Uitverkoop tafelzilver: who’s next

Leon Hillen - 14 mei 2012, 09:58

Na de verkoop van Wavin aan Mexicanen, de geplande overname van TNT Express door UPS en nu dan weer een Slimme Mexicaan die een voornaam strategisch belang in KPN neemt kunnen we gerust zeggen dat we in Nederland ons tafelzilver aan het verpatsen zijn.

Ok, Wavin is niet zozeer te beschouwen als voormalige Hollandsche glorie, maar bedrijven als KPN en TNT Express des te meer. Gevoegd bij PostNL allen onderdelen van de vroegere PTT, het brave staatsbedrijf waarin Post, Telegrafie en Telefonie bij elkaar waren gebracht.

 

Met de privatisering van het bedrijf, de beursgang, en de splitsing in de onderdelen KPN (telefonie) en TNT Post (Post en Expressdiensten) is de weg geplaveid voor de geleidelijke annexatie van Neerlands kroonjuwelen door veelal overzeese grootmachten. Noem het gerust kolonisatie, en daarmee de reverse van de Nederlandse VOC die zelf eeuwen geleden richting de West voer om schatten in onder andere de Amerika’s in te palmen. Hoe toevallig dat het nu Noord- en Midden-Amerikanen zijn die bedrijven als TNT Express, Wavin en KPN in willen nemen.

 

Kern van de zaak is dat er in dit land, en eigenlijk in heel de Europese Unie, geen gezonde, positieve handelsgeest meer te vinden is. Oud-premier Balkenende stipte regelmatig de term “VOC mentaliteit” aan en juist dat is wat er al jaren aan ontbreekt. We zijn in de EU door de nu al jaren voortslepende schuldenproblematiek kopschuw gemaakt, durven amper meer te investeren en innovatief te denken, en handelen vooral defensief. Misschien ook wel logisch als je in een Unie leeft die met uiteenvallen wordt bedreigd, en deelstaten die op de rand van bankroet balanceren.

 

In overzeese gebieden zoals de emerging markets van Azië, van Midden- en Zuid-Amerika en zelfs de altijd optimistisch ingestelde Verenigde Staten heerst die angst niet. Ook daar worden ze wel met economische stagnatie en schuldenproblemen geconfronteerd, maar wordt er meer in termen van kansen dan bedreigingen gedacht. En dus zien ze in de Europese ellende een ideale visvijver om goedkoop mooie bedrijven op te pikken. Bedrijven waar we zelf weinig brood meer in zien, want groei is op korte termijn veelal afwezig en ze ogen niet sexy of innovatief. Dus doen we in Europa massaal afstand van aandelen in bedrijven als TNT Express, PostNL, KPN, TomTom enzovoort… tot er aan de overkant iemand van het vinkentouw afkomt en de boel gaat overnemen.

 

Hoewel het geen prettig gevoel geeft dat de Nederlandse kroonjuwelen in buitenlandse handen vallen hoeft de ontwikkeling op zich helemaal zo slecht nog niet te zijn. Een fraai voorbeeld is het vroegere, beursgenoteerde bandenconcern Vredestein dat een marginaal bestaan leidde in het oosten van het land en als lokaal aandeel weinig gewild was. Na een kortstondige Russische eigenaar kwam het bedrijf in handen van het Indiase conglomeraat Apollo Tyres. Deze bandengigant heeft in enkele jaren van Vredestein een innovatieve nichespeler gemaakt die de vraag amper aan kan, winstgevender dan ooit is, en intussen de grootste werkgever van de regio Enschede. En dat allemaal dankzij de investeringen en de handelsgeest van partijen uit de nieuwe economische wereldmachten die steeds meer terrein op de VS en Europa aan het winnen zijn.

 

Met PostNL, TomTom en wellicht ook Wessanen en USG People noem ik een aantal namen die net als eerder TNTE, Wavin en nu weer KPN in de belangstelling van (buitenlandse) partijen kunnen komen. Criterium lijkt hierbij dat de koers over langere tijd genoeg moet zijn gedaald, tot op het moment dat iemand de tijd rijpt vindt voor een bod danwel het voorzichtig aan sprokkelen  van aandelen op de beurs. Voor de belegger kan het interessant zijn een rijtje van dit soort aandelen op te stellen en positie in te nemen zolang dividend en vermogenspositie per aandeel voldoende bescherming bieden.

 

Leon Hillen 
VermogensVisie Nederland

0 reacties

Er zijn geen reacties op dit artikel.

U kunt een reactie achterlaten als u bent ingelogd.

Recente weblogs

Damrak start hoger in week van Amerikaans rentebesluit

Half procent hogere opening op Beursplein 5.

14 december 2015, 08:36 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Alibaba eist rectificatie van Barron`s

Artikel bevat foutieve informatie volgens Alibaba.

18 september 2015, 13:17 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Geen valutaoorlog

Volgens NN is het uiteindelijke doel van het besluit van China om de yuan te devalueren een ontkoppeling van de Amerikaanse en Chinese monetaire omstandigheden.

1 september 2015, 18:11 - 0 reacties - Lees verder
Valentijn_van_Nieuwenhuizen

Solide en stabiel Docdata

Een aandeel dat groei en degelijkheid combineert.

14 mei 2015, 13:45 - 0 reacties - Lees verder
Selwyn Duijvesteijn

Waar is TINA als je haar nodig hebt

Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

5 mei 2015, 20:30 - 0 reacties - Lees verder
Andre Brouwers

About

Leon Hillen is een selfmade beursdeskundige en expert op het gebied van stockpicking. Op zijn persoonlijke website www.vermogensvisie.nl geeft hij zijn mening over de markt, financieel-economische ontwikkelingen en fondsen. Via een geheel eigen werkwijze selecteert hij kansrijke danwel ondergewaardeerde fondsen en onderzoekt en beoordeelt deze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Zijn beste stockpicks worden aan zijn abonnees ter advies voorgelegd. Volg hem ook via http://twitter.com/leonhillen

Leon Hillen is voor twee achtereenvolgende jaren genomineerd voor een Gouden Stier, een evenement van Belegger.nl / Beursduivel.be:
- Genomineerd en finalist voor De Gouden Stier 2007 Publieksprijzen in de prijscategorie Beursidool
- Genomineerd en finalist voor De Gouden Stier 2008 Vakprijzen in de prijscategorie Beleggingsexpert
Disclaimer: VermogensVisie handelt vaak in beleggingen waar men over schrijft en deze posities kunnen op ieder moment veranderen. Indien dit het geval is zal worden gemeld of VermogensVisie actief is in een bepaald fonds.


Recente weblogs


Dossiers

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
KPN KON toevoegen aan uw watchlist 2,44 -1,21% -0,03 2,47
POSTNL toevoegen aan uw watchlist 3,12 0,97% 0,03 3,09
TNT EXPRESS toevoegen aan uw watchlist 8,45 -9,53% -0,89 8,45
TOMTOM toevoegen aan uw watchlist 7,73 1,05% 0,08 7,65
USG PEOPLE toevoegen aan uw watchlist 17,20 -1,49% -0,26 17,20
WESSANEN... toevoegen aan uw watchlist 16,06 -0,19% -0,03 16,09

Portefeuille van de auteur: Leon Hillen

De gebruiker heeft zijn/haar portefeuilles niet zichtbaar gemaakt.