Solide en stabiel Docdata

Selwyn Duijvesteijn - 14 mei 2015, 13:45

Een aandeel dat groei en degelijkheid combineert.

Het beursgenoteerde DOCDATA N.V. bestaat uit twee verschillende organisaties: het internetservicebedrijf Docdata en het technologiebedrijf IAI industrial systems. Eigenlijk zijn dit twee redelijk verschillende poten, de ene poot levert internet oplossingen, de andere hardwaresystemen. Beiden presteren goed.

 

Aandelen Docdata

Het internetbedrijf Docdata is een Europese marktleider. E-commerce wordt in het dagelijks leven steeds belangrijker. Mensen willen op elk moment, ongeacht waar ze zijn, kunnen winkelen. Aanbieders springen daar op in door hun producten aan te bieden via alle mogelijke communicatiemiddelen, waarvan vooral tablets en smartphones steeds belangrijker worden. Ook in de aflevering zijn de ontwikkelingen niet te stuiten. Mensen kunnen bij veel webshops zelf kiezen waar en wanneer ze een pakketje willen ontvangen; op het huisadres, in de winkels van de aanbieders, bij afhaalpunten in andere winkels of bij speciale afhaalpunten, en dat liefst nog binnen 24 uur. Deze ontwikkelingen vragen om slimme e-commerce oplossingen.

 

Docdata is gespecialiseerd in e-fulfilment, retouren, logistiek en online betalingsdiensten. Docdata biedt zijn diensten in gedeeltes aan, maar klanten kunnen ook kiezen voor complete ketenservice. Vanuit vestigingen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Zwitserland, Spanje, Polen en Frankrijk, verwerkt Docdata dagelijks 125.000 tot 250.000 orders.

 

Docdata werkt o.a. voor bol.com, de Bijenkorf, V&D, Brands4Friends, ASOS, Toys"R"Us, HP en House of Fraser. Het valt niet te ontkennen dat Docdata iets levert waar meer en meer bedrijven behoefte aan hebben. Een specialist in deze markt heeft zeker toekomst.

 

IAI

IAI industrial systems is een hightech-machinebouwer, klanten bevinden zich wereldwijd. IAI is gespecialiseerd in ontwikkeling en bouw van machines voor zeer nauwkeurige en uiterst snelle bewerking van verschillende soorten materialen. Klanten bevinden zich in de volgende sectoren: beveiliging en personalisering van waardedocumenten, bewerking van verpakkingsmaterialen, zonnecellen en andere materialen (o.a. ten behoeve van filmondertiteling).

 

Ik ben vooral enthousiast over het eerste, er zal steeds meer behoefte ontstaan aan veilige documenten, paspoorten, identiteitskaarten en andere pasjes. IAI focust op toepassingen van hun laser en optical systems technologie, en dat leidt tot een breed spectrum van industriële gebruikers. Dat is mooi, maar ik denk dat een focus op securityoplossingen zou helpen om een grote speler in dit gebied te blijven, omdat ze al hebben aangetoond hier een goede rol te kunnen spelen en te kunnen inspelen op klantenwensen.

 

Harde cijfers

De koers/winst-verhouding is met 14 redelijk te noemen, zeker gezien de groei in het bedrijf, maar wat ons ook zeer aanspreekt is de return op eigen vermogen van boven de 20%. Het lijkt dus een prachtbedrijf, financieel solide en met veel groeimogelijkheden in beide takken.

 

Er is één maar; afgelopen zomer verloor Docdata een grote klant, Zalando. Zalando besloot het e-commercedeel in eigen beheer te nemen. Een besluit waar ik mijn vraagtekens bij zet, want dit is typisch iets wat een bedrijf aan andere gespecialiseerde bedrijven overlaat, maar feit is wel dat Docdata hierdoor over 2014 een substantieel omzetverlies lijdt. Het is voor Docdata te hopen dat andere bedrijven het voorbeeld van Zalando niet zullen volgen.

 

Conclusie

Ik geloof dat de strategie van Docdata de goede is. In beide takken van de NV zien we een substantiële groei en een gezonde financiële basis maakt dit ons groeidiamantje, al is er dit jaar een stukje van af gesleten. Groei en degelijkheid zien we niet zo vaak samengaan.

0 reacties

Er zijn geen reacties op dit artikel.

U kunt een reactie achterlaten als u bent ingelogd.

Recente weblogs

Damrak start hoger in week van Amerikaans rentebesluit

Half procent hogere opening op Beursplein 5.

14 december 2015, 08:36 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Alibaba eist rectificatie van Barron`s

Artikel bevat foutieve informatie volgens Alibaba.

18 september 2015, 13:17 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Geen valutaoorlog

Volgens NN is het uiteindelijke doel van het besluit van China om de yuan te devalueren een ontkoppeling van de Amerikaanse en Chinese monetaire omstandigheden.

1 september 2015, 18:11 - 0 reacties - Lees verder
Valentijn_van_Nieuwenhuizen

Solide en stabiel Docdata

Een aandeel dat groei en degelijkheid combineert.

14 mei 2015, 13:45 - 0 reacties - Lees verder
Selwyn Duijvesteijn

Waar is TINA als je haar nodig hebt

Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

5 mei 2015, 20:30 - 0 reacties - Lees verder
Andre Brouwers

About

Selwyn Duijvestijn is een actieve beurshandelaar op Beursplein 5 en beoordeelt onderliggende waarden via een geheel eigen werkwijze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Als jonge ondernemer en belegger laat hij een ander geluid horen dan gebruikelijk, altijd gericht op de praktijk.


Recente weblogs


Dossiers

Deze gebruiker heeft nog niet in een dossier gepubliceerd.

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
DOC DATA toevoegen aan uw watchlist 2,39 -1,65% -0,04 2,43

Portefeuille van de auteur: Selwyn Duijvesteijn

De gebruiker heeft zijn/haar portefeuilles niet zichtbaar gemaakt.