Europese beurzen lager rond middaguur

Redactie ABM Financial News - 9 februari 2018, 12:35

Slechtste week in 2 jaar voor Europese beurzen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren vrijdag rond het middaguur lager. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,5 procent tot 372,21 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,4 procent op 12.218,58 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een verlies van 0,5 procent op 5.125,70 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,3 procent lager op 7.152,48 punten.

Daarmee volgden de Europese aandelenmarkt het fors lagere slot van Wall Street donderdag en koerst Europa af op z'n slechtste week in twee jaar, te midden van de aanhoudende wereldwijde verkoopgolf.

De inzinking op Wall Street zette zich in de nacht van donderdag op vrijdag voort op de Aziatische aandelenmarkten, die vrijdag hun slechtste week in jaren afsloten, na de grootste eendaagse daling sinds 2015.

Eén van de belangrijkste oorzaken van de daling is de zorg over de toenemende volatiliteit en zorgen dat de harder dan verwachte inflatie zou kunnen leiden tot meer renteverhogingen van de Federal Reserve dit jaar. Analisten merkten tevens op dat het wereldwijd tijd was voor een correctie na de sterke stijgingen in 2017 en januari 2018.

Daarnaast wegen politieke factoren op het sentiment. Beleggers zijn in afwachting van een belangrijke stemming om de gedeeltelijke stopzetting van de Amerikaanse overheid op te heffen. De deadline om de kwestie tot een goed einde te brengen werd vannacht gemist. De Amerikaanse senaat nam vrijdagochtend een tweejarig budgetakkoord aan. Het stilleggen van de overheidsfinanciering duurt echter voort totdat het Huis van Afgevaardigden zijn goedkeuring geeft.

"Het lijkt erop dat de 'relatieve' rust voor aandelen in het midden van de week het oog van de storm bleek te zijn, aangezien de stijgende obligatierentes opnieuw aanleiding waren voor de verkoopgolf over de hele linie, niet alleen in de Verenigde Staten gisteravond, maar ook in Azië vanmorgen", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de industriële productie in Frankrijk in december is gestegen op maandbasis met 0,5 procent, na een daling in november. Op jaarbasis steeg de productie met 4,2 procent. In Italië steeg de productie in december op maand- en jaarbasis met achtereenvolgens 1,6 procent en 4,9 procent. In het Verenigd Koninkrijk was echter sprake van een daling op maandbasis van 1,3 procent. Op jaarbasis bleef de industriële productie in het Verenigd Koninkrijk gelijk. In Nederland vertraagde de groei in december. De gemiddelde dagproductie groeide in december met 5,2 procent op jaarbasis, na een groei van 5,7 procent in november.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 1,0 procent tot 60,55 dollar, terwijl een april-future Brent 0,6 procent lager bewoog op 64,41 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2258. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2276 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2247 op de borden.

Bedrijfsnieuws

A.P. Møller - Maersk heeft afgelopen jaar meer omzet weten te behalen, waardoor het verlies afnam. Het aandeel noteerde rond het middaguur 1,9 procent lager.

In Frankrijk noteerden vijftien van de hoofdfondsen rond het middaguur in positief territorium. L'Oreal was met een winst van 2,4 procent de sterkste stijger, nadat het cosmeticaconcern donderdag nabeurs positieve resultaten rapporteerde.

Carrefour was met een winst van 1,7 procent de op één na sterkste stijger in Frankrijk. Airbus was met een verlies van 2,8 procent hekkensluiter.

Infineon zat met een winst van 2,3 procent in Duitsland stevig in het zadel. Ook Deutsche Post en Beiersdorf deden het met winsten van 1,2 procent en 1,1 procent goed. Commerzbank was met een verlies van 2,9 procent de sterkste daler.

In het Verenigd Koninkrijk deden de mijnbouwers het goed. Anglo American noteerde 1,8 procent hoger, Fresnillo steeg tevens 1,8 procent en BHP Billiton noteerde 1,0 procent hoger.

Futures Wall Street
De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,6 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 3,8 procent lager op 2.581,00 punten. De Dow Jones index eindigde 4,2 procent in het rood op 23.860,46 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 3,9 procent tot 6.777,16 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Rabobank zet nog meer in op centralisatie - media

Rol lokale kantoren verder ingeperkt.

19 minuten geleden - Lees verder

Stage Entertainment overweegt beursgang - media

Goldman Sachs ingehuurd om haalbaarheidsstudie uit te voeren.

25 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen richting iets lagere opening

Rustige laatste handelsdag voorzien.

41 minuten geleden - Lees verder

Consumentenprijzen Japan stijgen harder

Voedsel duidelijk duurder.

51 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Agenda goed gevuld.

56 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.309,23 0,13% 7,06 5.302,17
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.450,52 -0,32% -17,66 5.468,18