Damrak start lager na nieuwe koersval Wall Street

Redactie ABM Financial News - 9 februari 2018, 08:14

Dow meer dan 10 procent onder top.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. In New York gingen de Amerikaanse hoofdindices donderdagavond aan het einde van de handel stevig onderuit.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,8 procent. Donderdag koerste de hoofdindex al 1,9 procent lager naar 526,12 punten.

Op Wall Street koersten de beurzen donderdag scherp lager om vervolgens in het laatste handelsuur nog eens een snoekduik te maken. De Dow Jones index verloor uiteindelijk 4,2 procent en noteert daarmee nu officieel in correctieterritorium. Sinds het neerzetten van een all time high op 26 januari is de index nu in een kort tijdsbestek al meer dan 10 procent gedaald. De index ligt bovendien op koers om de slechtste handelsweek sinds oktober 2008 neer te zetten.

Stijgende rentes en scherpe bewegingen in ondoorzichtige volatiliteitsfondsen, die gebruik maken van hefboomfinanciering, werden door handelaren op zakenzender CNBC genoemd als verklaringen voor de storm op de financiële markten. Sommige marktvolgers benadrukten ook winstnemingen na de jarenlange opmars van de aandelenmarkten, ingegeven door kwantitatieve verruiming en lage rentes, waardoor het adagium TINA 'er is geen alternatief voor aandelen' jarenlang het sentiment bepaalde.

Daar lijkt verandering in te zijn gekomen. Het jaarlijkse rendement op een Amerikaanse staatslening met een looptijd van 10 jaar bedraagt nu 2,83 procent. Historisch gezien niet veel, maar wel meer dan het dubbele van het rendement dat in de zomer van 2016 kon worden behaald.

Om middernacht werd daarnaast bovendien bekend dat in Amerika opnieuw een 'shutdown' is ingegaan. Een gedeeltelijke sluiting van de federale overheid doordat de politiek het niet eens zijn geworden over een voorstel voor de overheidsbegroting

Op het bedrijfsvlak daalde Tesla Motors met een verlies van 8,4 procent nog veel harder dan de bredere markt. Woensdag nabeurs maakte de producent van elektrische auto's een scherp verlies bekend, waarbij de productie van zijn nieuwe model 3 bovendien achter blijft bij de verwachtingen. Twitter won juist bijna 13 procent na cijfers.

Het negatieve Amerikaanse sentiment en het vooruitzicht van de shutdown had zijn weerslag op Aziatische beleggers die hun aandelen vanochtend in de uitverkoop deden. De beurs in Shanghai verloor bijna vijf procent, terwijl de Nikkei index in Tokio ruim twee procent daalde. De beurs in Sydney hield de schade met een verlies van krap een procent beperkt.

De maart-future op een vat West Texas Intermediate verloor donderdagavond 0,64 dollar, of 1,0 procent, op een settlement van 61,15 dollar. Daarmee sloot de olieprijs voor de vijfde opeenvolgende dag lager. Vanochtend in de Aziatische handel daalde de future al weer met een procent verder.

De euro/dollar handelde daarnaast vanochtend wel stabiel op een koers van 1,2260, ten opzichte van een stand van 1,2245 bij het sluiten van de Europese beurzen.

Beleggers hebben vandaag oog voor cijfers over de industriële productie in onder meer Frankrijk en Italië. Vanochtend bleek al dat de Nederlandse industriële productie groeide in december met 5,2 procent op jaarbasis, na een groei van 5,7 procent in november.

Bedrijfsnieuws

De nettowinst van Flow Traders daalde in het afgelopen kwartaal naar 7,9 miljoen euro, waar dit een jaar eerder nog 25 miljoen euro was. Analisten rekenden op een daling naar 7,5 miljoen euro. In het derde kwartaal van 2017 lag de winst op 5,6 miljoen euro. De netto-omzet viel ook fors lager uit met 39,3 miljoen euro, tegen 69 miljoen een jaar eerder. Hier rekenden analisten vooraf op 37 miljoen euro. In het derde kwartaal was dit 32 miljoen. Flow Traders wil over 2017 een dividend uitkeren van 0,65 euro per aandeel. Dit betekent een pay-out ratio van 76 procent. Vrijdag liet Flow Traders tevens weten een sterke jaarstart te hebben gemaakt. Door de duidelijk toegenomen marktactiviteit mikt de flitshandelaar op een "buitengewoon" handelsresultaat. Deze ligt nu al boven het record dat in het derde kwartaal van 2015 werd behaald.

Bernstein verlaagde het koersdoel voor KPN van 2,80 naar 2,50 euro met een ongewijzigd Market-Perform advies.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag 3,8 procent tot 2.581,08 punten, de Dow Jones index verloor 4,2 procent op 23.860,46 punten en de Nasdaq sloot 3,9 procent lager op 6.777,16 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Dow sluit onder 25.000 punten

Walmarkt stevig onderuit na cijfers.

Gisteren - Lees verder

Wall Street lijkt lager te gaan sluiten

Nasdaq toch ook op verlies.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs omhoog

Brent wel goedkoper.

Gisteren - Lees verder

Duitse beurs ziet resultaten stijgen

In 2018 zal winstgroei versnellen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,93 0,79% 4,17 528,76
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 815,64 0,92% 7,41 808,23
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.098,61 0,56% 6,16 1.092,45