Update: Pharming boekt voor eerst operationele winst

Redactie ABM Financial News - 7 maart 2018, 08:33

Omzet afgelopen boekjaar geexplodeerd.

(ABM FN-Dow Jones) Pharming heeft in 2017 voor het eerst in zijn geschiedenis een operationele winst geboekt op een fors hogere omzet, nadat het biotechbedrijf uit Leiden de commerciële rechten op Rucones in Noord-Amerika terugkocht en de verkoop van het middel sterk steeg. Dit maakte Pharming woensdag voorbeurs bekend tijdens de publicatie van de voorlopige jaarresultaten.

"De opmerkelijke groei van Pharming in 2017 was een direct gevolg van onze strategische keuze om de commerciële rechten op Ruconest in Noord-Amerika terug te kopen, alsmede van de implementatie van direct-marketing in de belangrijkste West-Europese markten", zei CEO Sijmen de Vries. "We hebben met succes een commerciële infrastructuur opgezet voor de ondersteuning van onze bestaande patiënten en uitbreiding van de patiëntenpopulatie die van Ruconest kan profiteren", voegde De Vries toe.

Daarnaast profiteerde Pharming in de laatste maanden van 2017 van problemen bij een concurrerend product. In reactie daarop vergrootte het biotechbedrijf uit Leiden de eigen productiecapaciteit om de gebruikers van het concurrerende product acuut een alternatief te kunnen bieden. Hoewel De Vries niet kan kwantificeren hoeveel patiënten daar gebruik van hebben gemaakt en "zijn blijven hangen", spreekt hij van een "significant" aantal nieuwe patiënten die in deze periode een vrije behandeling hebben ontvangen.

Pharming boekte in 2017 een operationele winst van 21,9 miljoen euro, tegen een verlies van 11,5 miljoen euro een jaar eerder. Onder de streep resteerde nog wel een nettoverlies van 80,0 miljoen euro, in vergelijking tot een verlies van 17,5 miljoen euro een jaar eerder. Deze stevige toename van het verlies was onder meer het gevolg van eenmalige herfinancieringskosten en reserveringen voor toekomstige mijlpaalbetalingen.

De omzet steeg van 15,9 miljoen euro in 2016 naar 89,6 miljoen euro het afgelopen boekjaar. De omzet uit productverkopen steeg het afgelopen boekjaar met 547 procent tot 88,7 miljoen euro en steeg in het vierde kwartaal van 2017 ten opzichte van het voorgaande kwartaal 26 procent tot 32,7 miljoen euro. Daarmee kwam de productverkoop afgelopen kwartaal op een record uit, aldus Pharming.

Outlook

Pharming heeft zichzelf tot doel gesteld om in 2018 voor het eerst een nettowinst te boeken. Daarnaast zegt het bedrijf vol vertrouwen uit te kijken naar een verdere versnelling van Pharmings groei in 2018, met een stijgende omzet en veelbelovende producten in de pijplijn, waaronder programma's voor de ziekten van Pompe en Fabry en nieuwe toedieningsmethoden en nieuwe mogelijkheden voor Ruconest.

"De resultaten van een aantal studies over andere toepassingen van Ruconest liggen inmiddels bij de Amerikaanse Food and Drug Administration", aldus De Vries. Er lopen volgens De Vries echter ook onderzoeken en initiatieven over andere toepassingen van het stermedicijn waar nog geen publieke uitspraken over gedaan kunnen worden, waarbij het initiatief enerzijds bij Pharming zelf ligt, maar anderzijds ook door andere partijen wordt gekeken naar nieuwe toepassingen van het medicijn.

De voorziene groei van de omzet valt volgens De Vries echter moeilijk in percentages uit te drukken, aangezien de inkoop sterk fluctueert en samenhangt met tal van factoren in de markt.

Het aandeel Pharming sloot dinsdag op een groen Damrak 4,7 procent lager op 1,42 euro.

Update: om extra informatie toe te voegen, waaronder toelichting CEO Sijmen de Vries

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Merel van Vroonhoven herbenoemd als voorzitter AFM

Statutair bestuur uitgebreid naar vier leden.

32 minuten geleden - Lees verder

Amerika ziet verkoop nieuwe woningen dalen

Afname van 0,6 procent ten opzichte van januari.

34 minuten geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting hogere opening

Sentiment gedraaid.

1 uur geleden - Lees verder

Kroger en Target overwegen fusie - media

Bron ontkent gesprekken tegenover CNBC.

1 uur geleden - Lees verder

Orders Amerikaanse duurzame goederen omhoog

Toename van ruim drie procent.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
PHARMING... toevoegen aan uw watchlist 1,20 -1,64% -0,02 1,20