Uitgelicht: nieuwe CEO en cijfers zorgen voor vertrouwen bij Fagron

Redactie ABM Financial News - 9 februari 2018, 19:59

Koers ruim 14 procent de hoogte in.

(ABM FN-Dow Jones) Fagron was afgelopen week één van de uitblinkers op het Damrak na goed ontvangen cijfers. Het aandeel steeg 14,3 procent op weekbasis.

De resultaten die de magistrale bereider over 2017 presenteerde, waren beter dan analisten hadden verwacht.

Fagron boekte in 2017 een omzet van 436,9 miljoen euro, waar analisten vooraf gemiddeld rekenden op 433,8 miljoen euro. Dit ging gepaard met een autonome groei van 4,2 procent of 2,1 procent gerekend tegen constante wisselkoersen. Analisten mikten op respectievelijk 3,1 en 1,9 procent.

Alle regio’s droegen bij aan de groei. Vooral in Brazilië werden goede zaken gedaan. In Zuid-Amerika steeg de omzet met meer dan 13 procent. Noord-Amerika was goed voor een stijging van 2,1 procent en in Europa was dit net geen procent.

In Europa kampt Fagron nog altijd met een capaciteitsprobleem bij een partner die door Fagron ingekochte grondstoffen moet analyseren. Dit werd al bij de cijfers over het derde kwartaal van 2017 gesignaleerd.

Nieuwbakken topman Rafael Padilla, een Spanjaard die al jarenlang voor Fagron werkt en onder meer verantwoordelijk was voor Zuid-Amerika, zei tegen ABM Financial News dat in april "alles structureel is opgelost". CFO Karin de Jong voegde daaraan toe dat de hele situatie wel enkele miljoenen euro's kost.

De EBITDA voor eenmalige posten steeg van 90,6 miljoen naar 95,7 miljoen euro. Daarmee deed Fagron het fractioneel beter dan de 95,3 miljoen euro waarvan analisten uitgingen. De gerapporteerde EBITDA kwam uit op 92,2 miljoen euro. Bij HL Technology was er een terugkerende EBITDA van 150.000 euro.

Netto verdiende Fagron in 2017 uit voortgezette activiteiten 47,0 miljoen euro. In 2016 was dit een verlies van 18,1 miljoen euro en analisten mikten voor afgelopen jaar op 44,9 miljoen euro winst.

Eind aan dividendloze periode

Aandeelhouders kunnen over 2017 een dividend van 0,10 euro per aandeel tegemoet zien. Daarmee komt er een einde aan een dividendloze periode. Voor het laatst kregen aandeelhouders in mei 2015 dividend bijgeschreven.

De cijfers waren volgens ING "een tikje" beter dan verwacht, net als het dividend.

"Alles samengevat zijn de belangrijkste cijfers in lijn met de consensus en zal de guidance voor 2018 geen opwaartse herziening van de consensus uitlokken", meent de bank.

Nieuwe kapitein

Padilla was al even ad-interim CEO, maar aan de vooravond van de jaarcijfers werd besloten hem permanent te benoemen.

In een toelichting zei voorzitter Koen Hoffman van Fagron bij het vertrek van CEO Hans Stols, de voorganger van Padilla, tegen ABM Financial News dat er andere kwaliteiten van een topman nodig zijn in de verschillende fases van een bedrijf.

Zo wist Stols de onderneming na woelige tijden naar een "veiliger oord" te brengen. Maar de toekomt vraagt om groei en dynamiek, aldus de voorzitter. En in Padilla denken ze de juiste persoon te hebben gevonden.

"Superblij", zei de kersverse topman afgelopen week te zijn met zijn benoeming.

De weer voorzichtig opgepakte buy-and-build strategie wordt “absoluut” doorgezet, aldus Padilla, maar hij wil ook focus op autonome groei.

De afgelopen kwartalen deed Fagron voorzichtig al weer enkele kleine overnames. De Jong liet weten dat 25 miljoen euro de "scope" is waarop Fagron mikt bij acquisities. "We hebben geleerd van het verleden", benadrukte de CFO. Daaraan voegde Padilla toe dat hij erg goed zal kijken naar de cultuur bij de overnamekandidaat. Die moet passen bij die van Fagron.

Vertrouwen in de toekomst

De schuldratio (schuld/REBITDA) kwam eind 2017 uit op 2,48. Halverwege het jaar stond deze ratio nog op 2,66 en eind 2016 op 3,18.

In het lopende jaar verwacht Fagron een verdere groei van omzet en winstgevendheid, zo liet het woensdag bij de jaarcijfers weten. KBC Securities oordeelde daarmee dat de magistrale bereider vertrouwen in de toekomst heeft.

Een belangrijke groei-aanjager is de nieuwe faciliteit van Fagron in het Amerikaanse Wichita. Volgens de CEO verlopen de ontwikkelingen daar "volgens verwachting".

De doelstelling van een omzet van 100 miljoen in 3 tot 5 jaar blijft dan ook onverkort van kracht.

Verder wist Fagron nog twee nieuwe licenties binnen te halen, waardoor er nu nog wordt gewerkt aan de resterende drie, waaronder ook de belangrijke goedkeuring voor Californië.

Inmiddels is voor deze licentie een bezoek gebracht door de toezichthouder en is Fagron "positief" over de uitkomst.

Desinvestering

Al enige tijd kijkt Fagron naar de opties voor HL Technology. Afgelopen jaar daalde de omzet met ruim 11 procent naar minder dan 7 miljoen euro. Daarmee was de krimp conform de verwachting van de analisten. De REBITDA was 150.000 euro.

CFO De Jong zei tegen ABM Financial News dat als de omzet en winstgevendheid toenemen, dat een verkoop van HL Technology een optie is voor Fagron.

Geen nieuws hoofdpijndossiers

Fagron kampt ook nog altijd met een aantal juridische hoofdpijndossiers. Het betreft de overname van JCB, de acquisitie van AnazaoHealth en een onderzoek door de Amerikaanse overheid. Hierover gaf Fagron woensdag in het persbericht geen nieuwe mededelingen. "De status is ongewijzigd", voegde De Jong toe in gesprek met ABM Financial News.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Cijferseizoen bijna ten einde

Ogen volgens ING vooral gericht op optreden nieuwe Fed-voorzitter.

3 uren geleden - Lees verder

Hoge waarderingen probleem voor superbelegger Buffett

Berkshire zal echter grote overnames blijven doen.

4 uren geleden - Lees verder

Beursblik: ASMI lijkt sterke positie in patentstrijd met Hitachi te hebben

InsingerGilissen handhaaft koopadvies op aandeel.

5 uren geleden - Lees verder

BlackRock vergroot belang in PostNL stevig

Belang van bijna 5 procent.

5 uren geleden - Lees verder

BlackRock verkleint stemrecht in Randstad

Kapitaalbelang fractioneel kleiner.

5 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
FAGRON toevoegen aan uw watchlist 13,07 -0,46% -0,06 13,13