Europese beurzen lager gesloten

Redactie ABM Financial News - 8 februari 2018, 19:09

Zwaartepunt van de dag was rentebesluit Bank of England.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,6 procent tot 374,03 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 2,6 procent op 12.260,29 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 2,0 procent op 5.151,68 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,5 procent lager op 7.170,69 punten.

"Beleggers wereldwijd hebben momenteel moeite met het beslissen of ze na de recente dalingen willen kopen of aan de zijlijn blijven staan tot de rust is teruggekeerd", zei marktanalist Hussein Sayed van FXTM. "Speculanten kunnen hun hart ophalen in deze volatiele markt, maar dat geldt niet voor langere-termijn-beleggers", voegde hij toe.

Het zwaartepunt lag donderdag bij het rentebesluit van de Bank of England. De Britse centrale bank handhaafde zoals verwacht de rente, nadat die in november 2017 voor het eerst sinds de financiële crisis werd verhoogd. Het belangrijkste rentetarief blijft daarmee staan op 0,5 procent.

Daarnaast publiceerde de Britse centrale bank zijn nieuwe inflatieramingen. Op de korte termijn blijft de inflatie rond 3 procent vanwege de hogere olieprijzen, aldus de centrale bank. Wel moet de inflatie in 2019 en 2020 terugzakken naar respectievelijk 2,3 en 2,2 procent.

De Bank of England toonde zich donderdag positiever over de Britse economie en de ontwikkeling van de loongroei. De economie in het Verenigd Koninkrijk groeit in het eerste kwartaal van 2018 vermoedelijk niet met 1,5 procent maar met 1,7 procent en zal vervolgens in het eerste kwartaal van 2019 naar verwachting uitkomen op 1,8 procent, om een jaar later weer terug te zakken tot 1,7 procent.

Tot slot benadrukte de centrale bank dat eventuele renteverhogingen in een geleidelijk tempo zullen worden uitgevoerd en dat de verhogingen beperkt blijven. De guidance werd donderdag bijgesteld naar twee vermoedelijke verhogingen in 2018 en twee in 2019.

Marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank merkte nog op dat de kans op een renteverhoging in mei nu wel erg groot is.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse export in vorig jaar met 6,3 procent is gestegen, terwijl de import met 8,3 procent opliep. In december 2017 werd voor 100,9 miljard euro aan goederen uitgevoerd, wat een toename betekende van 3,9 procent op jaarbasis. De import steeg ten opzichte van dezelfde maand in 2016 met 5,9 procent tot 82,7 miljard euro. Het handelsoverschot kwam hiermee uit op 18,2 miljard euro.

Olie noteerde donderdag in het rood Een maart-future West Texas Intermediate daalde 1,6 procent tot 60,78 dollar, terwijl een april-future Brent 1,4 procent lager bewoog op 64,57 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2245. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2260 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2262 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Société Générale behaalde in het vierde kwartaal van 2017 minder winst, terwijl de omzet licht steeg. De Franse bank zei het jaar met vertrouwen te zijn begonnen. Het aandeel steeg 2,0 procent. Ook Pernod-Ricard deed het in Parijs goed met een winst van 2,1 procent. Dankzij lagere kosten steeg de winst afgelopen halfjaar. Analisten waren goed te spreken over de cijfers die het drankenconcern presenteerde. Met name in China en Latijns-Amerika deed Pernod goede resultaten.

Commerzbank zag de winst in het vierde kwartaal afnemen, onder meer vanwege een voorziening van ruim 800 miljoen euro om herstructureringskosten te dekken. De nettorentebaten stegen wel en de Duitse bank is van plan vanaf dit jaar weer dividend uit te keren. Het aandeel verloor 2,4 procent.

Total zag de opbrengsten in het vierde kwartaal toenemen en maakte bekend beleggers in de komende drie jaar te zullen belonen via aandeleninkoopprogramma's en dividenduitkeringen. Het aandeel sloot 0,7 procent hoger. Sectorgenoot Royal Dutch Shell verloor 1,6 procent en BP 0,8 procent.

TDC was een blikvanger nadat woensdagavond laat bekend werd dat het Deense telecombedrijf een overnamebod van het Australische Macquarie en de Deense pensioenfondsen PFA, PKA en ATP heeft afgewezen. Het aandeel steeg 17,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 2,1 procent lager op 2.652,38 punten. De Dow Jones index daalde 2,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,4 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Stage Entertainment overweegt beursgang - media

Goldman Sachs ingehuurd om haalbaarheidsstudie uit te voeren.

10 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen richting iets lagere opening

Rustige laatste handelsdag voorzien.

26 minuten geleden - Lees verder

Consumentenprijzen Japan stijgen harder

Voedsel duidelijk duurder.

35 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Agenda goed gevuld.

40 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Nog steeds aandacht voor bedrijfscijfers.

42 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.309,23 0,13% 7,06 5.302,17
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.450,52 -0,32% -17,66 5.468,18