KAS Bank verlegt focus naar groei

Redactie ABM Financial News - 8 maart 2018, 17:28

Bewaarbank test disruptieve technologie├źn.

(ABM FN-Dow Jones) KAS Bank verlegt de komende jaren zijn aandacht naar groei en vernieuwing van het business model, mede met behulp van blockchaintechnologie, nu de grote slag op het vlak van kostenbesparingen is gemaakt. Dat zei bestuursvoorzitter Sicco van Katwijk donderdag tegen ABM Financial News.

KAS Bank, dat jarenlang resideerde op een steenworp van het Paleis op de Dam, verkocht vorig jaar zijn kantoor in het centrum van de hoofdstad en verhuisde naar Amsterdam-Zuidoost. Met de opbrengst en andere eenmalige meevallers kon een ingrijpende reorganisatie worden bekostigd.

Door uitbesteding van IT-beheer en robotisering van rapportage- en andere diensten werden de kosten vorig jaar met 13 miljoen euro, of 14 procent verlaagd, meldde KAS Bank donderdag. De doelstelling om de kosten voor eind 2019 met 20 miljoen te verlagen, kan dit jaar worden behaald, stelde het bedrijf. De bank ziet nog mogelijkheden voor verdere besparingen, maar dat zal niet meer in hetzelfde tempo zijn als in 2017, zei Van Katwijk. De robots helpen om de kosten terug te dringen met behoud van hoge kwaliteit, nu de marges laag zijn.

De inkomstenkant blijft intussen het zwakke punt. Weliswaar daalden de inkomsten vorig jaar minder hard dan een jaar eerder, maar ze waren opnieuw lager. De bank heeft last van de lage rente en de grote liquiditeit in de markt, als gevolg van het monetaire beleid van de ECB. Hierdoor is er minder animo om effecten uit te lenen, wat een van de inkomstenbronnen is van de bank. Ook kampt het bedrijf met afname van het geadministreerd vermogen door de consolidatie onder pensioenfondsen, die een belangrijk deel van de klandizie vormen.

De bewaarbank mikt op het steeds breder verzorgen van beleggingsadministraties, voor institutionele beleggers die door de toenemende regel- en kostendruk steeds meer niet-kernactiviteiten uitbesteden. Daarbij probeert KAS Bank ook een andere type beleggende klanten te strikken, zoals family offices.

Potentie blockchain 

Met de recente verhuizing werd ook de innovatiehub KAS Lab gelanceerd, dat moet bijdragen aan de groei van het bedrijf en een nieuw business model. Van de eerste initiatieven lopen inmiddels pilotprojecten. Daarvan maken er drie gebruik van blockchaintechnologie. "We zijn met blockchain begonnen omdat we de noodzaak voelden om er ook echt iets mee te doen, in plaats van er alleen over te lezen en na te denken", zei Van Katwijk.

Op een aantal terreinen ziet de bank echt potentie voor de technologie, zoals op het gebied van jaarvergaderingen. De topman wil er nog niet al te veel details over kwijt. Die volgen mogelijk later dit jaar.

Het doel is om disruptieve diensten aan te bieden, die de vaak langgerekte waardeketens in de sector kunnen verkorten, aldus Van Katwijk. Ook moet het logisch zijn dat die dienst door KAS Bank wordt aangeboden.

Dat is niet hetzelfde als de robotisering van bestaande processen. "Die robotisering ging meer om het optimaliseren van wat we nu doen en de rol van de mens uitschakelen. Dit gaat een stap verder."

Het aandeel KAS Bank noteerde donderdag 0,4 procent hoger op 10,56 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Merel van Vroonhoven herbenoemd als voorzitter AFM

Statutair bestuur uitgebreid naar vier leden.

25 minuten geleden - Lees verder

Amerika ziet verkoop nieuwe woningen dalen

Afname van 0,6 procent ten opzichte van januari.

27 minuten geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting hogere opening

Sentiment gedraaid.

1 uur geleden - Lees verder

Kroger en Target overwegen fusie - media

Bron ontkent gesprekken tegenover CNBC.

1 uur geleden - Lees verder

Orders Amerikaanse duurzame goederen omhoog

Toename van ruim drie procent.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
KAS BANK toevoegen aan uw watchlist 10,38 -0,95% -0,10 10,48