Uitgelicht: geduld voor Boskalis

Redactie ABM Financial News - 9 maart 2018, 19:01

2018 belooft niet eenvoudig te worden voor maritieme gigant.

(ABM FN-Dow Jones) Boskalis was afgelopen week met afstand de grootste daler in de AEX. Na publicatie van de jaarcijfers daalde het aandeel op weekbasis met 9,4 procent.

De maritieme dienstverlener, die kampt met lastige marktomstandigheden, waarschuwde dat het "uitdagend" wordt om dit jaar een zelfde winst te maken als in 2017.

Afgelopen jaar behaalde Boskalis een nettowinst van 150,5 miljoen euro. Dit gebeurde bij een circa 10 procent lagere omzet van 2.337 miljoen euro.

"Ondanks de moeilijke marktomstandigheden hebben we het jaar nog alleszins redelijk afgesloten in lijn met onze verwachtingen", zei CEO Peter Berdowski in een toelichting op de jaarcijfers.

In 2016 leed Boskalis nog een verlies van 564 miljoen euro, maar dit was het gevolg van enkele grote afschrijvingen op de eigen vloot. Hiervoor gecorrigeerd verdiende de maritieme dienstverlener 276 miljoen euro.

Rekening houdend met de voorzichtige outlook die Boskalis afgaf, lijkt de kans reëel dat er dus ook dit jaar weer minder winst wordt geboekt. Een heel grote verrassing is dit overigens niet. De analistenconsensus wees voor 2018 al op een winst van 132 miljoen euro.

Zorgen over het dividend hoeven aandeelhouders zich volgens CEO Berdowski niet te maken.

Over 2017 keert Boskalis opnieuw een dividend uit van 1,00 euro per aandeel. Dat komt neer op een pay out-ratio van 87 procent, wat fors meer is dan de 40 tot 50 procent die de onderneming zegt na te streven.

"Gelet op het belang dat onze aandeelhouders hechten aan stabiel dividend en onze gezonde cashflow en de robuuste balans" koos Boskalis ervoor het dividend op één euro te handhaven.

"IJzersterk", beoordeelde analist Jos Versteeg van InsingerGilissen de balans van Boskalis.

Op de vraag van ABM Financial News of aandeelhouders ook in 2018 op een stabiel dividend kunnen rekenen, zei CEO Berdowski donderdag dat als de balans en de kasstroom "gezond" blijven, en dat is wel de verwachting op dit moment, het dividendbeleid "hetzelfde" zal blijven.

"Op eerste gezicht redelijk in lijn", zei analist Versteeg donderdag voor de camera van ABM Financial News over de resultaten van Boskalis. Een diepere analyse liet volgens de analist zien dat de kasstroom van Boskalis flink onder druk stond. "Dat viel een beetje tegen."

Ook analist Edwin de Jong van NIBC wees op de tegenvallende kasstroom.

KBC Securities greep de jaarcijfers aan om het koersdoel voor het aandeel Boskalis te verlagen van 37,00 naar 33,50 euro. Wel bleef het Accumuleren advies gehandhaafd. Volgens analist Bart Cuypers was de koersdoelverlaging het gevolg van enerzijds een verslechtering van het werkkapitaal en anderzijds de melding dat het een uitdaging wordt voor de maritieme dienstverlener om dit jaar het nettoresultaat uit 2017 te evenaren.

Toekomst

Ook na 2018 is het lek vermoedelijk nog niet boven. Boskalis zei bij de jaarcijfers voor de komende jaren "nog geen fundamenteel" herstel te zien, waardoor er druk op de bezetting en de marges blijft.

"Wel voorzien wij voor de korte termijn mogelijkheden voor selectieve groei en een structureel herstel voor de periode daarna”, klonk het bij de jaarcijfers.

Boskalis startte 2018 met een orderportefeuille van krap 3,5 miljard euro, wat grofweg een half miljard euro meer is dan eind 2016. Door analisten die bijdroegen aan de consensus werd vooraf gerekend op een orderportefeuille van circa 3,3 miljard euro.

Bij Dredging & Inland Infra ziet Boskalis voor de korte termijn "een redelijk werkvolume" in de markt. Voor Boskalis ligt de nadruk op het behoud van bezetting "tegen verantwoorde projectrisico's". Met de opdrachten in portefeuille is een goed deel van de vloot voor 2018 bezet, hoewel tegen lagere marges dan in voorgaande jaren.

In een toelichting wees Berdowksi op de opdracht van 300 miljoen euro die het binnenhaalde in Singapore. Maar niet alleen Azië, ook het Midden-Oosten en Europa blijven voor Boskalis belangrijke regio’s, aldus de topman. Zo komt naar verwachting aan het einde van dit jaar een nieuw project in op de markt in de vorm van het verdiepen van de Elbe ten behoeve van de haven van Hamburg. Een project met een lange voorgeschiedenis, maar het lijkt er nu dan toch van te komen. De waarde ligt volgens Boskalis boven de 100 miljoen euro en de verwachting is dat alle ‘usual suspects’ naar dit project zullen kijken.

Bij de Towage-activiteiten zijn de marktvolumes relatief stabiel, maar is de concurrentie in sommige havens toegenomen met lagere marges als gevolg, voegde de maritieme dienstverlener toe.

Het beeld van de Offshore Energy markt is ongewijzigd. Bij Heavy Marine Transport raken de contracten uit het verleden afgerond en is Boskalis steeds meer afhankelijk van de zeer concurrerende spotmarkt.

Bij Offshore Installatie en Interventie is de portefeuille beter gevuld en verwacht Boskalis "een redelijk jaar".

"Veel hangt [voor Boskalis] af van het herstel van de offshore markt", meent analist Versteeg, die niet verwacht dat dit vlot zal gebeuren.

Verder zal Boskalis dit jaar 250 miljoen euro investeren, exclusief overnames. De financiële positie is volgens Boskalis zeer solide en de onderneming voldoet naar eigen zeggen ruimschoots aan zijn financiële convenanten.

Ondanks de voorzichtige verwachtingen meent De Jong van NIBC dat de bodem in zicht is en dat Boskalis zich kan gaan positioneren voor een marktherstel. Reden dat de analist zijn koopaanbeveling handhaaft.

Naast de cijfers was er echter nog meer teleurstellend nieuws voor Boskalis

Het consortium De nieuwe zestien, waar naast Boskalis ook BAM Groep en VolkerWessels in zitten, liep een grote opdracht van Rijkswaterstaat mis voor de nieuwe snelweg A16 Rotterdam. Een samenwerkingsverband van Besix, Dura Vermeer, Van Oord, John Laing en TBI ging er met deze opdracht van door.

Ook kreeg Boskalis van beursbedrijf Euronext te horen dat het vanaf medio maart geen deel meer zal uitmaken van de AEX index. Berdowski noemde het "jammer dat een vlaggenschip" als Boskalis uit de hoofdindex valt, zeker omdat er in de index menig bedrijf is opgenomen dat verre van Nederlands is.

"Een stukje Hollands Glorie dat op die manier uit beeld raakt bij grote institutionele beleggers", vulde analist Nico Inberg van IEX Berdowski aan.

Juist bij de jaarcijfers communiceerde Boskalis dat voortaan alle onderdelen van het bedrijf onder de merknaam Boskalis verder zullen gaan. “De merknaam wordt heel nadrukkelijk Boskalis”, zo zei de topman.

Deze naamswijziging wordt geen "geldsmijtende" operatie, suste Berdowski. De onderneming zal de naamswijziging van bijvoorbeeld de schepen pas doorvoeren wanneer er regulier onderhoud moet plaatsvinden om zo de kosten tot een minimum te beperken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Merel van Vroonhoven herbenoemd als voorzitter AFM

Statutair bestuur uitgebreid naar vier leden.

43 minuten geleden - Lees verder

Amerika ziet verkoop nieuwe woningen dalen

Afname van 0,6 procent ten opzichte van januari.

45 minuten geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting hogere opening

Sentiment gedraaid.

1 uur geleden - Lees verder

Kroger en Target overwegen fusie - media

Bron ontkent gesprekken tegenover CNBC.

2 uren geleden - Lees verder

Orders Amerikaanse duurzame goederen omhoog

Toename van ruim drie procent.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BOSKALIS... toevoegen aan uw watchlist 24,04 -2,71% -0,67 24,71