Opnieuw dik weekverlies voor AEX

Redactie ABM Financial News - 9 februari 2018, 20:28

Beurzen in correctiefase.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX heeft deze week flink terrein verloren en zette daarmee de neerwaartse trend van vorige week voort, toen al zo'n 3 procent aan waarde verloren ging. Op een slotstand van 518,33 punten op vrijdag, kwam daar deze week nog eens een verlies van bijna 6 procent bij voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter.

Volgens marktanalist Ron van der Does van IG zitten de beurzen daarmee officieel in een correctiefase. "Hogere rentes zijn momenteel het thema op de beurs. Daarbij wordt het rendement op 10-jarige Amerikaanse Treasuries als referentiekader genomen."

De oplopende rente speelde de beurzen vorige week ook al parten. Vrijdag noteerde de Amerikaanse tienjaarsrente op rond 2,80 procent.

Bloedbad

Verder was het deze week met recht een bloedbad op de beurzen. Wall Street leverde maandag 1.175 punten in en dat markeerde het sterkste puntenverlies op een dag ooit. Vervolgens bleef de toonaangevende index worstelen, met herstel op dinsdag, maar weer een dip op woensdag. Donderdag was opnieuw een dieprode dag en de Dow verloor meer meer dan 1.000 punten.

Cees Smit van Today's Groep is sceptisch over de markt en voorziet dat vanuit technisch oogpunt de neerwaartse beweging nog wat verder door kan gaan.

Volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management is een volatiel koersverloop na "een keiharde daling" niets raars. Maar hoewel Vermeulen positief gestemd is, denkt hij niet dat top van ruim 572 punten voor de AEX weer vlot zal worden geëvenaard. Positief is wel dat met de komend renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve de dollar aan kracht zal winnen, en dat een zwakkere euro volgens Vermeulen positief is voor het Damrak.

"We denken dat de euro/dollar verder omlaag kan, ongeacht het beleggerssentiment", zei analist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag. Zij rekent tenminste op een daling tot onder de 1,20 dollar. De euro eindigde afgelopen week nog rond de 1,25 dollar maar leverde deze week in. Vrijdag verhandelde de euro/dollar op 1,2232.

Opnieuw kortstondige government shutdown in VS

In Amerika kwam het deze week opnieuw tot een government shutdown, nadat hier in januari ook al een paar dagen sprake van was. Dit keer duurde het stilliggen van overheidsdiensten slechts een paar uur. Er was al een begrotingsdeal bereikt maar de stemming vond niet meer op tijd plaats. Uiteindelijk ging het Amerikaanse Congres vrijdag alsnog akkoord. Daardoor gaan de overheidsuitgaven de komende jaren met circa 300 miljard dollar omhoog en worden onder andere infrastructuur- en defensieplannen gefinancierd. Ook gaat het schuldenplafond omhoog.

Bank of England hint op meer renteverhogingen

Op macro-economisch vlak was het deze week weinig spannend. De meeste aandacht ging uit naar het rentebesluit van de Bank of England. De Britse centrale bank handhaafde het monetaire beleid zoals verwacht. Daarmee bleef de rente staan op 0,5 procent, nadat die in november 2017 voor het eerst in zo'n 10 jaar werd verhoogd.

Verder was de Britse centrale bank positiever over de groei en wordt er van uitgegaan dat de inflatie op korte termijn nog op 3 procent blijft steken, om vervolgens in 2019 en 2020 langzaamaan terug te zakken tot de 2 procent die de Bank of England ambieert. De sterkere groei, die wordt ondersteund door het economische momentum wereldwijd, geeft evenwel reden om de rente eerder en sneller te verhogen. En dat was volgens marktvolgers een redelijk 'hawkish' boodschap. "Het lijkt er in toenemende mate op dat de Bank of England de rente in mei zal verhogen", concludeerde marktanalist Neil Wilson van ETX Capital.

Het Britse pond liep na het rentebesluit op. De euro/pond noteerde vrijdag ruim een half procent hoger op 0,8867.

De olieprijs stond deze week onder druk en zakte weer onder de 60,00 dollar, in het spoor van de malaise op de financiële markten. Bitcoins doken deze week onder de 8.000 dollar, onder meer nadat een Britse bank handel in digitale munten met zijn creditcards verbood. De munt heeft daarmee weer de waarde gelijk aan die in november vorig jaar.

Volgende week

Heineken trapt de week maandag af met de jaarcijfers, en Randstad en Wessanen doen dit dinsdag. Woensdag is het de beurt aan DSM en Vastned Retail. Donderdag is de drukste dag van de week, met de resultaten van NN Group, Aegon, RELX, Arcadis, BE Semiconductor Industries, Ordina, Nedap en Acomo.

Qua buitenlandse fondsen is het kwartaalcijferseizoen nu over zijn hoogtepunt. Bedrijven als PepsiCo, Groupin, Cisco en Airbus komen volgende week wel met cijfers.

Op macro-economisch vlak is er aandacht voor economische groeicijfers uit de euro, die halverwege de week verschijnen, en de maandelijkse oliemarktrapporten van de OPEC en het Internationaal Energieagentschap.

Stijgers en dalers

Rood overheerste deze week in de AEX, met KPN als sterkste daler met een verlies van 9,0 procent. Een stevige verliezer was ook SBM Offshore dat 8,4 procent verloor. SBM Offshore heeft in 2017 aan de eigen verwachtingen voldaan, zoals analisten ook voorzagen, maar over de outlook waren de marktvorsers verdeeld. Morgan Stanley vond dat die meeviel, maar analist Jos Versteeg van InsingerGilissen vond de outlook juist wat zwakjes. De omzet van 1,9 miljard dollar en EBITDA van circa 750 miljoen dollar is mager, aldus Versteeg. KBC Securities verlaagde het koersdoel na de cijfers van 19,00 naar 18,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Wel waren de resultaten volgens KBC Securities in lijn met de verwachting.

Ook ABN AMRO kon klaarblijkelijk niet overtuigen met de vierde kwartaalcijfers. Het aandeel verloor 7,6 procent. De bank boekte over het vierde kwartaal van 2017 meer winst dan verwacht, dankzij een hogere rentemarge, een forse daling van de personeelskosten en een vrijval van de voorzieningen voor slechte leningen. Jefferies concludeerde evenwel dat er nog een lange weg is te gaan totdat ABN AMRO zijn kapitaaloverschot zal uitkeren, en dat zal voor beleggers als een teleurstelling komen. Ook analisten van Deutsche Bank hadden gehoopt op meer duidelijkheid over het dividendbeleid van ABN AMRO.

Een plus was er voor AkzoNobel, dat beleggers juist wel wist te overtuigen met voorlopige jaarcijfers. Volgens Deutsche Bank overtrof Akzo de verwachtingen in 2017 en de bank verwacht dat analisten hun taxaties opwaarts gaan bijstellen. De omzet steeg met 3 procent en dat zou 4 procent zijn als rekening wordt gehouden met wisselkoerseffecten. Met een weekwinst van 1,5 procent was AkzoNobel de enige stijger.

In de Midcap wisten Flow Traders en Intertrust duidelijk te overtuigen. De aandelen stegen ten opzichte van vorige week respectievelijk 43,5 en 17,2 procent.

Flitshandelaar Flow Traders rapporteerde cijfers die door analisten van Morgan Stanley werden bestempeld als beter dan verwacht. De EBITDA van 13 miljoen euro was circa een vijfde hoger dan waarop Morgan Stanley vooraf rekende, terwijl de omzet 4 procent hoger uitviel dan voorzien. De analisten stelden dat de flitshandelaar sterke resultaten behaalde in Europa en Azië. Het allerbelangrijkste was evenwel dat Flow Traders aangaf een goede jaarstart te hebben gemaakt. Dit jaar was er een netto-omzet die nu al “aanzienlijk” hoger was dan de recordomzet in het derde kwartaal van 2015. Uitgaande van de schaal van Mock betekent 'aanzienlijk' een stijging van 30 tot 45 procent. Vermogensbeheerder Albert Jellema van ProBeleggen, die het aandeel al een tijdje aanprijst aan beleggers, sprak tegen ABM Financial News van een “briljante start” van 2018.

Intertrust was eveneens een uitblinker na positieve vierde kwartaalcijfers, die beter bleken dan verwacht. Het belangrijkste nieuws is volgens zakenbank Berenberg dat de grootste divisie Nederland weer autonome groei liet zien, met 8 procent in het vierde kwartaal, terwijl er over de voorgaande drie kwartalen nog sprake was van krimp.

De grootste klappen waren er deze week voor TomTom, Air France-KLM en Wereldhave.

TomTom kon niet overtuigen met zijn kwartaalrapportage en verloor 10,9 procent. De aangepaste winst, die voor de meeste analisten leidend is, ging van 11,3 miljoen naar 14,3 miljoen euro en ook de omzet nam af. TomTom rekent voor 2018 bovendien op een verdere omzetdaling en kondigde ook een fikse afschrijving op de goodwill van de consumententak aan. ING sprak van een teleurstellende outlook en InsingerGilissen verlaagde het koersdoel naar 7,50 euro. NIBC sprak van gemengde resultaten en wees erop dat de omzet bij Automotive "veel hoger" dan verwacht was en de orderinstroom van 400 miljoen eveneens beter was dan voorzien.

Air France-KLM was de grootste verliezer in de AMX en daalde 13,1 procent ten opzichte van afgelopen vrijdag. Wereldhave daalde 11,1 procent. Het vastgoedfonds maakte vorige week bekend in het dividend te gaan snijden om te kunnen blijven investeren in bestaande panden. Begin deze week kondigde het bedrijf aan dat financieel topman Robert Bolier vertrekt. Société Générale verlaagde het koersdoel van 48,00 naar 40,00 euro maar hield wel vast aan het koopadvies.

Onder de kleinere fondsen wist Fagron te bekoren. Het aandeel steeg op weekbasis dan ook 14,3 procent. Volgens ING waren de prestaties van Fagron conform verwachting in het vierde kwartaal. De omzet en de autonome groei vielen "een tikje" beter dan verwacht uit, dankzij een erg sterk vierde kwartaal in Zuid-Amerika. De afgegeven, weinig concrete outlook, zal volgens ING niet leiden tot een opwaartse bijstelling van de analistenconsensus. Het dividend van 0,10 euro per aandeel noemde KBC Securities "bemoedigend".

Van Lanschot wist ook in het groen te komen, met een winst op weekbasis van 0,6 procent. Verder waren er louter dalers in de AScX. De rode lantaarn was voor Advanced Metallurgical Group AMG, dat 10,8 procent verloor.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Aegon licht lager.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Markt blijft turbulent.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op winst

Markt blijft turbulent.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs stabiel

Gemengde gevoelens bij IEA-rapport.

Gisteren - Lees verder

Onzekerheid overheerst op Europese beurzen

Beleggers wachten op inflatie- en groeidata.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 520,57 -0,67% -3,53 524,10
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 789,65 -0,86% -6,83 796,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.057,49 -0,07% -0,71 1.058,20