Knock-out

Andre Brouwers - 27 september 2014, 12:34

Topvorming op aandelenmarkten?

In de meest recente columns hebben wij aandacht besteed aan het proces van topvorming in de aandelenmarkten. Een belangrijk onderdeel daarbij is volatiliteit. De markt zoekt een richting en test daarbij continu zichzelf. Het is te vergelijken met een boksgevecht. Op dit moment worden de uitslagen groter en dit geeft een duidelijk signaal. Gaan de kopers knock-out ?

 

Voor het eerst sinds maanden nemen de uitslagen in de diverse aandelenindices fors toe. De Dow Jones heeft in de afgelopen week vijf dagen op rij gekend met een triple digit beweging. Met name het feit dat dit in een kort tijdsbestek gebeurd heeft een psychologisch effect op handelaren en beleggers.

 

De verkopers lijken nu sterker te worden en duwen de koersen naar beneden. Op een steunniveau vechten de kopers echter terug en veren de koersen op. In een stijgende beweging levert dit winst op. Momenteel is het ritme echter aan het veranderen. De kopers die bijvoorbeeld na drie dagen daling kochten zien hun winst nu in een dag tijd verdampen en omslaan in een verlies. Probeert u zich maar eens voor te stellen wat er dan gebeurt.

 

Wanneer de kopers in een kort tijdvak een ritme omslag mee maken, dan heeft dit een psychologische impact. Hun recente aankoop staat nu niet meteen in de winst zoals ze gewend waren, maar slaat meteen om in een verlies. Daardoor worden zij voorzichtiger en neemt per saldo hun stootkracht af. De verkopers die nu terugslaan krijgen meer vertrouwen aangezien hun actie snel resultaat oplevert.

 

Het is te vergelijken met een bokser die in de ring staat. Bokser A (de kopers) deelt een reeks van klappen uit en die komen telkens aan bij de tegenstander Bokser B. Bokser A voelt zich sterk en lijkt te winnen. Plotseling vecht de tegenstander Bokser B (verkopers) echter terug en nu moet A incasseren. Wanneer A echter meteen als een dolle aanvalt loopt hij het risico op rake klappen. Het beste dat A kan doen is dekking zoeken en zijn verdediging op orde brengen en dan pas proberen zelf een stoot uit te delen.

 

Het mag duidelijk zijn dat de kopers nu hun dekking op orde moeten hebben anders lopen zij het risico knock-out te gaan. 

 

0 reacties

Er zijn geen reacties op dit artikel.

U kunt een reactie achterlaten als u bent ingelogd.

Recente weblogs

Damrak start hoger in week van Amerikaans rentebesluit

Half procent hogere opening op Beursplein 5.

14 december 2015, 08:36 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Alibaba eist rectificatie van Barron`s

Artikel bevat foutieve informatie volgens Alibaba.

18 september 2015, 13:17 - 0 reacties - Lees verder
Redactie ABM Financial News

Geen valutaoorlog

Volgens NN is het uiteindelijke doel van het besluit van China om de yuan te devalueren een ontkoppeling van de Amerikaanse en Chinese monetaire omstandigheden.

1 september 2015, 18:11 - 0 reacties - Lees verder
Valentijn_van_Nieuwenhuizen

Solide en stabiel Docdata

Een aandeel dat groei en degelijkheid combineert.

14 mei 2015, 13:45 - 0 reacties - Lees verder
Selwyn Duijvesteijn

Waar is TINA als je haar nodig hebt

Cash is nog altijd beter dan een belegging waarvan de waarde daalt.

5 mei 2015, 20:30 - 0 reacties - Lees verder
Andre Brouwers

About

André Brouwers is directeur van het Beleggingsinstituut, een bedrijf dat trainingen, coaching en advies geeft aan particuliere beleggers. André Brouwers heeft meer dan 25 jaar internationale ervaring als belegger, vermogensbeheerder en hedge fund manager. Hij was medeoprichter van de Alex Academy en ontwikkelde strategieën voor hedge funds. Tevens was hij werkzaam voor gerenommeerde partijen als persbureau Reuter en Transtrend.


Recente weblogs


Dossiers

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 534,09 0,27% 1,45 532,64

Portefeuille van de auteur: Andre Brouwers

De gebruiker heeft zijn/haar portefeuilles niet zichtbaar gemaakt.