Resultaten AkzoNobel in 2017 licht verbeterd

Redactie ABM Financial News - 8 maart 2018, 07:33

Omzet en winst AkzoNobel hoger.

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft de resultaten afgelopen jaar conform verwachting licht zien aantrekken en het concern herbevestigde zijn financiële doelstellingen voor 2020. Dit kwam donderdag naar voren uit de cijfers van het verf- en chemieconcern.

De cijfers kwamen niet als een verrassing nadat AkzoNobel begin februari al voorlopige financiële resultaten voor het jaar 2017 vrijgaf.

Dit rapportering van de officiële financiële verslaglegging is later dan in voorgaande jaren als gevolg van het proces rondom de afsplitsing van Specialty Chemicals. In dit verband meldde het concern, net als in februari, dat het op koers ligt om deze divisie nog voor april 2018 af te splitsen.

"We liggen op koers om twee doelgerichte, goed presterende ondernemingen te creëren. De interne afsplitsing van het onderdeel Specialty Chemicals is voltooid en een volledige afsplitsing ligt op koers voor april 2018. De transformatie van AkzoNobel naar een gerichte Paints en Coatings onderneming vordert goed, waarbij fase een op koers ligt voor besparingen van 110 miljoeneuro in 2018. Deze dragen rechtstreeks bij aan de realisering van de financiële doelstellingen voor 2020", aldus topman Thierry Vanlancker.

De omzet, inclusief de intern afgesplitste activiteiten van het onderdeel Specialty Chemicals, viel naar verwachting in 2017 drie procent hoger uit op 14.575 miljoen euro. Exclusief wisselkoerseffecten zou sprake geweest zijn van een groei van vier procent. Het bedrijfsresultaat (EBIT) kwam uit op 1.525 miljoen, ten opzichte van 1.502 miljoen euro een jaar eerder.

Het nettoresultaat viel met 832 miljoen euro lager uit dan een jaar eerder, toen een winst van 970 miljoen euro werd gerapporteerd.

Het voorgesteld totaaldividend per aandeel voor 2017 stijgt evenwel met 52 procent naar 2,50 euro. Dit staat los van het speciaal contant dividend van 4,00 euro in december 2017, die werd uitgekeerd als vooruitbetaling met betrekking tot de afsplitsing van het onderdeel Specialty Chemicals.

Kijkend naar 2018 meldde het concern dat de tegenwind in 2017, waaronder hogere grondstofkosten en negatieve valuta-effecten, naar verwachting in 2018 zal aanhouden, in het bijzonder aan het begin van het jaar.

Over de operationele gang van zaken verwacht het concern voortdurende positieve ontwikkelingen voor Decorative Paints in alle regio's, in het bijzonder in Azië. De trends voor Performance Coatings zijn naar verwachting positief in de meeste segmenten en regio's en nog uitdagend voor Marine en Protective Coatings.

Een specifieke outlook voor 2018 werd niet vrijgegeven.

Het bedrijf herbevestigde daarnaast op koers te liggen om de doelstellingen voor 2020 te halen. AkzoNobel mikt op een rendement op de omzet bij de divisie Paints en Coatings van meer dan 15 procent en een rendement op de investeringen bij deze divisie van 25 procent.

Voor de divisie Specialty Chemicals liggen deze cijfers op respectievelijk 16 en 20 procent. 

Het aandeel AkzoNobel sloot woensdag in Amsterdam 0,1 procent hoger op 78,76 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Merel van Vroonhoven herbenoemd als voorzitter AFM

Statutair bestuur uitgebreid naar vier leden.

31 minuten geleden - Lees verder

Amerika ziet verkoop nieuwe woningen dalen

Afname van 0,6 procent ten opzichte van januari.

33 minuten geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting hogere opening

Sentiment gedraaid.

1 uur geleden - Lees verder

Kroger en Target overwegen fusie - media

Bron ontkent gesprekken tegenover CNBC.

1 uur geleden - Lees verder

Orders Amerikaanse duurzame goederen omhoog

Toename van ruim drie procent.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AKZO NOBEL toevoegen aan uw watchlist 77,62 -2,59% -2,06 79,68