Akzo en Intertrust hoger op rood Damrak

Redactie ABM Financial News - 8 februari 2018, 17:57

Meeste fondsen sloten lager.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met verlies gesloten. De AEX leverde 1,9 procent in op 526,12 punten.

"We ijlen wat na", stelde vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. De markt wordt volgens Bender gedreven "door wat rente-angst".

Daar staan volgens Bender evenwel overwegend goede bedrijfscijfers tegenover en de algemene tendens is volgens de marktkenner dan CEO’s aangeven veel vertrouwen te hebben in de kracht van de economie. "Dit zal investeringen uitlokken", meent Bender, "en dat is goed".

Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management is ook positief gestemd na de "gezonde correctie" die plaatsvindt en "koopmomenten er weer aan beginnen te komen".

Beleggers keken vooral uit naar het rentebesluit van de Bank of England. Zoals verwacht draaide de centrale bank niet aan de knoppen, maar is volgens marktvorsers de kans op een renteverhoging in mei toegenomen.

"Het lijkt er in toenemende mate op dat de Bank of England de rente in mei zal verhogen nadat men donderdag zei dat de rente sneller en eerder moet stijgen", aldus marktanalist Neil Wilson van ETX Capital. "Ervan uitgaande dat er geen economische schokken ontstaan, lijkt het beleidscomité MPC te vinden dat de monetaire beleidsteugels iets eerder en steviger aangetrokken moeten worden dan waar in november van uit werd gegaan", aldus econoom Ian Kernohan van Royal London Asset Management.

Marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank merkte nog op dat de kans op een renteverhoging in mei nu wel eg groot is.

Het Britse pond steeg naar 1,3928 dollar.

De euro/dollar handelde op 1,2242. Woensdagavond ging het muntpaar nog van de hand op 1,2263.

De Nederlandse inflatie liep in januari op van 1,3 naar 1,5 procent.

De Duitse export staat op een recordniveau. In China stijgt de export inmiddels 11 maanden op rij, hoewel de groei in januari wel kleiner was dan in de maanden ervoor.

Olie werd donderdag circa een procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten vrijwel alle fondsen lager. Het grootste verlies kwam voor rekening van ASML, dat bijna vijf procent verloor. Ook SBM Offshore had na het openen van de boeken een slechte dag. Het aandeel verloor 3,3 procent, terwijl ArceloMittal vier procent goedkoper werd.

SBM Offshore kwam volgens analisten met weinig verrassende cijfers over 2017. De groei die de oliedienstverlener voor 2018 verwacht, werd gemend ontvangen. Morgan Stanley en KBC Securities spraken van een hoger dan voorzien omzetgroei, terwijl InsingerGilissen de outlook "wat zwakjes" noemde. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor SBM Offshore van 19,00 naar 18,50 euro.

Het handjevol stijgers werd aangevoerd door AkzoNobel dat 2,9 procent meer waard werd na het publiceren van kwartaalcijfers. ING sprak van een sterk kwartaal waarin de verwachtingen werden overtroffen. Credit Suisse, dat voor de cijfers het aandeel al op de kooplijst plaatste, verhoogde vandaag nogmaals het koersdoel naar 85,00 euro.

Vopak won 0,8 procent. Jefferies verlaagde het koersdoel voor het tankopslagbedrijf met 5 euro naar 35,00 euro, maar Goldman Sachs verhoogde juist het advies naar Neutraal, net als waar Vopak bij Jefferies op staat. 

Verder steeg Ahold Delhaize 0,4 procent en ging ABN AMRO fractioneel hoger. ABN AMRO kreeg verschillende negatieve analistenrapporten te verwerken. Zo verlaagde Morgan Stanley het advies en gingen bij UBS en Credit Suisse de koersdoelen omlaag. ABN AMRO leverde woensdag echter 3,4 procent in na het openen van de boeken.

In de Midcap was Intertrust overduidelijk de uitblinker met een koerswinst van 18,1 procent. Berenberg oordeelde dan ook dat de kwartaalcijfers veel beter dan verwacht waren. Het belangrijkste nieuws was volgens de zakenbank dat de grootste divisie Nederland weer autonome groei liet zien, met 8 procent in het vierde kwartaal, terwijl er over de voorgaande drie kwartalen nog sprake was van krimp.

Flow Traders, dat vandaag al een koersdoelverhoging van UBS naar 23,50 euro kreeg, zal morgen de boeken openen. Analisten gekeken nop een beperkt herstel in het vierde kwartaal. Analist Michael Roeg van Degroof Petercam verwacht dat beleggers weinig waarde zullen hechten aan deze cijfers. De recente terugkeer van volatiliteit in het eerste kwartaal is namelijk veel belangrijker voor het aandeel. Het aandeel koerste 5,9 procent hoger.

Ook TomTom steeg 0,1 procent. Daarentegen leverde Air France-KLM bijna zes procent in en daalde Besi zelfs bijna zeven procent. Air France-KLM daalde, ondanks dat uit vervoerscijfers bleek dat er in januari 5,8 procent meer passagiers werden vervoerd en ook het vrachtvervoer steeg. "Overtrokken", zo bestempelde vermogensbeheerder  Vermeulen van Aberfeld de koersdaling.

Onder de kleinere aandelen zette Fagron de zegetocht van woensdag door en de magistrale bereider werd nog eens 3,9 procent duurder. AMG leverde 4,2 procent in.

Kardan daalde 2,8 procent nadat Standard & Poor's de rating voor het schuldpapier van het investeringsfonds verlaagde naar D, nu het bedrijf in gebreke is gebleven op de betaling van zijn B-obligaties en naar verwachting ook niet zal voldoen aan zijn verplichtingen voor het A-schuldpapier.

Tussenstanden Wall Street

Op Wall Street liepen de verliezen donderdag op van circa 1,5 procent tot bijna twee procent. Twitter ging na cijfers maar liefst 18 procent hoger, terwijl Tesla krap 5 procent inleverde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

China bereid tot maatregelen als VS importbeperkingen invoert

Amerika overweegt nieuwe importtarieven op Chinees staal en aluminium.

13 minuten geleden - Lees verder

Piloten Transavia staken maandag

Poging om impasse over cao te doorbreken.

35 minuten geleden - Lees verder

Nodige bedrijfscijfers op de rol

Week start maandag rustig met Wall Street dicht.

8 uren geleden - Lees verder

BlackRock vergroot belang in Gemalto nipt

Stemrecht ruim boven meldingsgrens.

8 uren geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Euronext fractioneel

Kapitaalbelang op meldingsgrens.

8 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,27 0,89% 4,70 527,57
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 810,08 0,57% 4,62 805,46
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.092,67 0,69% 7,45 1.085,22