Beursupdate: Damrak blijft dicht bij huis

Redactie ABM Financial News - 14 maart 2018, 10:58

Markt volgt met argusogen politieke ontwikkelingen Washington.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen blijven woensdag dicht bij huis. De AEX index steeg 0,1 procent tot 533,07 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,3 procent.

Mondiaal volgen de financiële markten de politieke ontwikkelingen in Washington, waarbij negatief wordt gereageerd op Mike Pompeo als de opvolger van Rex Tillerson als de nieuwe Amerikaanse minister van buitenlandse zaken. "Pompeo is vrij hawkish en zijn visies zijn meer in lijn met die van president Trump. Daar is de markt nerveus over", zei valuta-analist Georgette Boele woensdag. Daarnaast kijkt de markt naar Frankfurt en Berlijn waar een reeks ECB-sprekers staan geagendeerd.

Op macro-economisch vlak werd woensdagochtend bekend dat de consumentenprijzen in Duitsland in februari minder hard zijn gestegen dan in de voorgaande maand. De Duitse consumentenprijzen stegen in februari met 1,4 procent op jaarbasis, versus een stijging van 1,6 procent een maand eerder.

De Spaanse detailhandel heeft in januari op jaarbasis 2,5 procent meer omgezet, terwijl de detailhandel in Italië in januari 0,9 procent minder omzette in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kijkt de markt met name uit naar de Amerikaanse producentenprijzen, detailhandelsverkopen van februari en het meest recente rapport van de Amerikaanse Energy Information Administration. Marktanalist Ron van der Does wijst erop dat het rapport de olieprijs in beweging kan zetten. "Gisteravond liet de voorloper van dit rapport, gepubliceerd door het private American Petroleum Institute al een stijging van de voorraden zien van 1,16 miljoen vaten, terwijl volgens API de benzinevoorraden met 4,26 miljoen vaten waren gedaald", zei Van der Does.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een april-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent tot 60,98 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,3 procent hoger bewoog op 64,84 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2375. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2376 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2391 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 2,0 procent, gevolgd door Altice en Aegon met winsten van achtereenvolgens 1,6 procent en 1,2 procent. Galapagos kreeg naar verluidt een koopadvies van Berenberg.

ING heeft de aankoop van een belang van 75 procent in Payvision afgerond. Eind januari kondigde de bank de overname aan. ING betaalde 360 miljoen euro voor het belang. ING noteerde 0,2 procent lager.

ASML zei Terry Kelly aan te willen stellen als commissaris. Het bedrijf uit Veldhoven wil Hans Stork herbenoemen als lid van de raad van commissarissen. Het aandeel steeg 0,5 procent hoger.

Vopak was met een verlies van 0,7 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Ahold Delhaize noteerde 0,4 procent lager.

Van de Midkappers steeg Wessanen 1,4 procent, gevolgd door BAM, dat 1,0 procent won, en Wereldhave met een vwinst van 0,7 procent. Flow Traders was met een verlies van 1,4 procent de sterkste daler.

Philips Lighting gaat extra inzetten op straatverlichting en lantaarns met zonne-energie, waarvoor nieuwe producten zijn ontwikkeld. Het aandeel daalde 0,6 procent.

Van de AScX-fondsen was ForFarmers met een winst van 3,7 procent de sterkste stijger. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees na de cijfers van dinsdag op een adviesverhoging van Kepler Cheuvreux naar Kopen en met een 0,50 euro hoger koersdoel van 10,50 euro.

Sif noteerde 1,9 procent lager. Het vertrek van CEO Bruggenthijs bij SIF is een tegenvaller, aangezien verwacht werd dat hij nog vier jaar leiding zou geven aan de expansie van het bedrijf dat hij naar de beurs bracht, zei NIBC woensdag in een rapport. Een dag eerder werd bekend dat Bruggenthijs vanwege persoonlijke redenen van een tweede termijn afziet.

Basic-Fit steeg 1,1 procent, nadat Morgan Stanley het koersdoel verhoogde van 23,00 naar 25,00 euro en het advies handhaafde op Overwogen.

Alumexx heeft besloten om de productie naar Amerika te verhuizen, volgend op het besluit van de regering Trump om invoerheffingen te rekenen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Het aandeel steeg 2,5 procent.

Alychlo heeft dinsdag formeel een bod uitgebracht op alle aandelen SnowWorld die het nog niet in bezit heeft. In september kondigde Alychlo het voornemen aan om SnowWorld over te nemen voor 9,50 euro per aandeel. Sindsdien werden geregeld aandelen opgekocht, voor het laatst op 12 maart. Alychlo heeft reeds ruim 73,4 procent van de uitstaande aandelen SnowWorld in bezit. Het aandeel won 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Merel van Vroonhoven herbenoemd als voorzitter AFM

Statutair bestuur uitgebreid naar vier leden.

41 minuten geleden - Lees verder

Amerika ziet verkoop nieuwe woningen dalen

Afname van 0,6 procent ten opzichte van januari.

43 minuten geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting hogere opening

Sentiment gedraaid.

1 uur geleden - Lees verder

Kroger en Target overwegen fusie - media

Bron ontkent gesprekken tegenover CNBC.

2 uren geleden - Lees verder

Orders Amerikaanse duurzame goederen omhoog

Toename van ruim drie procent.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 528,37 -1,51% -8,11 536,48
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 797,38 -1,59% -12,90 810,28
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.040,31 -0,89% -9,39 1.049,70