Damrak sluit lager

Redactie ABM Financial News - 9 februari 2018, 17:48

Flow Traders blikvanger.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten, na de forse koersval op Wall Street donderdagavond. De AEX index daalde 1,5 procent tot 518,33 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,4 procent.

Volgens marktanalist Ron van der Does van IG zitten de beurzen officieel in een correctiefase. "Het venijn zat gisteren in de staart. Nadat de AEX het grootste gedeelte van de dag weinig beweging had laten zien duikelde de index in het laatste uur 6 punten, om de dag in het rood af te sluiten", aldus Van der Does. "Hogere rentes zijn momenteel het thema op de beurs. Daarbij wordt het rendement op 10-jarige Amerikaanse Treasuries als referentiekader genomen. Deze stegen namelijk weer naar 2,88 procent waarop Amerikaanse aandelen fors in de min doken, gevolgd door Europese beurzen", voegde hij toe.

Fondsmanagers Cees Smit van Today's Groep spreekt vanuit zijn berenstand punt van een mooi begin van deze correctie. Hij zegt skeptisch te zijn over de markt en voorziet dat vanuit technisch oogpunt de neerwaartse bijstelling nog wat door zou moeten gaan.

Beleggers hadden vandaag oog voor cijfers over de industriële productie in onder meer Nederland, Frankrijk en Italië. Vanochtend bleek dat de Nederlandse industriële productie in december groeide met 5,2 procent op jaarbasis, na een groei van 5,7 procent in november. In Frankrijk was er sprake van herstel, terwijl de Britse industrie daalde en de Italiaanse steeg.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten in december op maand- en jaarbasis zijn gestegen met achtereenvolgens 0,4 procent en 3,4 procent.

Daarnaast keek de markt naar Washington. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vrijdag zijn goedkeuring gegeven aan een tweejarig begrotingsakkoord, waarmee de zogenoemde shutdown van de Amerikaanse overheid ten einde komt.

De Amerikaanse Senaat gaf na het aflopen van de deadline donderdag middernacht reeds zijn goedkeuring aan de nieuwe begroting, waardoor zowel de defensie als de binnenlandse uitgaven met honderden miljarden dollars omhoog gaan. De totale uitgavenlimiet wordt verhoogd met circa 300 miljard dollar over een periode van 2 jaar. Middels de wet wordt tevens het schuldplafond tot 1 maart 2019 opgeheven.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde ruim 2 procent tot 59,81 dollar, terwijl een april-future Brent ook 2 procent lager bewoog op 63,50 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,2232. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2276 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2247 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot slechts 1 van de 25 aandelen in het groen. RELX won 0,5 procent. Altice verloor 3,6 procent, gevolgd door Galapagos en KPN met verliezen van 3,1 procent.

Unilever ontving een bindend bod van Dr. Oetker voor de overname van Alsa en de toetjestactiviteiten. Financiële details werden niet gemeld. De indexzwaargewicht verloor 1,3 procent.

SBM Offshore sloot 1,4 procent lager. S&P Equity Research heeft het koersdoel voor SBM Offshore verlaagd van 13,50 naar 13,00 en handhaafde het verkoopadvies op de oliedienstverlener. De analisten van S&P noemden de door SBM afgegeven outlook voor 2018 "teleurstellend". Daarbij is het aandeel flink hoger gewaardeerd dan sectorgenoten. Dat is ook gerechtvaardigd, aldus S&P, wijzend op het hoge aandeel van de lease-inkomsten die ervoor zorgen dat SBM relatief in stabiel vaarwater blijft.

In de AMX zorgde Flow Traders voor vuurwerk. De flitshandelaar rapporteerde cijfers die door analisten van Morgan Stanley werden bestempeld als beter dan verwacht. De EBITDA van 13 miljoen euro was circa een vijfde hoger dan waarop Morgan Stanley vooraf rekende, terwijl de omzet 4 procent hoger uitviel dan voorzien. De analisten stelden dat de flitshandelaar sterke resultaten behaalde in Europa en Azië. ING sprak van een sterke jaarstart. De netto-omzet ligt dit jaar nu al 30 tot 45 procent boven dat van het derde kwartaal van 2015, wat als een recordresultaat te boek staat met 93 miljoen euro. Dit betekent volgens ING dat de netto-omzet inmiddels 120 miljoen tot 135 miljoen euro bedraagt. Het aandeel won maar liefst 21,9 procent.

Sligro en Aperam waren de overige twee stijgers van de Midkappers. Philips Lighting was met een verlies van 3,1 procent hekkensluiter.

Intertrust daalde 0,5 procent, nadat Degroof Petercam het koersdoel verhoogde van 17,50 euro naar 20,00 euro met een ongewijzigd Add advies. Analist Michael Roeg paste de ramingen voor onder meer de operationele marges en wisselkoersen aan na sterker dan verwachte kwartaalcijfers van het trustkantoor op donderdag.

Eurocommercial Properties daalde 1,7 procent na halfjaarcijfers. Het direct resultaat was licht boven verwachting, maar de EPRA NAV viel iets tegen, aldus Société Générale.

Van de kleinere fondsen was Kendrion met een winst van 1,2 procent de sterkste stijger. AMG verloor daarentegen 3,4 procent en was daarmee de sterkste daler, gevolgd door ICT Group met een verlies van 2,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen was het beeld op Wall Street verdeeld. De Dow Jones index stond zo'n 0,1 procent lager terwijl de S&P 500 en de Nasdaq 0,1 procent stegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Galapagos komt met studieresultaten voor eczeem

Nieuwe resultaten gepresenteerd in San Diego.

4 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street blijft dicht bij huis

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street worstelend richting slotbel

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs stijgt door

Op weekbasis zo'n 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,27 0,89% 4,70 527,57
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 810,08 0,57% 4,62 805,46
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.092,67 0,69% 7,45 1.085,22