Beursupdate: Intertrust uitblinker op rood Damrak

Redactie ABM Financial News - 8 februari 2018, 10:49

Koopmomenten komen er weer aan volgens Aberfeld.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs weet de koerswinsten van woensdag niet uit te bouwen. De AEX daalde donderdagochtend 0,8 procent naar 531,88 punten.

Volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management is een volatiel koersverloop na "een keiharde daling" niets raars. Hoewel dit nog een paar dagen kan aanhouden, denkt Vermeulen dat de trend uiteindelijk weer naar boven zal zijn, met technisch een steun voor de AEX op 521-522 punten.

Hoewel Vermeulen positief gestemd is na de "gezonde correctie" en "koopmomenten er weer aan beginnen te komen", denkt hij niet dat top van ruim 572 punten weer vlot zal worden geëvenaard.

Positief is dat met de komend renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve de dollar aan kracht zal winnen, en dat een zwakkere euro volgens Vermeulen positief is voor het Damrak.

De ogen zijn volgen marktanalisten van Rabobank vandaag vooral gericht op het rentebesluit van de Bank of England en de stemming over de Amerikaanse begroting.

Analisten geraadpleegd door ABM Financial News verwachten dat de Britse centrale bank de rente zal handhaven, net als de opkoopprogramma's. "De groeivooruitzichten worden waarschijnlijk verhoogd en de inflatieverwachtingen verlaagd", zeiden economen van Bank of America in een vooruitblik. Verder zal de Bank of England een nieuwe guidance geven voor de rente-ontwikkeling. In november sprak de centrale bank van twee verhogingen tussen 2018 en 2019. Marktkenners sluiten niet uit dat die inschatting wordt bijgesteld naar drie verhogingen.

Nu er een akkoord is over een Amerikaanse begroting zullen de Senaat en het Huis van Afgevaardigden hier vandaag over stemmen. Vooral in het Huis zien de analisten van Rabobank moeilijkheden. De deadline om ene nieuwe government shutdown te vermijden verloopt donderdag.

De euro/dollar handelde donderdag op 1,2229. Woensdagavond verhandelde het muntpaar nog op 1,2263.

De Nederlandse inflatie liep in januari op van 1,3 naar 1,5 procent.

De Duitse export staat op een recordniveau. In China stijgt de export inmiddels 11 maanden op rij, hoewel de groei in januari wel kleiner was dan in de maanden ervoor.

Olie werd donderdag iets goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX noteerde slechts een handjevol aandelen hoger. Koploper was Vopak. Het aandeel koerste 3,7 procent in het groen, ondanks dat Jefferies het koersdoel verlaagde van 40,00 naar 35,00 euro met een ongewijzigd Houden. "Uitdagende marktomstandigheden voor stookolie-opslag en toenemende competitieve druk bij de olie terminals, in combinatie met een valutaire tegenwind van 30 miljoen euro, zullen blijven drukken op de bezettingsgraden en de winstgevendheid", volgens analist David Kerstens, die zijn winstraming voor 2018 verlaagde met 10 procent. Goldman Sachs verhoogde daarentegen het advies voor Vopak naar Neutraal.

AkzoNobel won 2,8 procent. Volgens Deutsche Bank overtrof Akzo de verwachtingen in 2017 en de bank verwacht dat analisten hun taxaties opwaarts gaan bijstellen. De omzet steeg met 3 procent en dat zou 4 procent zijn als rekening wordt gehouden met wisselkoerseffecten.

De grootste dalers waren SBM Offshore en Unibail-Rodamco met verliezen van 1,7 en 1,8 procent. SBM Offshore kwam volgens analisten met weinig verrassende cijfers over 2017. De groei die de oliedienstverlener voor 2018 verwacht, werd gemend ontvangen. Morgan Stanley en KBC Securities spraken van een hoger dan voorzien omzetgroei, terwijl InsingerGilissen de outlook "wat zwakjes" noemde. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor SBM Offshore van 19,00 naar 18,50 euro.

In de Midcap was Intertrust uitblinker met een koerswinst van liefst 11,5 procent. Berenberg rekende al op een positieve koersreactie, nadat de cijfers van het trustkantoor over het vierde kwartaal veel beter dan verwacht waren. Het belangrijkste nieuws is volgens de zakenbank dat de grootste divisie Nederland weer autonome groei liet zien, met 8 procent in het vierde kwartaal, terwijl er over de voorgaande drie kwartalen nog sprake was van krimp.

Flow Traders won 1,3 procent en TomTom ging er 1,2 procent op vooruit.

Air France-KLM daalde 3,9 procent, ondanks dat uit vervoerscijfers bleek dat er in januari 5,8 procent meer passagiers werden vervoerd en ook het vrachtvervoer steeg. "Overtrokken", zo bestempelde Vermeulen van Aberfeld de koersdaling.

Onder de kleinere aandelen herstelde Basic-Fit van het verlies van woensdag, toen vrijwel alle aandelen op het Damrak stegen. Het aandeel won 2,1 procent. Fagron gaf de koersstijging van woensdag een vervolg en won nog eens 3,9 procent.

BinckBank stond onderaan met een verlies van 3,6 procent, nadat KBC Securities het advies verlaagde naar Reduceren met een 0,50 euro lager koersdoel van 4,00 euro. Omdat in 2018 de amortisatie van Alex wegvalt en er ook geen onderdelen meer kunnen worden verkocht, verwacht KBC Securities dit jaar 40 procent minder winst dan in 2017 en een meer bescheiden dividendrendement van 3,7 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Dow sluit onder 25.000 punten

Walmarkt stevig onderuit na cijfers.

Gisteren - Lees verder

Wall Street lijkt lager te gaan sluiten

Nasdaq toch ook op verlies.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs omhoog

Brent wel goedkoper.

Gisteren - Lees verder

Duitse beurs ziet resultaten stijgen

In 2018 zal winstgroei versnellen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,93 0,79% 4,17 528,76
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 815,64 0,92% 7,41 808,23
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.098,61 0,56% 6,16 1.092,45