Waarschuwing bij nieuwe highs

Andre Brouwers - 6 september 2014, 10:50

Most hated rally ever.

In de afgelopen weken is de belangrijke aandelenindex SP 500 opgeklommen tot nieuwe all time highs. Goed nieuws zou je zeggen en reden tot vreugde, maar toch is er een probleem. Dat zijn namelijk de lage volumes en het ontbreken van euforie.

 

Wanneer markten een nieuw hoogtepunt bereiken gaat dat meestal gepaard met een uitgelaten stemming. Opvallend is het om te zien dat dit sentiment op dit moment ontbreekt. Beleggers vertrouwen de rally niet. Niet voor niets wordt de huidige stijging in de VS betiteld als de "most hated rally ever". 

 

Professionals hebben de stijging gemist en zijn te voorzichtig geweest. Iedereen zit te wachten op een terugval om te kunnen kopen. Wanneer deze alsmaar uitblijft moeten ze geforceerd op hogere niveaus alsnog instappen. Zo gaat het al een aantal jaar. Op dit moment lijken er echter steeds meer partijen in ieder geval met woorden positiever te worden. Ze rechtvaardigen de stijging en waarderingen met de toegenomen bedrijfswinsten. En daar kan nu wel eens een probleem gaan ontstaat. 

 

Het door Draghi ingezette beleid heeft consequenties voor de euro. Winsten van de Amerikaanse internationals zullen afnemen als gevolg van een lagere koers van de euro. Bovendien wordt de dollar duurder en dat kan de concurrentiepositie beïnvloeden. Door de lage euro ontstaat er een zogenoemde carry trade. Men leent euro's tegen een lage rente en koopt valuta waar de rente hoger ligt. Een spiraal die zijn eigen leven gaat leiden.

 

Een ander opmerkelijk gegeven is dat de volumes extreem laag zijn. Een doorbraak naar een nieuwe high moet idealiter gepaard gaan met een toename van het volume. Dit is de brandstof die de stijging moet voeden. Wanneer deze zoals nu ontbreekt is dat een reden om voorzichtig te zijn. Het is een teken dat de stijging aan kracht verliest.

 

De index zal op korte termijn met kracht door de 2.000 puntengrens moeten breken, want anders neemt de kans toe dat er een voorlopig einde komt aan de huidige stijging. Wanneer het naar boven toe niet wil lukken, zullen er winstnemingen plaatsvinden en de koersen verder afkalven. De verwachting is dat er op zeer korte termijn duidelijk zal komen.

0 reacties

Er zijn geen reacties op dit artikel.

U kunt een reactie achterlaten als u bent ingelogd.

Recente weblogs

Damrak start hoger in week van Amerikaans rentebesluit

Half procent hogere opening op Beursplein 5.

14 december 2015, 08:36 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Alibaba eist rectificatie van Barron`s

Artikel bevat foutieve informatie volgens Alibaba.

18 september 2015, 13:17 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Geen valutaoorlog

Volgens NN is het uiteindelijke doel van het besluit van China om de yuan te devalueren een ontkoppeling van de Amerikaanse en Chinese monetaire omstandigheden.

1 september 2015, 18:11 - 0 reacties - Lees verder
Valentijn_van_Nieuwenhuizen

Solide en stabiel Docdata

Een aandeel dat groei en degelijkheid combineert.

14 mei 2015, 13:45 - 0 reacties - Lees verder
Selwyn Duijvesteijn

Waar is TINA als je haar nodig hebt

Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

5 mei 2015, 20:30 - 0 reacties - Lees verder
Andre Brouwers

About

André Brouwers is directeur van het Beleggingsinstituut, een bedrijf dat trainingen, coaching en advies geeft aan particuliere beleggers. André Brouwers heeft meer dan 25 jaar internationale ervaring als belegger, vermogensbeheerder en hedge fund manager. Hij was medeoprichter van de Alex Academy en ontwikkelde strategieën voor hedge funds. Tevens was hij werkzaam voor gerenommeerde partijen als persbureau Reuter en Transtrend.


Recente weblogs


Dossiers

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 535,45 0,74% 3,93 531,52

Portefeuille van de auteur: Andre Brouwers

De gebruiker heeft zijn/haar portefeuilles niet zichtbaar gemaakt.