Update: Bank of England handhaaft rente

Redactie ABM Financial News - 8 februari 2018, 13:42

Rente mogelijk sneller omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England heeft zoals verwacht de rente gehandhaafd nadat die in november 2017 voor het eerst sinds de financiële crisis werd verhoogd. Dit maakte de Britse centrale bank donderdag bekend op wat 'Super Thursday' was met het tegelijkertijd verschijnen van het rentebesluit, de notulen en een nieuw inflatierapport.

Het belangrijkste rentetarief blijft daarmee staan op 0,5 procent. In november verhoogde de Britse centrale bank de rente voor het eerst in zo'n tien jaar met 0,25 procentpunt tot het huidige niveau in de hoop daarmee de inflatie in te perken en de economie aan te jagen.

Voorzitter Mark Carney zei destijds dat er meer renteverhogingen nodig zijn om de inflatie weer richting de 2 procent te krijgen die de Bank of England prefereert. Momenteel ligt de inflatie in het Verenigd Koninkrijk op 3,0 procent maar er zijn tekenen dat recent wat inflatiedruk is ontstaan, onder meer door het stijgende Britse pond.

Inflatie op korte termijn nog ruim boven doelstelling

Dit was evenwel niet terug te zien in de nieuwe inflatieramingen van de Bank of England. Op de korte termijn blijft de inflatie rond 3 procent vanwege de hogere olieprijzen, aldus de centrale bank. Wel moet de inflatie in 2019 en 2020 terugzakken naar respectievelijk 2,3 en 2,2 procent.

De Bank of England toonde zich donderdag positiever over de Britse economie en de ontwikkeling van de loongroei. De economie in het Verenigd Koninkrijk groeit in het eerste kwartaal van 2018 vermoedelijk niet met 1,5 procent maar met 1,7 procent en zal vervolgens in het eerste kwartaal van 2019 naar verwachting uitkomen op 1,8 procent, om een jaar later weer terug te zakken tot 1,7 procent.

Rente mogelijk sneller omhoog

"Het beleidscomité is van mening dat, mocht de economie zich ontwikkelen zoals nu wordt geschetst in het inflatierapport van februari, het monetaire beleid iets eerder en sterker moet worden verkrapt dan in het inflatierapport van november nog werd aangegeven, om de inflatie weer op een duurzaam niveau te krijgen", zei het Monetary Policy Committee donderdag in een toelichting.

Wel werd benadrukt dat eventuele renteverhogingen in een geleidelijk tempo zullen worden uitgevoerd en dat de verhogingen beperkt blijven. De guidance werd donderdag bijgesteld naar twee vermoedelijke verhogingen in 2018 en twee in 2019.

Het rentebesluit was donderdag unaniem. Alle 9 bestuursleden stemden voor het handhaven van het beleid.

Dat de Britse centrale bank vandaag zijn kruit droog zou houden, was verwacht. De markt rekende nog wel op minstens een renteverhoging dit jaar.

De euro/pond noteerde rond het verschijnen van het Britse rentebesluit op 0,8807 maar is daarna teruggezakt tot 0,8676.

Update: om aanvullende informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

China bereid tot maatregelen als VS importbeperkingen invoert

Amerika overweegt nieuwe importtarieven op Chinees staal en aluminium.

10 minuten geleden - Lees verder

Piloten Transavia staken maandag

Poging om impasse over cao te doorbreken.

32 minuten geleden - Lees verder

Nodige bedrijfscijfers op de rol

Week start maandag rustig met Wall Street dicht.

8 uren geleden - Lees verder

BlackRock vergroot belang in Gemalto nipt

Stemrecht ruim boven meldingsgrens.

8 uren geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Euronext fractioneel

Kapitaalbelang op meldingsgrens.

8 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.