Rode opening op Damrak verwacht

Redactie ABM Financial News - 8 februari 2018, 08:24

Wall Street lager gesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Wall Street gaf woensdag in de loop van de dag de opgebouwde winsten prijs en sloot in het rood.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,6 procent. Woensdag koerste de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 nog 1,9 procent hoger naar 536,36 punten, ingegeven door met name een positieve opening van de Amerikaanse beurzen.

Op Wall Street sloot de index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen S&P 500 woensdag een half procent lager, na eerder op de handelsdag nog 1,2 procent in het groen te hebben gehandeld. Volgens zakenzender CNBC was sprake van de grootste 'íntradag swing' sinds jaren. Het omslagpunt viel samen met een stijging van het rendement op Amerikaanse staatsleningen, waardoor handelaren pijnlijk werden herinnerd aan de koersval van vrijdag, toen een snel oplopende rente leidde tot paniek op de handelsvloeren.

Het rendement op de staatslening met een looptijd van 10 jaar noteert inmiddels met 2,84 procent op het hoogste niveau sinds 2014. Begin dit jaar stond er nog een stand van 2,46 procent op de borden.

Nabeurs waren alle ogen gericht op Tesla Motors. De fabrikant van onder meer elektrische auto's boekte in het vierde kwartaal een verlies van maar liefst 675,4 miljoen dollar, tegenover een verlies van 121,3 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder en 619,4 miljoen dollar een kwartaal eerder. De omzet steeg in het vierde kwartaal op jaarbasis van 2,3 miljard naar 3,3 miljard dollar, hetgeen conform verwachting van analisten was.

Tijdens de reguliere handel leken beleggers nog verblind door het beeld van een vliegende Tesla Roadster. Spacex, het andere bedrijf van Tesla-topman Elon Musk, slaagde erin een Tesla Roadster de ruimte in te schieten en het aandeel koerste drie procent hoger. In de elektronische handel koerste het aandeel Tesla Motors enkele tienden van een procent lager.

De maart-future op een vat West Texas Intermediate verloor woensdag 1,60 dollar, of 2,5 procent, op een settlement van 61,79 dollar. Cijfers over de wekelijkse olievoorraden speelden het sentiment op de oliemarkt niet in de kaart. Voor de tweede week op rij bleken de Amerikaanse voorraden ruwe olie gestegen.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,2267, ten opzichte van een stand van 1,2285 bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag.

In Azië was vanochtend sprake van een erg verdeeld beeld. De beurs in Japan klom meer dan een procent, terwijl de Shanghai Composite juist 1,5 procent prijs gaf.

De macro-economische agenda is vandaag matig gevuld. Beleggers hebben met name oog voor het Britse rentebesluit. Door ABM Financial News geraadpleegde economen verwachten dat de Bank of England niet zal tornen aan de huidige rente van een half procent en het opkoopprogramma voor obligaties. In New York rapporteert Twitter daarnaast vanmiddag kwartaalcijfers.

Vanochtend werd al bekend dat de inflatie in Nederland in januarri is opgelopen naar 1,5 procent. In december kwam de inflatie op jaarbasis nog uit op 1,3 procent. De toename is vooral te verklaren door de stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen. Op basis van de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) kwam de inflatie in januari ook uit op 1,5 procent, van 1,2 procent in december.

Ook werd bekend dat de Duitse export in 2017 met dik zes procent is gestegen. In heel 2017 exporteerden de Duitsers voor 1.279 miljard euro aan goederen, wat 6,3 procent meer was dan in 2016. De import liep met 8,3 procent op tot 1.035 miljard euro. Daarmee zijn voor zowel de uitvoer als de invoer de recordniveaus van 2016 gebroken.

Bedrijfsnieuws

De omzet van AkzoNobel , inclusief de intern afgesplitste activiteiten van het onderdeel Specialty Chemicals, valt naar verwachting in 2017 drie procent hoger uit op 14.575 miljoen. Exclusief valuta-invloeden zou sprake geweest zijn van een groei van vier procent. Het bedrijfsresultaat (EBIT) zal naar verwachting uitkomen op 1.525 miljoen, ten opzichte van 1.502 miljoen euro een jaar eerder. Het concern meldde daarnaast dat de interne afsplitsing van het onderdeel Specialty Chemicals is afgerond.

Afgelopen jaar boekte de oliedienstverlener SBM Offshore een 18 procent lagere EBITDA van 596 miljoen dollar, maar onderliggend was de EBITDA met 806 miljoen dollar vrijwel in lijn met de 804 miljoen dollar die analisten voorzagen. Netto leed SBM Offshore een verlies van 203 miljoen dollar, flink meer dan het verlies van 5 miljoen dollar in 2016. Voor 2018 voorziet de oliedienstverlener een oplopende omzet.

De omzet van trustkantoor Intertrust steeg in het vierde kwartaal met 5,5 procent, vergeleken, met een jaar eerder, tot 127,4 miljoen euro terwijl de winst bijna verdubbelde van 15,9 miljoen euro naar 29,9 miljoen euro. De winst was vrijwel gelijk aan de analistenverwachting.

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief dochterondernemingen, in totaal 7,2 miljoen passagiers, een stijging van 5,8 procent op jaarbasis. Het passagiersverkeer bij het luchtvaartbedrijf, gerekend naar verkochte kilometers, steeg afgelopen maand met 5,4 procent.

De nettowinst van de Haagse bank NIBC steeg van 102 miljoen euro in 2016 naar 210 miljoen euro in 2017, waardoor het rendement op eigen vermogen steeg van 5,4 procent naar 10,8 procent. Het boekjaar werd positief beïnvloed door de verkoop van een oude vastgoedportefeuille in Duitsland, die 53 miljoen euro bijdroeg aan de winst.

Morgan Stanley verlaagde het koersdoel voor ABN AMRO van 30,50 naar 28,50 euro. Het advies ging daarnaast van Overwogen naar Gelijkgewogen.

Jefferies verlaagde het koersdoel voor Vopak van 40,00 naar 35,00 euro bij een ongewijzigde Houden aanbeveling. "Uitdagende marktomstandigheden voor stookolie-opslag en toenemende competitieve druk bij de olie terminals, in combinatie met een valutaire tegenwind van 30 miljoen euro, zullen blijven drukken op de bezettingsgraden en de winstgevendheid", volgens analist David Kerstens, die zijn winstraming voor 2018 verlaagde met 10 procent.

Goldman Sachs verhoogde het advies voor Vopak naar Neutraal.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Philips Lighting een overname van de Lighting Solutions-divisie van sectorgenoot Osram ziet zitten, mocht deze besluiten de tak in de verkoop te zetten. Dit stelde analist Edwin de Jong van NIBC woensdag in een rapport.

Slotstanden Wall Street

 

De Dow Jones daalde 0,1 procent tot 24.893,35 punten, terwijl de S&P 500 index een half procent prijs gaf op 2.681,66 punten. Techbeurs Nasdaq daalde 0,9 procent naar 7.051,98 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Galapagos komt met studieresultaten voor eczeem

Nieuwe resultaten gepresenteerd in San Diego.

4 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street blijft dicht bij huis

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street worstelend richting slotbel

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs stijgt door

Op weekbasis zo'n 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,27 0,89% 4,70 527,57
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 810,08 0,57% 4,62 805,46
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.092,67 0,69% 7,45 1.085,22