Nog een ritje? Ik stap weer in.

Simon Haas - 3 december 2008, 17:35

Er liggen weer kansen voor aandelen en olie.

Het is weer erg beweeglijk de afgelopen dagen. Aan de uitschieters naar beneden is duidelijk te zien dat er nog veel paniek in de markt zit. Deze nervositeit noopt tot snel winstnemen en korte bewegingen; dit is niet gemakkelijk, maar kan wel degelijk lonen.

Zo waren er een mooie ritjes te maken met de index als geheel en specifiek met mijn favoriete aandelen: Arcelor Mittal en ING . Momenteel lijkt het me weer een nieuw instapmoment, zeker voor het eerste fonds.

Vandaag werden er cijfers over de werkloosheid bekendgemaakt in de Verenigde Staten. Deze waren niet al te best en aanvankelijk openden de indices daar dan ook lager. Inmiddels, na vier uur plaatselijke tijd, staat er een plus op de borden. Komt dit doordat de cijfers over de dienstensector minder slecht waren dan gedacht? Zijn er koopjesjagers actief? Komt er misschien een eindejaarshausse?

Uiteraard heb ik de antwoorden niet. Wel vind ik de bewegingen interessant; de markt mag dan moeilijk voorspelbaar zijn, er valt genoeg te handelen. Interessant was ook de plotselinge en onverwachte daling van de olievoorraden. Hier bovenop kwam nog eens de mededeling dat de OPEC bij haar volgende vergadering de productie gaat verlagen. Het aanbod staat onder druk; je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om te bedenken dat dit, ceteris paribus , een prijsverhogend effect heeft. Bovendien is er nog het grote plaatje: een olieafhankelijke wereld; een beperkte voorraad; een groeiende wereldbevolking en –economie; voor veel landen pas een rendabele verkoop bij 70 dollar per vat en invloedrijke conglomeraten die een groot belang hebben bij een hoge olieprijs. Dit maakt dat ik, ondanks de technische analisten met hun koersdoelen van 30 of zelfs 10 dollar, weer kijk naar een goed instapmoment voor deze grondstof.

Morgen om kwart voor twee komt de ECB met een rentebesluit. Er wordt gespeculeerd over een renteverlaging van twee- a driekwart procent. Dit zou de aandelenmarkten een impuls kunnen geven. Morgenmiddag zal het besluit dan ook met spanning worden afgewacht en ook de begeleidende woorden van de ECB zullen zwaar worden gewogen.

Daarnaast is er nog ander macronieuws van belang in aantocht. Zo komen in de Verenigde Staten morgen de wekelijkse werloosheiduitekeringsaanvragen naar buiten. Vrijdag is het de beurt aan de werkloosheid, de uurlonen en de banengroei van november. Nabeurs zal ook het consumentenkrediet bekend worden gemaakt, een cijfer dat normaliter niet veel aandacht trekt, maar in deze crisis toch de moeite van het volgen waard kan zijn.
Ik ben benieuwd!

Succes!

Haas

4 reacties

Stefan Kunst - 4 december 2008, 11:06

Op dit moment (11 uur) staan Arcelor Mittal en ING bovenaan de AEX, de olieprijs daalt echter licht, naar 46 dollar. Toch mooi voorspelt...
Stefan Kunst

Simon Haas - 5 december 2008, 09:11

Deze reactie is verwijderd door de eigenaar van het weblog.
Simon Haas

Simon Haas - 5 december 2008, 09:13

Dank je. Zit (gelukkig) ook nog niet in olie, maar wacht een mooi moment af om in te stappen.
Simon Haas

Redactie ABM Financial News - 9 december 2008, 16:04

hoi simon nu de macrocijfers bekend zijn en de rente is verlaagd, gaan we een eindejaarsrally krijgen denk je?

overigens deel ik jouw mening mbt de olie. de prijs zal hoog blijven, te veel bedrijven/landen hebben hier profijt bij. de reserves die er zijn (en die zijn denk ik groter dan velen ons willen doen geloven) zullen niet voor een appel en een ei van eigenaar veranderen.
Redactie ABM Financial News

gd1962 - 9 januari 2009, 04:44

Hm - voor degene met ING als favoriet aandeel:

Schadeclaims voor ING in Nieuw Zeeland?

Na de schikking over 'woekerpolissen' in november, wordt ING ook in Nieuw Zeeland geconfronteerd met schadeclaims.

ING beheert twee Fondsen (DYI en RIF) in Nieuw Zeeland als "ING (NZ) Pty Limited"; een 51/49 partnership met de ANZ Bank.

Deze fondsen zijn in maart 2008 door ING/ANZ 'bevroren' en verloren sindsdien 60-70% van hun waarde.

Sinds eind 2008 heeft ANZ (en ING?) diverse beleggers schadeloos heeft moeten stellen voor de verliezen in deze fondsen - veelal na interventie van de Nieuw Zeelandse Banking Ombudsman.

Nu dit binnenkort in bredere kringen bekend zal worden, zullen meeste beleggers proberen om op grond van dit precedent hun verliezenproberen te verhalen op ING and ANZ.

Het lijkt daar waarschijnlijk dat ING en ANZ in de komende maanden geconfronteerd zullen worden met substantiƫle schadeclaims ter grootte van NZ$ 700-800 mln (EUR 300-350 mln).

Dit kan een langdurig en duur proces worden voor ING. Zie deze video links van lokale analysten en het nieuws voor verder details:

http://www.3news.co.nz/Video/Business/tabid/369/articleID/84627/cat/52/Default.aspx#video

http://www.youtube.com/watch?v=Qh_9eOxLuVM&feature=PlayList&p=78084318F0E4F630&index=6
gd1962

U kunt een reactie achterlaten als u bent ingelogd.

Recente weblogs

Damrak start hoger in week van Amerikaans rentebesluit

Half procent hogere opening op Beursplein 5.

14 december 2015, 08:36 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Alibaba eist rectificatie van Barron`s

Artikel bevat foutieve informatie volgens Alibaba.

18 september 2015, 13:17 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Geen valutaoorlog

Volgens NN is het uiteindelijke doel van het besluit van China om de yuan te devalueren een ontkoppeling van de Amerikaanse en Chinese monetaire omstandigheden.

1 september 2015, 18:11 - 0 reacties - Lees verder
Valentijn_van_Nieuwenhuizen

Solide en stabiel Docdata

Een aandeel dat groei en degelijkheid combineert.

14 mei 2015, 13:45 - 0 reacties - Lees verder
Selwyn Duijvesteijn

Waar is TINA als je haar nodig hebt

Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

5 mei 2015, 20:30 - 0 reacties - Lees verder
Andre Brouwers

About

Geschreven door een daghandelaar, hebben de artikelen een kortetermijnsinsteek, van het intradagverloop tot aan bewegingen van enkele dagen.
Gekeken wordt naar de AEX-index, hoofdfondsen en het effect van omgevingsfactoren en nieuws op hun koersverloop.

De auteur kan posities hebben in de producten die hij in zijn stukken behandelt.


Recente weblogs


Dossiers

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 528,37 -1,51% -8,11 536,48
ARCELOR ... toevoegen aan uw watchlist 26,18 -3,82% -1,04 27,22
ING GROEP toevoegen aan uw watchlist 13,59 -3,07% -0,43 14,02

Portefeuille van de auteur: Simon Haas