Update: Fagron streepje beter dan verwacht

Redactie ABM Financial News - 7 februari 2018, 09:19

Dividend van 0,10 euro per aandeel.

(ABM FN) Fagron heeft in 2017 iets meer omzet geboekt dan waarop analisten hadden gerekend. Dit bleek woensdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de magistrale bereider.

CEO Rafael Padilla sprak dan ook van "sterke resultaten".

Fagron boekte in 2017 een omzet van 436,9 miljoen euro, waar analisten vooraf gemiddeld rekenden op 433,8 miljoen euro. Dit ging gepaard met een autonome groei van 4,2 procent of 2,1 procent gerekend tegen constante wisselkoersen. Analisten mikten op respectievelijk 3,1 en 1,9 procent.

Fagron boekte afgelopen jaar in Europa een omzetgroei van 0,9 procent, 13,3 procent in Zuid-Amerika en 2,1 procent in Noord-Amerika. Analisten rekenden voor Europa op een stijging van 1,0 procent en voor Zuid-Amerika en Noord-Amerika op respectievelijk 9,6 en 2,0 procent.

Bij de cijfers over het derde kwartaal waarschuwde Fagron dat het last ondervond van achterstanden bij externe laboratoria die de door Fagron ingekochte grondstoffen analyseren. Woensdag zie Padilla dat in april "alles structureel is opgelost". CFO Karin de Jong voegde daaraan toe dat de hele situatie wel enkele miljoenen euro's kost.

Over de ontwikkelingen bij de Amerikaanse faciliteit in Wichita zei de CEO dat "deze volgens verwachting zijn". De doelstelling van een omzet van 100 miljoen in 3 tot 5 jaar blijft dan ook onverkort van kracht. Verder wist Fagron nog twee nieuwe licenties binnen te halen, waardoor er nu nog wordt gewerkt aan de resterende drie, waaronder ook de belangrijke voor Californië. Inmiddels is voor deze licentie een bezoek gebracht door de toezichthouder en is Fagron "positief" over de uitkomst.

HL Technology zag de omzet dalen met 11,2 procent naar 6,8 miljoen euro. De consensus lag op een omzetdaling tot 6,9 miljoen euro.

De EBITDA voor eenmalige posten steeg van 90,6 miljoen naar 95,7 miljoen euro. Daarmee deed Fagron het fractioneel beter dan de 95,3 miljoen euro waarvan analisten uitgingen. De gerapporteerde EBITDA kwam uit op 92,2 miljoen euro. Bij HL Technology was er een terugkerende EBITDA van 150.000 euro.
Netto verdiende Fagron in 2017 uit voortgezette activiteiten 47,0 miljoen euro. In 2016 was dit een verlies van 18,1 miljoen euro en analisten mikten voor afgelopen jaar op 44,9 miljoen euro winst.

Aandeelhouders kunnen een dividend van 0,10 euro per aandeel tegemoet zien.

De schuldratio (schuld/REBITDA) kwam eind 2017 uit op 2,48. Analisten gingen uit van 2,5.

Nieuwe kapitein

Eind november werd bekend dat toenmalig CEO Hans Stols per direct opstapte.

"Nadat de stabiliteit van Fagron de afgelopen twee jaar succesvol werd hersteld, is de onderneming nu goed gepositioneerd om haar leidende posities in de markt voor farmaceutische bereidingen verder uit te bouwen. De raad van bestuur en de heer Stols hebben in onderling overleg besloten dat voor deze nieuwe fase een ander leiderschap vereist is", aldus de magistrale bereider.

In een toelichting zei voorzitter Koen Hoffman van Fagron destijds tegen ABM Financial News dat het bestuur graag pro-actief acteert en liever niet wacht tot er problemen ontstaan. Dan moet er reactief worden ingegrepen.

Volgens Hoffman zijn er andere kwaliteiten van een topman nodig in de verschillende fases van een bedrijf. Zo heeft Stols de onderneming na woelige tijden naar een "veiliger oord" gebracht. Maar de toekomt vraagt om groei en dynamiek, aldus de voorzitter.


Inmiddels is Rafael Padilla benoemd tot CEO. "Superblij", zei de kersverse topman te zijn met zijn benoeming.

Groei lijkt de nieuwe opdracht voor Padilla. De afgelopen kwartalen pakte Fagron voorzichtig weer de buy and build strategie op met enkele kleine overnames. "We laten het verleden achter ons", aldus Stols toen. Fagron richt zich op overname tot circa 25 miljoen euro. "Verwacht geen [overnames van] 100 miljoen."

Ook Padilla zei de buy and build strategie te omarmen. "Absoluut", maar de topman wil tevens autonoom blijven groeien. De Jong voegde toe dat 25 miljoen euro inderdaad de "scope" is waarop Fagron mikt bij acquisities. "We hebben geleerd van het verleden", aldus de CFO.
In het lopende jaar verwacht Fagron een verdere groei van omzet en winstgevendheid, zo liet het woensdag weten. 

Hoofdpijn

Fagron kampt ook nog altijd met een aantal juridische hoofdpijndossiers. Het betreft de overname van JCB, de acquisitie van AnazaoHealth en een onderzoek door de Amerikaanse overheid. Hierover gaf Fagron woensdag in het persbericht geen nieuwe mededelingen. "De status is ongewijzigd", voegde De Jong toe.

Het aandeel Fagron steeg woensdag meer dan 9 procent.

Update: om meer informatie CEO en CFO en koersreactie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Rabobank zet nog meer in op centralisatie - media

Rol lokale kantoren verder ingeperkt.

18 minuten geleden - Lees verder

Stage Entertainment overweegt beursgang - media

Goldman Sachs ingehuurd om haalbaarheidsstudie uit te voeren.

24 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen richting iets lagere opening

Rustige laatste handelsdag voorzien.

41 minuten geleden - Lees verder

Consumentenprijzen Japan stijgen harder

Voedsel duidelijk duurder.

50 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Agenda goed gevuld.

55 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
FAGRON toevoegen aan uw watchlist 13,13 0,23% 0,03 13,10