3 kooptips voor 2013

Leon Hillen - 27 december 2012, 21:23

2013: consolidatiegolf, acquisities en overnames.

De uiteindelijke keuze voor de geldpers, netter omschreven als liquiditeitsverruiming en stimulerend monetair beleid, heeft in 2012 geleid tot een netto instroom van geld in aandelen en daardoor hogere beurskoersen. In 2013 zullen we meer worden geconfronteerd met de gevolgen van deze keuze, met het aanhoudend gure economische klimaat, en onopgeloste problemen rond Europese schuldenproblematiek en Amerikaanse begrotingszorgen. Een topjaar voor aandelen lijkt het niet zomaar te worden, waardoor het stijgingspotentieel van de meeste grote beursfondsen beperkt lijkt. Om toch tot een bovengemiddeld rendement te komen, moet worden gezocht naar special situations.

 

Het thema voor 2013 zal worden consolidatie en voortvloeiend daaruit is een te verwachten stroom aan overnames. In 2012 hebben we daarvan al een voorproefje gekregen, met alleen in Nederland al tal van al dan niet geaccordeerde overnames van onder andere Dockwise (door Boskalis), Mediq en TNT Express (door UPS vooralsnog met blokkade van Europese Commissie). Met elkaar gemeen hebben ze de aanmerkelijke premie op de koers zodra eenmaal de intentie tot overname bekend wordt gemaakt.

 

Mijn beleggingsbeleid zal ik op deze ontwikkeling aanpassen, en mijn 3 kooptips voor 2013 hebben dan ook allemaal het fundament van potentiële overnamesituaties.


CSM

Verwacht wordt dat de divisie bakkerijingrediënten zal worden verkocht en het resterende deel te klein is voor tafellaken en overnamedoelwit zal worden. De naam DSM is hierbij al eens gevallen, omdat de resterende Purac-divisie van CSM goed zijn aansluiten op de Nutrition-activiteiten van DSM. Ook zonder deze overname blijft CSM een kansrijke belegging gezien de vrij lage koers-winstverhouding, het aantrekkelijke dividend en de stevige financiële positie. Die nog steviger wordt zodra de zak met geld binnenkomt uit de verkoop van de bakkerijingrediënten.

 

KPN

Kreeg onlangs een forse opdoffer doordat het meldde het dividend over 2012 te passeren en dat over 2013 te minimaliseren. Dit als gevolg van hoger dan verwachte kosten voor het verkrijgen van een 4G licentie voor de nieuwste standaard mobiel dataverkeer. De koers van het aandeel, dat de voorbije weken tekenen van herstel toonde, daalde hierop wederom tot onder 4 euro waarmee het jaarverlies opliep tot ruim 60%. Bedrijf en aandeel zitten in een negatieve spiraal, en een grootschalige (claim)emissie zou wel eens nodig kunnen zijn om de gemoederen te bedaren. Hoewel in beginsel koersdrukkend, kan dit het begin van beterschap betekenen. Een eenmaal versterkte balans van KPN kan grootaandeelhouder Slim (nu bijna 30%) doen bewegen zijn slag te slaan met een algeheel bod op het telecombedrijf.

 

Wessanen

Gaat op herhaling nadat ik het vorig jaar ook al tipte. Het moet al raar lopen wil onderdeel ABC niet eindelijk worden verkocht, en dat maakt ook hier de weg vrij voor een overname. Zolang Wessanen niet in acute problemen belandt lijkt de beurskoers dusdanig dat de kansen aan de bovenkant groter zijn dan het risico van iets meer dan 2 euro aan de onderkant. Het bedrijf voert een divers aantal merken op het gebied van gezondheidsvoeding en cereals dat aantrekkelijk kan zijn voor branchegenoten op zoek naar acquisities, en bij verkoop door Wessanen voor een netto cashinstroom zorgt. Dat zorgt voor verlichting van de financiële balansverhoudingen.

 

Tot zover dit kooplijstje met de eerlijke aantekening dat overnames niet op voorhand zijn te timen en concrete koopadviezen zich door het jaar heen aandienen en niet omdat het zo leuk is om vanonder de Kerstboom een jaar vooruit te orakelen.

0 reacties

Er zijn geen reacties op dit artikel.

U kunt een reactie achterlaten als u bent ingelogd.

Recente weblogs

Damrak start hoger in week van Amerikaans rentebesluit

Half procent hogere opening op Beursplein 5.

14 december 2015, 08:36 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Alibaba eist rectificatie van Barron`s

Artikel bevat foutieve informatie volgens Alibaba.

18 september 2015, 13:17 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Geen valutaoorlog

Volgens NN is het uiteindelijke doel van het besluit van China om de yuan te devalueren een ontkoppeling van de Amerikaanse en Chinese monetaire omstandigheden.

1 september 2015, 18:11 - 0 reacties - Lees verder
Valentijn_van_Nieuwenhuizen

Solide en stabiel Docdata

Een aandeel dat groei en degelijkheid combineert.

14 mei 2015, 13:45 - 0 reacties - Lees verder
Selwyn Duijvesteijn

Waar is TINA als je haar nodig hebt

Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

5 mei 2015, 20:30 - 0 reacties - Lees verder
Andre Brouwers

About

Leon Hillen is een selfmade beursdeskundige en expert op het gebied van stockpicking. Op zijn persoonlijke website www.vermogensvisie.nl geeft hij zijn mening over de markt, financieel-economische ontwikkelingen en fondsen. Via een geheel eigen werkwijze selecteert hij kansrijke danwel ondergewaardeerde fondsen en onderzoekt en beoordeelt deze op koopwaardigheid en potentieel rendement. Zijn beste stockpicks worden aan zijn abonnees ter advies voorgelegd. Volg hem ook via http://twitter.com/leonhillen

Leon Hillen is voor twee achtereenvolgende jaren genomineerd voor een Gouden Stier, een evenement van Belegger.nl / Beursduivel.be:
- Genomineerd en finalist voor De Gouden Stier 2007 Publieksprijzen in de prijscategorie Beursidool
- Genomineerd en finalist voor De Gouden Stier 2008 Vakprijzen in de prijscategorie Beleggingsexpert
Disclaimer: VermogensVisie handelt vaak in beleggingen waar men over schrijft en deze posities kunnen op ieder moment veranderen. Indien dit het geval is zal worden gemeld of VermogensVisie actief is in een bepaald fonds.


Recente weblogs


Dossiers

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
CORBION toevoegen aan uw watchlist 25,00 0,32% 0,08 24,92
KPN KON toevoegen aan uw watchlist 2,41 -1,23% -0,03 2,44
WESSANEN... toevoegen aan uw watchlist 16,06 0,00% 0,00 16,06

Portefeuille van de auteur: Leon Hillen

De gebruiker heeft zijn/haar portefeuilles niet zichtbaar gemaakt.