Uitgelicht: PostNL afgestraft voor zwakke outlook

Redactie ABM Financial News - 2 maart 2018, 19:12

Een vijfde beurswaarde verdampt door matige vooruitzichten.

(ABM FN-Dow Jones) PostNL zag afgelopen week een vijfde van de beurswaarde verdampen nadat het post- en pakkettenconcern met een zwakke middellange termijn outlook kwam. Met een slotkoers van 3,12 euro op vrijdag, verloor het aandeel liefst 20,7 procent op weekbasis.

De negatieve toekomstboodschap was reden voor beleggers om aandelen van de hand te doen. PostNL verlaagde de verwachting voor het onderliggende bedrijfsresultaat in 2020 naar een bandbreedte van tussen de 230 miljoen en 300 miljoen euro. Flink lager dan de 310 miljoen tot 380 miljoen euro waar eerder op werd gerekend.

Een tegenvallende outlook, concludeerde analist Ruben Devos van KBC Securities dan ook, terwijl analisten van Jefferies en ING het koersdoel verlaagden in reactie op de koersval van het aandeel PostNL. De verwachtingen voor de middellange termijn liggen 12 procent onder de consensus. Vorig jaar verhoogde PostNL juist nog de outlook voor de middellange termijn, bedoeld om het streven om sneller de transformeren tot een pakkettenbedrijf te reflecteren.

Ook dit jaar zal de winst teruglopen, verwacht PostNL naar vermoedelijk 160 miljoen tot 200 miljoen euro. Dat zou ruim een kwart minder zijn dan waar de markt van uit gaat, zei analist Devos van KBC Securities. In 2017 kwam het onderliggend bedrijfsresultaat nog uit op 225 miljoen euro.

Daling postvolumes dwingen tot actie

Dat de winst dit jaar en ook op de middellange termijn onder druk staat, heeft te maken met de aanhoudende daling van de postvolumes. In het vierde kwartaal van 2017 daalden die met bijna 11 procent en in heel 2017 met krap 10 procent. En dus moet PostNL snijden in de kosten om dit op te vangen. Daarom worden op de middellange termijn extra kostenbesparingen doorgevoerd van 40 miljoen euro. Naast de dalende postvolumes die PostNL moet opvangen, moet het bedrijf vermoedelijk ook rekening houden met een hogere financiële impact van maatregelen van de Autoriteit Consument & Markt. Nieuwe toegangsregelgeving bieden concurrenten de mogelijkheid om gebruik te maken van het PostNL-netwerk tegen vastgestelde tarieven en condities die niet beschikbaar zijn voor consumenten.

"Nu we de eerste maanden achter de rug hebben waarin we hebben kunnen ervaren wat het AMM-besluit in de praktijk betekent, moeten we concluderen dat de verwachte impact nog groter is dan oorspronkelijk geraamd", aldus CEO Herna Verhagen. Die kan oplopen naar 50 miljoen tot 70 miljoen euro, waarschuwde PostNL en zal ook in 2018 leiden tot een daling van de postvolumes. Of kostenbesparingen veel uit zullen halen is echter de vraag. Marktanalist Marc Zwartsenburg van ING voorspelt dat de kostenbesparingen de misgelopen inkomsten niet zullen compenseren. Hij blijft overigens wel positief over de markt voor pakketbezorging. Dat deel van PostNL is wat hem betreft dan ook "sterk" ondergewaardeerd.

Consolidatie onvermijdelijk

De krimpende postmarkt dwingt tot consolidatie, aldus PostNL. "Om een ordelijke en rationele aanpassing aan de dalende volumes te faciliteren, moet de regelgeving zo snel mogelijk worden aangepast", aldus Verhagen. Analisten van Jefferies delen die mening en wezen onder meer op de toenemende financiële druk bij concurrent Sandd. Dat postconcern wordt vanaf dit jaar gedwongen zeker 80 procent van zijn brievenbezorgers in vaste dienst te nemen. Voor PostNL is het zaak om te kijken naar fusies en overnames in de Benelux. De kans is volgens Jefferies veel kleiner dat de Nederlandse overheid nu bezwaar maakt, zoals het dat wel deed bij het overnamebod van bpost in 2016.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Merel van Vroonhoven herbenoemd als voorzitter AFM

Statutair bestuur uitgebreid naar vier leden.

45 minuten geleden - Lees verder

Amerika ziet verkoop nieuwe woningen dalen

Afname van 0,6 procent ten opzichte van januari.

47 minuten geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting hogere opening

Sentiment gedraaid.

1 uur geleden - Lees verder

Kroger en Target overwegen fusie - media

Bron ontkent gesprekken tegenover CNBC.

2 uren geleden - Lees verder

Orders Amerikaanse duurzame goederen omhoog

Toename van ruim drie procent.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
POSTNL toevoegen aan uw watchlist 3,08 -1,28% -0,04 3,12