verloop en richting van beurskoersen te verklaren en te voorspellen.


Recente weblogs


Dossiers

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.

Portefeuille van de auteur: Sifratelli