Uitgelicht: Ahold Delhaize beloond voor sterke cijfers en hoger dividend

Redactie ABM Financial News - 2 maart 2018, 19:48

Aandeel supermarktketen op weekbasis enige overtuigende stijger.

(ABM FN-Dow Jones) Ahold Delhaize was deze week een overtuigende stijger en won afgelopen week ruim vier procent.

Dit was te danken aan de positieve jaarcijfers waarmee de Belgisch-Nederlandse supermarktketen deze week kwam. In 2017 steeg de winstgevendheid en bleek verder de vrije kasstroom flink hoger. Al eerder bekendgemaakte omzetcijfers werden bovendien bevestigd.

CEO Dick Boer zei in een toelichting dat de combinatie van Ahold en Delhaize vlotter synergievoordelen wist te realiseren dan voorzien. Dat gebeurde tegelijk met een stijgende marge en gelijkblijvende of zelfs groeiende marktaandelen in de belangrijkste markten waarin Ahold Delhaize actief is, aldus de topman.

Eind januari kwam de supermarktketen al met omzetcijfers die volgens InsingerGilissen verrassend sterk waren. De omzet steeg in het vierde kwartaal op vergelijkbare basis met 1,6 procent tot 15.763 miljoen euro. De licht hogere omzet van 62,7 miljard euro in heel 2017 was vooral te danken aan de toegenomen online verkopen.

Woensdag werd bovendien bekend dat de onderliggende EBITDA in 2017 weliswaar is gedaald tot 1.081 miljoen euro maar wel hoger is uitgekomen dan de 1.068 miljoen euro die de markt verwachtte. Onder de streep restte een behoorlijk hogere nettowinst van 744 miljoen euro, tegenover 178 miljoen euro een jaar eerder.

België op de schop

In Amerika, waar het grootste deel van de omzet vandaag komt, had het concern last van de zwakke dollar, hoewel de vergelijkbare omzet bij zowel Ahold USA en Delhaize USA wel steeg. Dit gold ook voor de omzet in Nederland, terwijl die in België vrij krap was.

"Delhaize doet het niet fantastisch, dat merken we allemaal", zei CEO Dick Boer dan ook over België. Niet gek dus dat Ahold Delhaize nog voor de zomer met een plan komt om de activiteiten in België te versterken.

Het management wil vooral iets doen aan de prijsperceptie en het idee dat de naam Delhaize gelijk staat aan duur. CEO Boer benadrukte niet te willen snijden in de banen in België.

Vrije kasstroom flink hoger

Een belangrijk punt in de voorlopige omzetcijfers was de voorspelling van Ahold Delhaize dat de kasstroom veel hoger uit zou komen dan verwacht. Dit bleek voor analisten reden om juist dat cijfer extra in de gaten te houden. En niet onterecht want de kasstroom van ruim 1,9 miljard euro was ruim boven de 1,6 miljard euro die Ahold Delhaize aanvankelijk voorspelde.

"Ze kunnen dat in ieder geval goed gebruiken voor investeringen in de operaties en teruggave aan aandeelhouders", volgens InsingerGilissen. En zo geschiede, want het concern deed over 2017 een dividendvoorstel van 0,63 euro per aandeel. Dat is ten opzichte van 2016 een stijging van een dikke tien procent.

Nog altijd zeer gewild supermarktaandeel

Voor analisten van Jefferies bevestigden de cijfers van Ahold Delhaize vooral dat het nog altijd een zeer gewild supermarktaandeel is, waarbij er nog voldoende opwaarts potentieel is in 2018.

Jefferies verwacht bovendien dat de forse hogere investeringen van 1,9 miljard euro in 2018 Ahold Delhaize gaan helpen om de succesvolle multichannel-aanpak voor voedingsmiddelen in Nederland te kopiëren naar Amerika en België. Verder kan het concern profiteren van de nieuwe Amerikaanse belastingregels, die moeten leiden tot een stijging van de onderliggende kasstroom met 200 miljoen euro. Ook KBC Securities voorziet een positief belastingeffect in Amerika.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Merel van Vroonhoven herbenoemd als voorzitter AFM

Statutair bestuur uitgebreid naar vier leden.

45 minuten geleden - Lees verder

Amerika ziet verkoop nieuwe woningen dalen

Afname van 0,6 procent ten opzichte van januari.

47 minuten geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting hogere opening

Sentiment gedraaid.

1 uur geleden - Lees verder

Kroger en Target overwegen fusie - media

Bron ontkent gesprekken tegenover CNBC.

2 uren geleden - Lees verder

Orders Amerikaanse duurzame goederen omhoog

Toename van ruim drie procent.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.