Uitgelicht: Flow Traders heeft de flow mee

Redactie ABM Financial News - 9 februari 2018, 19:33

Enorme koersstijging door beweging op de markten.

(ABM FN-Dow Jones) Flow Traders was afgelopen week de absolute uitblinker op het Damrak.

De flitshandelaar kwam met cijfers, maar belangrijker voor de koersvorming was de terugkeer van volatiliteit op de aandelenmarkten. Het aandeel sloot vrijdag op 29,12 euro, wat een weekwinst betekende van liefst 43,5 procent.

Dat de kwartaalcijfers niet heel erg belangrijk waren, dat voorspelde analist Michael Roeg van Degroof Petercam al eerder deze week.

De koers van Flow Traders kreeg het afgelopen jaar rake klappen. Begin 2016 kostte een aandeel nog 45 euro en een jaar later was dit 33 euro. Richting het einde van 2017 kon een belegger zijn slag slaan voor 17 euro. En wie dat toen deed, zal vrijdag met een grote glimlach naar de koers hebben gekeken.

De daling die Flow Traders doormaakte, was volgens Roeg voor zo’n driekwart het gevolg van het opdrogen van de volatiliteit. Een terugkeer van de volatiliteit zou volgens de analist dan ook de belangrijkste aanjager zijn voor een herstel van de koers.

Vrijdagochtend meldde de flitshandelaar een goede jaarstart te hebben gemaakt. Dit jaar was er een netto-omzet die nu al “aanzienlijk” hoger was dan de recordomzet in het derde kwartaal van 2015.

Co-CEO Sjoerd Rietberg voegde vrijdag toe dat er in het vierde kwartaal sprake was van "een sterk herstel" van de handel en de flitshandelaar mikt dankzij de toegenomen marktactiviteit op een "buitengewoon" handelsresultaat.

Uitgaande van de schaal van Mock betekent 'aanzienlijk' een stijging van 30 tot 45 procent, wat neerkomt op 120 miljoen tot 135 miljoen euro.

Briljante start 2018

Vermogensbeheerder Albert Jellema van ProBeleggen, die het aandeel al een tijdje aanprijst aan beleggers, sprak tegen ABM Financial News van een “briljante start” van 2018.

De kwartaalcijfers kwalificeerde Jellema als “prima”. En daarmee “gaan die geen roet in het eten gooien”, aldus de vermogensbeheerder.

In het vierde kwartaal boekte Flow Traders een netto-omzet van 39,3 miljoen euro, wat ruim minder was dan de 69 miljoen euro vorig jaar in dezelfde periode. Analisten rekenden gemiddeld op een daling tot 37 miljoen euro. In het derde kwartaal van 2017 ging het nog om een omzet van 32 miljoen euro.

Het EBITDA-resultaat daalde van 33 miljoen euro naar 13,2 miljoen euro, wat wel een herstel was ten opzichte van de 8 miljoen euro van het derde kwartaal en tevens beter ten opzichte van de 11 miljoen euro waarop analisten mikten. De bijbehorende marge liep op kwartaalbasis op van 24 naar 34 procent.

De nettowinst van Flow Traders daalde in het afgelopen kwartaal naar 7,9 miljoen euro, waar dit een jaar eerder nog 25 miljoen euro was. Analisten rekenden op een daling tot 7,5 miljoen euro. In het derde kwartaal van afgelopen jaar lag de winst op 5,6 miljoen euro.

In heel 2017 behaalde Flow Traders een omzet van 166,0 miljoen euro, 34 procent minder dan in 2016. De EBITDA halveerde ruimschoots en de nettowinst ging van 91,9 miljoen naar 39,6 miljoen euro.

De winst werd afgelopen kwartaal licht gedrukt door een belastingpost vanwege de Amerikaanse belastingverlagingen. Voor 2018 pakken deze evenwel gunstig uit. Flow Traders verwacht dat de belastingdruk zal afnemen van 20 naar 18 procent.

Overigens kwam de koers van Flow Traders al voor de cijfers in beweging. Enerzijds zal dit zijn geweest omdat beleggers door de sterk oplopende volatiliteit op de aandelenmarkten graag Flow Traders weer in de portefeuille opnamen, maar anderzijds zal dat ook het gevolg zijn geweest van een melding eerder in de week van de flitshandelaar zelf.

Dividend niet geraakt door Europese kapitaaleisen

Maandagavond meldde Flow Traders dat het aan de Europese kapitaaleisen CRR zal voldoen, zonder dat dit het dividendbeleid van de onderneming zal raken.

Flow Traders wil over 2017 een dividend uitkeren van 0,65 euro per aandeel, zo bleek vrijdag. Dit betekent een pay-out ratio van 76 procent. Morgan Stanley was positief verrast. De zakenbank mikte op 0,62 euro per aandeel.

DNB liet halverwege november vorig jaar weten dat Flow Traders niet langer als lokaal bedrijf mag worden gezien en daarom moet voldoen aan de Europese kapitaalregels voor krediet- en beleggingsondernemingen.

Flow Traders noemde de nieuwe kapitaaleisen "buitenproportioneel" en riep de toezichthouder op met "realistischer" eisen te komen. "We zien dat de eerste stappen in deze richting zijn gezet", zei CFO Marcel Jongemans van Flow Traders maandagavond in een toelichting.

Naast de kapitaaleisen zal Flow Traders ook aan nieuwe regelgeving ten aanzien van het beloningsbeleid moeten voldoen, dat wil zeggen een bonusplafond van 20 procent. Woordvoerder Serge Enneman benadrukte dat Flow Traders voor een periode van drie jaar is vrijgesteld en het moet blijken wat op 1 januari 2020 nu de exacte eisen zullen zijn. Daarover is de flitshandelaar momenteel in gesprek met de toezichthoudende instanties.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Cijferseizoen bijna ten einde

Ogen volgens ING vooral gericht op optreden nieuwe Fed-voorzitter.

3 uren geleden - Lees verder

Hoge waarderingen probleem voor superbelegger Buffett

Berkshire zal echter grote overnames blijven doen.

4 uren geleden - Lees verder

Beursblik: ASMI lijkt sterke positie in patentstrijd met Hitachi te hebben

InsingerGilissen handhaaft koopadvies op aandeel.

5 uren geleden - Lees verder

BlackRock vergroot belang in PostNL stevig

Belang van bijna 5 procent.

5 uren geleden - Lees verder

BlackRock verkleint stemrecht in Randstad

Kapitaalbelang fractioneel kleiner.

5 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
FLOWTRADERS toevoegen aan uw watchlist 32,16 -1,41% -0,46 32,26