Olieprijs onder druk

Redactie ABM Financial News - 13 maart 2018, 19:56

Atoomdeal Iran op de tocht na vertrek Tillerson.

(ABM FN-Dow Jones) Olie werd dinsdag goedkoper. De april-future op een vat West Texas Intermediate daalde ruim een procent op een settlement van 60,71 dollar.

De olieprijs kwam onder druk te staan na het aangekondigde vertrek van Rex Tillerson als minister van Buitenlandse zaken in de Verenigde Staten. Het ontslag werd op Twitter bekendgemaakt door president Donald Trump. Trump en Tillerson zouden het over diverse aspecten van het buitenlandbeleid van Amerika niet eens zijn, waaronder de aanpak van Iran en de atoomdeal, waarbij sancties op Teheran deels zijn opgeheven in ruil voor het staken van bepaalde nucleaire activiteiten.

"Tillerson wilde de deal behouden terwijl Trump het akkoord op wil zeggen", volgens analist Phil Flynn van Price Futures Group. "Nu Tillerson vertrekt, staat die deal op de tocht."

Econoom James Williams van WTRG Economics verwacht dat Tillersons opvolger Mike Pompeo de deal ook niet zal opzeggen, hoewel de nu nog CIA-directeur hier al wel op hintte in het verleden. Andere analisten zijn er dan ook minder gerust op. De benoeming van Pompeo kan leiden tot flinke conflicten tussen de VS en Iran, volgens adviseur Roozbeh Aliabadi. En het is niet uitgesloten dat Trump ook nieuwe sancties oplegt aan olieproducent Venezuela. Dit soort geopolitieke verstoringen zouden evenwel gunstig kunnen zijn voor de olieprijs.

Op korte termijn ligt de focus vooral op de ontwikkeling van de Amerikaanse schalie productie. Woensdag verschijnen de wekelijke olievoorraden zoals bijgehouden door de Energie Information Administration. De voorraden zijn vermoedelijk voor de derde week op rij gestegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Merel van Vroonhoven herbenoemd als voorzitter AFM

Statutair bestuur uitgebreid naar vier leden.

44 minuten geleden - Lees verder

Amerika ziet verkoop nieuwe woningen dalen

Afname van 0,6 procent ten opzichte van januari.

46 minuten geleden - Lees verder

Wall Street beweegt richting hogere opening

Sentiment gedraaid.

1 uur geleden - Lees verder

Kroger en Target overwegen fusie - media

Bron ontkent gesprekken tegenover CNBC.

2 uren geleden - Lees verder

Orders Amerikaanse duurzame goederen omhoog

Toename van ruim drie procent.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.