Update: Intertrust ziet omzet en winst groeien

Redactie ABM Financial News - 8 februari 2018, 12:29

Intertrust omzet overtreft jaardoel voor onderliggende groei.

(ABM FN-Dow Jones) Intertrust heeft in het vierde kwartaal van 2017 flink meer werk gehad aan de registratie van de uiteindelijk belanghebbenden van juridische entiteiten, waardoor het aangepaste jaardoel voor de onderliggende omzetgroei toch nog ruim werd overtroffen na een moeilijk jaar voor het trustkantoor.

De omzet steeg in het vierde kwartaal met 5,5 procent, vergeleken, met een jaar eerder, tot 127,4 miljoen euro terwijl de winst bijna verdubbelde van 15,9 miljoen euro naar 29,9 miljoen euro. De winst was vrijwel gelijk aan de analistenverwachting.

De onderliggende omzetgroei, exclusief overnames, was in het vierde kwartaal hoger, met 7,2 procent. De onderliggende groei voor het hele jaar kwam daarmee uit op 4,4 procent, ruim boven de 3,7 procent waar analisten op hadden gerekend. Bij de derdekwartaalcijfers zei Intertrust nog op koers te liggen om het aangepaste groeidoel van 3,5 procent dit jaar te halen.

De EBITA-marge verbeterde in het kwartaal van 33,3 procent naar 37,8 procent.

Intertrust hanteert ook een cijfer voor de aangepaste EBITA-marge, waaruit posten zijn gehaald die Intertrust als niet-operationeel beschouwt, zoals de transactiekosten voor overnames, integratie- en transformatiekosten, bepaalde aandelenuitkeringen en juridische claims en schikkingen. Deze aangepaste marge was vrijwel stabiel op 40 procent. De door analisten verwachte margedaling tot 39 procent bleef uit.

Vertrekkend directeur David de Buck sprak van een solide toename van de omzet en het bedrijfsresultaat, conform de eigen verwachtingen en aan de bovenkant van de indicaties die het bedrijf naar buiten toe had afgegeven.

"De resultaten in Nederland verbeterden in het vierde kwartaal, profiterend van een lager verloop van personeel, tot normaal niveau, maar de markten blijven uitdagend", aldus De Buck.

Intertrust kampt aan de ene kant met onzekerheid over veranderende belastingwetgeving en krijgt anderzijds meer vraag om te voldoen aan de complexere eisen die toezichthouders stellen aan regelgeving. Het aantal entiteiten daalde vorig jaar in Nederland met 9 procent, terwijl de omzet per entiteit met bijna 10 procent toenam.

In Luxemburg was er zwakke groei in het vierde kwartaal, maar op jaarbasis bleef de groei sterk, op 12 procent, vooral op het gebied van beleggingsfondsen. Ook hier daalde het aantal entiteiten, terwijl de omzet per entiteit onderliggend met 20 procent steeg.

Op de Kaaiman-eilanden daalde de omzet nog licht in het kwartaal, maar was er op jaarbasis wel een groei van bijna 20 procent.

Intertrust handhaafde zijn verwachting voor 2018 van tenminste 3 procent jaarlijkse groei van de onderliggende omzet en een aangepaste marge van tenminste 37 procent.

Analisten spraken van een sterk kwartaal met beter dan verwachte groeicijfers en marges. Het belangrijkste nieuws is dat de grootste divisie Nederland weer autonome groei liet zien, telde Berenberg, met 8 procent in het vierde kwartaal, terwijl er over de voorgaande drie kwartalen nog sprake was van krimp. Het analistenhuis voorspelde een verhoging van de winstconsensus met 8 tot 10 procent.

Het aandeel Intertrust steeg donderdag 11,4 procent.

Analisten van Morgan Stanley zetten nog wel enige vraagtekens bij het aantal beheerde juridische entiteiten, dat bleef dalen. Ook presteerden de verschillende landen wisselvallig, volgens de zakenbank. In het vierde kwartaal was Nederland sterk en Luxemburg zwak en in het voorgaande kwartaal was dat andersom.

Gezien de vergelijkingscijfers van het voorgaande kwartaal en het voorgaande jaar was de ongelijke ontwikkeling bij de twee landendivisies geen verrassing, stelde Berenberg.

Intertrust stelde een jaardividend voor van 0,61 euro, op basis van een aangepaste winst per aandeel van 1,53 euro in 2017. Deze toename van 25 procent wijst over vertrouwen van het bedrijf in zijn financiële kracht, volgens Berenberg.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen Aegon licht lager.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Markt blijft turbulent.

Gisteren - Lees verder

Wall Street op winst

Markt blijft turbulent.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs stabiel

Gemengde gevoelens bij IEA-rapport.

Gisteren - Lees verder

Onzekerheid overheerst op Europese beurzen

Beleggers wachten op inflatie- en groeidata.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
INTERTRUST toevoegen aan uw watchlist 17,22 1,53% 0,26 17,22