Uitgelicht: beleggers belonen Sligro voor verkoop Emté

Redactie ABM Financial News - 9 maart 2018, 19:28

Koers 11,3 procent hoger op weekbasis.

(ABM FN-Dow Jones) Sligro Food Group heeft onderdeel Emté sneller dan verwacht verkocht en tegen een betere prijs. Dat konden beleggers waarderen en de koers steeg op weekbasis 11,3 procent.

Sligro zat in zijn maag met de Emté supermarkten die niet genoeg omzetgroei weten te realiseren. Het marktaandeel was te klein en de concurrentie te groot. In 2016 daalde de identieke omzet van de in totaal 130 supermarkten met 1,4 procent en vorig jaar was slechts sprake van een fractionele groei van 0,2 procent. Daarom besloot het bestuur van Sligro in 2017 om op zoek te gaan naar een "alternatieve strategie" voor Emté, waarbij een fusie of joint venture in eerste instantie de voorkeur had.

Jumbo melde zich aan als geïnteresseerde koper, "maar we hebben ze laten weten dat dat niet aan de orde is", zei financieel directeur Rob van der Sluijs vorig jaar tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Volgens de CFO hadden ook leden uit de inkooporganisatie Superunie belangstelling.

Een snelle deal bleef echter uit. Begin dit jaar was nog steeds niet bekend of Emté in een samenwerkingsverband zou worden gestopt of verkocht. Topman Koen Slippens zei tegen ABM Financial News wel met "zeer geïnteresseerde partijen" in gesprek te zijn.

Maandag was de kogel door de kerk. Emté bleek te zijn verkocht aan een consortium van Jumbo en Coop. Behalve de 130 supermarkten verkocht Sligro ook de retail-distributiecentra in Kapelle en Putten, de Vleescentrale in Enschede en de ondersteunende operationele en commerciële afdelingen van Emté op het hoofdkantoor in Veghel.

In een aparte transactie werd ook het vastgoed van de supermarkten aan de combinatie Jumbo Coop verkocht. Sligro sprak bovendien af met Jumbo om voorkeurspartner te worden voor restaurantketen La Place, dat eigendom is van Jumbo.

Sligro, net als Jumbo afkomstig uit Veghel, ontvangt in totaal 410 miljoen euro, waarvan 275 miljoen euro voor de retailactiviteiten, 60 miljoen euro voor het vastgoed en 75 miljoen euro voor de werkkapitaalposten die overblijven.

De koers steeg die dag krap 12 procent.

Analist John David Roeg van NIBC zei dat erop gerekend werd dat een transactie pas in de tweede helft van het jaar zou worden aangekondigd. Hij maakte hieruit op dat de wens van Sligro om een deal te sluiten met behoud van inkoopvoordelen voor onderdeel Foodservice niet haalbaar was. Toch was Roeg positief over de verkoop.

Sligro had volgens de marktvorser genoeg andere kwesties aan zijn hoofd, zoals het optuigen van de activiteiten in België, waar het bedrijf nog niet zo lang actief is, en de integratie van een recente grote deal met Heineken. De 275 miljoen euro voor de retailactiviteiten was volgens Roeg in lijn met zijn raming van 300 miljoen euro. Maar hij hield geen rekening met verkoop van het vastgoed, dus dat was extra en positief.

Analist Alan Vandenberghe van KBC Securities was ook erg tevreden met het nieuws. Een verkoop was zijn favoriete optie, aangezien dit tot meer focus zal leiden. Sligro kan zich nu volledig gaan concentreren op onderdeel Foodservice, de groothandelsactiviteiten. Net als Roeg wees ook hij op het belang van de activiteiten in België. Vandenberghe verhoogde zijn advies voor Sligro naar Kopen.

Roeg waarschuwde wel voor de lagere winst per aandeel als gevolg van de desinvestering. In 2019 zou de verkoop kunnen leiden tot een winstdaling van 10 procent.

De vraag is wat Sligro met de opbrengst gaat doen. Volgens Vandenberghe is de balans solide genoeg. Hij houdt daarom rekening met een superdividend. Sligro kan er volgens hem voor gaan kiezen om 300 miljoen euro, circa 7 euro per aandeel, aan aandeelhouders uit te keren.

Op basis van de gestegen winst besloot Sligro eind januari bij de jaarcijfers al om het dividend te verhogen van 1,30 naar 1,40 euro per aandeel. Daarbij wees topman Koen Slippens op de "onverminderd sterke financiële positie" van Sligro. De onderneming kan volgens de CEO dan ook gewoon blijven investeren en overnemen. Daar komt dus nog eens de opbrengst van de verkoop van Emté bovenop.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Merel van Vroonhoven herbenoemd als voorzitter AFM

Statutair bestuur uitgebreid naar vier leden.

44 minuten geleden - Lees verder

Amerika ziet verkoop nieuwe woningen dalen

Afname van 0,6 procent ten opzichte van januari.

46 minuten geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting hogere opening

Sentiment gedraaid.

1 uur geleden - Lees verder

Kroger en Target overwegen fusie - media

Bron ontkent gesprekken tegenover CNBC.

2 uren geleden - Lees verder

Orders Amerikaanse duurzame goederen omhoog

Toename van ruim drie procent.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
SLIGRO F... toevoegen aan uw watchlist 45,15 -0,22% -0,10 45,25