Waar is TINA als je haar nodig hebt

Andre Brouwers - 5 mei 2015, 20:30

Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

De titel lijkt op mijn laatste column en moet net als de vorige met enige ironie worden gelezen. Elke stijging  van obligaties en aandelen werd recent verklaard met het fenomeen TINA. Inmiddels ontstaat er echter een TI(N)A beweging en zoals zo vaak worden dingen onder druk vloeibaar.

 

TI(N)A is het synoniem voor Cash. Er is een alternatief zo blijkt de laatste dagen. Obligaties dalen synchroon met aandelen en dat kan niet als je in TINA gelooft. Wanneer het spannend wordt gaat emotie voor ratio. Beleggers die kochten op basis van TINA, vergeten haar even en gaan op zeker. Wanneer een belegger een belegging  beoordeelt moet dat gebeuren op basis van een rationele afweging. De laatste tijd kochten beleggers obligaties, of bleven er op zitten, met TINA als argument.

 

Wanneer de risico/rendementsverhouding echter totaal scheef is, zoals bij obligaties het geval is, moet je niet blijven zitten op basis van de verkeerde argumenten. Hetzelfde gebeurt vaak bij beleggers die zeggen dat het geen zin heeft om een aandeel te verkopen, omdat ze niet weten wat ze dan moeten kopen. Een belegger die aandelen vasthoudt met als enige argument dat er geen alternatief is maakt een denkfout. Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

 

Een koop- of verkoopbeslissing moet worden gemaakt op basis van de persoonlijke inschatting van de belegger. Wanneer hij niet verwacht dat er nog rek zit in het aandeel dan is er maar een oplossing, verkopen. Dat cash vervolgens niets oplevert is een ander probleem, maar doet feitelijk niet ter zake. Het gaat om een verantwoorde risico/rendementsverhouding, dat is het enige ijkpunt. Beleggen begint met een juiste mindset en in spannende tijden betekent dit vasthouden aan de juiste strategie en argumenten.  

0 reacties

Er zijn geen reacties op dit artikel.

U kunt een reactie achterlaten als u bent ingelogd.

Recente weblogs

Damrak start hoger in week van Amerikaans rentebesluit

Half procent hogere opening op Beursplein 5.

14 december 2015, 08:36 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Alibaba eist rectificatie van Barron`s

Artikel bevat foutieve informatie volgens Alibaba.

18 september 2015, 13:17 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Geen valutaoorlog

Volgens NN is het uiteindelijke doel van het besluit van China om de yuan te devalueren een ontkoppeling van de Amerikaanse en Chinese monetaire omstandigheden.

1 september 2015, 18:11 - 0 reacties - Lees verder
Valentijn_van_Nieuwenhuizen

Solide en stabiel Docdata

Een aandeel dat groei en degelijkheid combineert.

14 mei 2015, 13:45 - 0 reacties - Lees verder
Selwyn Duijvesteijn

Waar is TINA als je haar nodig hebt

Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

5 mei 2015, 20:30 - 0 reacties - Lees verder
Andre Brouwers

About

André Brouwers is directeur van het Beleggingsinstituut, een bedrijf dat trainingen, coaching en advies geeft aan particuliere beleggers. André Brouwers heeft meer dan 25 jaar internationale ervaring als belegger, vermogensbeheerder en hedge fund manager. Hij was medeoprichter van de Alex Academy en ontwikkelde strategieën voor hedge funds. Tevens was hij werkzaam voor gerenommeerde partijen als persbureau Reuter en Transtrend.


Recente weblogs


Dossiers

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 534,09 0,27% 1,45 532,64

Portefeuille van de auteur: Andre Brouwers

De gebruiker heeft zijn/haar portefeuilles niet zichtbaar gemaakt.