Europese beurzen richting lagere opening

Redactie ABM Financial News - 8 februari 2018, 07:32

Bank of England maakt rentebesluit bekend.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. Veel aandacht zal vandaag uitgaan naar het rentebesluit van de Bank of England. Wijzigingen worden niet verwacht en dus blijft de rente vermoedelijk staan op 0,5 procent. De markt is vooral benieuwd naar de nieuwe groeiramingen en inflatieverwachtingen als ook de rente guidance van de Britse centrale bank. Mogelijk verschuift die guidance van twee naar drie renteverhogingen tussen 2018 en 2019.

IG Markets voorziet een openingsverlies van 68 punten voor de Duitse DAX, een min van 26 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 52 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarktenin Europa sloten woensdag nog hoger en lieten daarmee een herstel zien van de zware verliezen eerder in de week.

"De aandelenmarkten waren woensdag in herstelmodus", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Volgens de analist werden de beurzen geholpen door afgebouwde shortposities en koopjesjagers die actief waren. "Het is een zware week geweest voor beleggers, maar sommigen staan te springen om te profiteren van de gedaalde prijzen."

De verliezen in het eerste deel van de week hebben volgens sales trader Gert Berendse van ING wel "een blijvend krasje" opgeleverd, maar het sentiment is "niet geknakt". De markt weet weer even dat de koersen ook omlaag kunnen, zei Berendse.

De markt putte woensdag verder steun uit het nieuws dat de conservatieve CDU-partij van Merkel en de centrum-linkse SPD een akkoord hebben bereikt over de vorming van een 'grote coalitie', waarmee een eind is gekomen aan maanden van politiek gekibbel in Europa's grootste economie.

Veel macro-economisch nieuws was er woensdag niet. De Duitse industrie produceerde in december 0,6 procent minder dan in november. Economen rekenden op een krimp van 0,5 procent.

Verder kwam de Europese Commissie met nieuwe groeiramingen, die na een meevallende groei in 2017, beter waren dan de laatste ramingen uit november.

Voor 2018 rekent de Commissie op een groei van 2,3 procent en in 2019 zal het bruto binnenlands product vermoedelijk met 2,0 procent groeien. In 2017 was er een groei van 2,4 procent, wat beter was dan de 2,2 procent die werd voorzien.

"De Europese economie presteert beter dan verwacht en de robuuste groei zal zich volgend jaar voortzetten", zei eurocommissaris Valdis Dombrovskis woensdag.

Eurocommissaris Pierre Moscovici voegde toe dat de economie in Europa "in blakende gezondheid" aan 2018 is begonnen.

Bedrijfsnieuws

Osram boekte het afgelopen kwartaal een lager bedrijfsresultaat op een hogere omzet, vanwege een lagere winstmarge, negatieve wisselkoerseffecten en stijgende R&D-uitgaven. De Duitse fabrikant van lampen sloot 4,7 procent hoger.

Rio Tinto keert over 2017 een stevig dividend uit, nadat de winst op jaarbasis bijna verdubbelde. Het aandeel van het mijnbouwbedrijf won 0,9 procent.

Kwartaalcijfers leverden Sanofi een koersverlies van 1,2 procent op. Volgens analisten van Berenberg was de outlook voor 2018, hoewel die in lijn met de consensus lijkt, toch teleurstellend. Deze wijst volgens de analisten namelijk op "een zwakkere onderliggende operationele prestatie" dan verwacht.

Carlsberg Group heeft in 2017 een stijging van de winst en ziet goede resultaten van zijn herstructureringsprogramma, al daalde de omzet licht. Het aandeel verloor 3,3 procent.

Statoil heeft in het vierde kwartaal een verlies weten om te buigen in een nettowinst op een hogere omzet. De raad van bestuur van Statoil stelde een dividendverhoging voor van 4,5 procent tot 0,23 dollar per aandeel. Het aandeel steeg 1,3 procent.

Tullow Oil sloot 1,4 procent hoger. De olie- en gasproducent heeft in 2017 zijn verlies verkleind met 68 procent en streeft in het komend jaar naar groei.

Vattenfall, moederbedrijf van het Nederlandse Nuon, heeft in het afgelopen kwartaal het verlies van het vierde kwartaal in 2016 weten om te buigen in een nettowinst en realiseerde een licht hogere omzet.

Euro STOXX 50     3.454,52 (+1,8%)
STOXX Europe 600   380,13 (+2,0%)
DAX                     12.590,43 (+1,6%)
CAC 40            5.255,90 (+1,8%)
FTSE 100     7.279,42 (+1,9%)
SMI            8.975,01 (+1,6%)
AEX          536,36 (+1,8%)
BEL 20         3.991,90 (+2,5%)
FTSE MIB        22.986,18 (+2,9%)
IBEX 35 9.976,90 (+1,7%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De futures op Wall Street wezen donderdagochtend op een lagere opening.

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag al lager na opnieuw een volatiele handel.

Marktanalist David Madden van CMC Markets merkte op dat de volatiliteitsindex evenwel flink daalde. Terughoudendheid iser volgens hem nog wel.

Analisten schreven de recente daling mede toe aan de stijgende obligatierentes en oplopende inflatie, die de Federal Reserve zou aanzetten tot een sneller dan verwachte verhoging van de rente. Die zou daardoor dit jaar niet drie maar mogelijk vier keer kunnen worden verhoogd.

Sowieso was het tijd voor een correctie, volgens marktvorsers na de sterke stijgingen in 2017 en januari. Veel experts spreken dan ook van een "gezonde" correctie.

Fed-lid William Dudley lijkt zich daar bij aan te sluiten. Hij zei woensdag dat de wilde bewegingen op de Amerikaanse aandelenbeurs geen reden is om anders te denken over de toekomst van de Amerikaanse economie.

"De opmerkingen van Dudley wijzen erop dat de Amerikaanse centrale bank zich waarschijnlijk niet laat beïnvloeden door de bewegingen op Wall Street van deze week", aldus marktanalist Madden van CMC.

Wel bestaat er volgens marktanalist Neil Wilson van ETX Capital het risico dat het herstel weer omslaat in een nieuwe verkoopgolf, iets dat de Amerikaanse futures donderdagochtend vooralsnog bevestigen.

Op macro-economisch vlak was het woensdag rustig. Met een deadline op 8 februari middernacht werkt de Amerikaanse Senaat hard aan een begrotingsdeal. Woensdagavond kon men het eens worden over nieuwe begrotingsmaatregelen met een duur van twee jaar. Hiermee gaan de overheidsuitgaven met circa 300 miljard dollar omhoog en worden onder andere infrastructuur- en defensieplannen gefinancierd. Ook gaat het schuldenplafond omhoog.

Over de deal moet nog wel worden gestemd en de handtekening van president Trump is nodig. Hij zei eerder deze week nog dat een nieuwe government shutdown onvermijdelijk is wanneer er in de begrotingsdeal geen ruimte komt voor financiering voor goede grensbewaking. Trump wil die in de vorm van een lange muur op de grens met Mexico. De Democraten eisen in ruil voor hun steun aan de begrotingsplannen een blijvende oplossing voor de zogenoemde Dreamers; kinderen van illegale immigranten die geen verblijfsstatus hebben.

Olie werd woensdag goedkoper. De maart-future op een vat West Texas Intermediate verloor 1,60 dollar, of 2,5 procent, op een settlement van 61,79 dollar. Cijfers over de wekelijkse olievoorraden speelden het sentiment op de oliemarkt niet in de kaart. Voor de tweede week op rij bleken de Amerikaanse voorraden ruwe olie gestegen.

Bedrijfsnieuws

Hasbro rapporteerde voorbeurs over het vierde kwartaal een nettoverlies van 5,3 miljoen dollar, ofwel een verlies van 0,04 dollar per aandeel, op een omzet van 1,6 miljard dollar. Toch steeg het aandeel bijna negen procent.

GlaxoSmithKline leed verlies als gevolg van de belastinghervormingen in Amerika, terwijl de omzet in het vierde kwartaal wel opliep. Mocht er halverwege dit jaar inderdaad een nieuw astma-medicijn op de markt komen dan rekent GSK in het beste geval op een gelijkblijvende winst. Het aandeel steeg ruim drie procent.

Walt Disney daalde ruim een procent, ondanks dat het entertainmentconcern dinsdag laat beter dan verwachte resultaten rapporteerde. Disney boekte in de verslagperiode die eindigde op 30 december 2017 een winst van ruim 4,4 miljard dollar, of 2,91 dollar per aandeel. Het entertainmentconcern kon onder andere profiteren van de nieuwe Amerikaanse belastingregels.

Gilead Sciences boekte in 2017 meer omzet dan verwacht en verhoogt in 2018 het kwartaaldividend met 10 procent. Wel werd verlies gedraaid vanwege de nieuwe Amerikaanse belastingwet. Gilead behaalde in 2017 een totale omzet van 26,1 miljard dollar. Gilead steeg drie procent.

Wynn Resorts sloot krap negen procent hoger, nadat CEO en voorzitter Steve Wynn dinsdag laat opstapte, na beschuldigingen vorige maand van seksueel wangedrag.

Snap genereerde in de laatste drie maanden van 2017 meer omzet door meer gebruikers aan zich te binden, maar leed ook een groter verlies. In het afgelopen kwartaal behaalde Snap een omzet van 286 miljoen dollar, 72 procent meer dan de 166 miljoen dollar een jaar eerder en fors meer dan de 253 miljoen dollar waarop analisten rekenden. Het aantal dagelijks actieve gebruikers liep met 8,9 miljoen, ofwel 5 procent, op naar 187 miljoen. De gemiddelde omzet per gebruiker lag op 1,53 dollar, 31 procent meer dan in het derde kwartaal en zelfs 46 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2016. Hier rekenden analisten op 1,36 dollar per gebruiker. Het aandeel Snap spoot bijna vijftig procent omhoog.

Tesla sloot ruim drie procent hoger. De producent van elektrische auto's rapporteerde nabeurs de resultaten over het afgelopen kwartaal. Het verlies was minder sterk dan verwacht en de omzet boven verwachting. In de nabeurshandel daalde het aandeel circa een half procent.

S&P 500 index       2.681,66 (-0,5%)
Dow Jones index  24.893,35 (-0,1%)
Nasdaq Composite  7.051,98 (-0,9%)

AZIE

In Azië was het beeld vanochtend verdeeld. De Chinese export groeide in januari met 6 procent op jaarbasis wanneer uitgedrukt in yuans. In december 2017 lag de groei op ruim 7 procent. De import trok evenwel fors aan, met een stijging van meer dan 30 procent. In december kwam invoer van goederen krap een procent hoger uit. Het handelsoverschot slonk daardoor flink, van 362 miljard yuan tot 135,8 miljard yuan.

Nikkei 225                21.878,20 (+1,1%)
Shanghai Composite    3.243,39 (-2,0%)
Hang Seng                30.466,48 (+0,5%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,2277. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,2263 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,2285 op de borden.

USD/JPY Yen     109,63 (+0,3%)
EUR/USD Euro 1,2277 (+0,1%)
EUR/JPY Yen    134,59 (+0,4%)

MACRO-AGENDA:
08:00 Export - December (Dld)
13:00 Rentebesluit Bank of England (VK)
13:00 Inflatierapport Bank of England (VK)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Barco - Resultaten vierde kwartaal (Bel)
13:00 Twitter - Resultaten vierde kwartaal (VS)
13:00 Tyson Foods - Resultaten eerste kwartaal (VS)
13:00 Yum Brands - Resultaten vierde kwartaal (VS)
17:30 Befimmo - Resultaten 2017 (Bel)
17:30 Vastned Retail Belgium - Resultaten vierde kwartaal (Bel)
17:40 Cofinimmo - Resultaten vierde kwartaal (Bel)
17:45 Umicore - Resultaten 2017 (Bel)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Galapagos komt met studieresultaten voor eczeem

Nieuwe resultaten gepresenteerd in San Diego.

4 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street blijft dicht bij huis

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street worstelend richting slotbel

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs stijgt door

Op weekbasis zo'n 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.281,58 1,13% 59,06 5.222,52
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.505,43 0,76% 41,54 5.463,89