Beursblik: Bank of England kan rente in mei verhogen

Redactie ABM Financial News - 8 februari 2018, 14:59

Boodschap enigszins 'hawkish' volgens markt.

(ABM FN-Dow Jones) De kans is toegenomen dat de Bank of England de rente in mei al verhoogt. Dit leek donderdag de conclusie van marktvolgers na het verschijnen van een nieuwe inflatierapport bij het laatste rentebesluit.

De Britse centrale bank handhaafde het monetaire beleid zoals verwacht. Daarmee bleef de rente staan op 0,5 procent, nadat die in november 2017 voor het eerst in zo'n 10 jaar werd verhoogd.

Verder was de Britse centrale bank positiever over de groei en wordt er van uitgegaan dat de inflatie op korte termijn nog op 3 procent blijft steken, om vervolgens in 2019 en 2020 langzaamaan terug te zakken tot de 2 procent die de Bank of England ambieert. De sterkere groei, die wordt ondersteund door het economische momentum wereldwijd, geeft evenwel reden om de rente eerder en sneller te verhogen. En dat was volgens marktvolgers een redelijk 'hawkish' boodschap.

"De Bank of England staat te trappelen om de rente verder te verhogen", volgens analist Andreas Wallstrom van Nordea. Echter, de bank houdt vooralsnog wel vast aan de verwachting dat de rente dit jaar niet omhoog gaat.

Andere analisten zijn minder voorzichtig. "Het lijkt er in toenemende mate op dat de Bank of England de rente in mei zal verhogen nadat men donderdag zei dat de rente sneller en eerder moet stijgen", aldus marktanalist Neil Wilson van ETX Capital. Volgens de marktvorser zijn de economische omstandigheden ondanks Brexit sterk genoeg om een spoedige renteverhoging te rechtvaardigen.

Ook econoom Ian Kernohan van Royal London Asset Management verwacht een renteverhoging in mei. "Ervan uitgaande dat er geen economische schokken ontstaan, lijkt het beleidscomité MPC te vinden dat de monetaire beleidsteugels iets eerder en steviger aangetrokken moeten worden dan waar in november van uit werd gegaan", aldus de marktvorser.

Gouverneur Mark Carney van de Bank of England benadrukte donderdag in zijn persconferentie dat renteverhogingen hoe dan ook geleidelijker zullen verlopen dan in eerdere economische cycli.

"Carney heeft vertrouwen in het herstel van de Britse economie, maar wellicht heeft hij teveel vertrouwen", schreef valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe in een reactie op het rentebesluit. "Een sterkere economie lijkt meer op wensdenken en er is een aanzienlijk risico dat het Verenigd Koninkrijk te maken krijgt met een situatie waarin de inflatie hoog is en de groei achterblijft", aldus Hordijk.

Het Britse pond is donderdag in waarde gestegen ten opzichte van andere valuta. De koers euro/pond daalde met een procent tot 0,8754. Ten opzichte van de dollar steeg de Britse munt een procent, tot 1,4014. De aandelenmarkt in Londen daalde meer dan een half procent tot 7.231 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Galapagos komt met studieresultaten voor eczeem

Nieuwe resultaten gepresenteerd in San Diego.

4 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street blijft dicht bij huis

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street worstelend richting slotbel

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs stijgt door

Op weekbasis zo'n 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.