Update: ABN AMRO boekt meer winst dan verwacht

Redactie ABM Financial News - 7 februari 2018, 09:13

Mogelijke extra dividenduitkering jaarlijks bekeken.

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft over het vierde kwartaal van 2017 meer winst geboekt dan verwacht, dankzij een hogere rentemarge, een forse daling van de personeelskosten en een vrijval van de voorzieningen voor slechte leningen.

De bank gaat voortaan jaarlijks bekijken of er een extra dividenduitkering mogelijk is, bovenop de 50 procent van de winst die standaard wordt uitgekeerd, nu er duidelijkheid is over de kapitaaleisen onder Basel IV.

De nettowinst steeg van 333 miljoen euro een jaar eerder tot 542 miljoen euro. Dit was meer dan de 457 miljoen euro waar analisten vooraf gemiddeld op rekenden. Er waren geen bijzondere posten.

Het operationele resultaat voor belastingen steeg van 454 miljoen euro naar 810 miljoen euro. Hier werd gerekend op 638 miljoen.

Tempo kostendaling

De operationele kosten daalden iets minder sterk dan verwacht, van 1,71 miljard een jaar eerder naar 1,65 miljard euro. De personeelskosten daalden sterker dan verwacht, met 12 procent tot 686 miljoen euro, maar de overige kosten waren hoger.

De belangrijke verhouding tussen kosten en inkomsten daalde tot 60,1 procent in 2017 van 65,9 procent in 2016. In dit tempo lijkt de bank zijn doelstelling van 56 tot 58 procent in 2020 te kunnen halen. Het kostenpercentage was iets geflatteerd door de boekwinst op Private Banking Asia. Zonder dat verkoopresultaat was het percentage 61,2 procent.

Meevaller boeterente

De netto rentebaten stegen van 1,58 miljard naar 1,70 miljard euro in het kwartaal, mede dankzij een sterke stijging van de rentemarge van 153 naar 167 basispunten. Daarbij was er sprake van diverse bijzondere posten. Opvallend was een vrijval van boeterentes van 49 miljoen euro, door een wijziging van de rekenmethode van de boete die klanten moeten betalen als zij hun hypotheek vervroegd moeten oversluiten.

De fee-inkomsten daalden van 459 miljoen naar 443 miljoen euro.

Er kon 34 miljoen euro uit de stroppenpot worden gehaald, dankzij vrijvallen van verwachte verliezen uit voorgaande jaren en een bijstelling van een model. Dit was veel beter dan de bijdrage van 81 miljoen aan de stroppenpot die werd verwacht.

Digital natives

De bank vestigde de aandacht op digitale innovaties, zoals de digitale hypotheek, die binnen 24 uur kan worden afgesloten, en de betaalapp Tikkie, die in zes maanden tijd zijn gebruikersaantal verdubbelde tot 2 miljoen. Ook het werknemersbestand wordt in rap tempo aangepast op de focus op digitaal. "We hebben in 2016 en 2017 ongeveer 750 'digital natives' aangenomen", zei Kees van Dijkhuizen.

Kapitaalupdate

In een langverwachte update over het kapitaalbeleid kondigde ABN AMRO dat de Basel IV regels de risicogewogen activa met 35 procent zullen verhogen, wat betekent dat de kapitaalbuffer, die eind vorig jaar uitkwam op 17,7 procent, met ongeveer een kwart zal dalen. Daarom zal de bank voor het komende jaar bovenop zijn gewone doelstelling van een kapitaalbuffer van 13,5 procent een extra 'prudente' buffer aanhouden van 4 à 5 procent. Hier zal jaarlijks opnieuw naar worden gekeken.

ABN AMRO bouwde de afgelopen jaren al een extra buffer op, vanwege de verwachte impact van de Basel IV-regels. Door die regels, die het gebruik van interne risicomodellen aan banden leggen, moeten Nederlandse banken veel meer bufferkapitaal aanhouden, vooral voor onverwachte verliezen op hun hypotheekboeken.

Europese wetgevers kunnen de voorstellen van het Bazels Comité voor het bankentoezicht, die pas in 2026 geheel van kracht worden, nog aanpassen bij de omzetting naar Europese wetgeving. Daarnaast doet de EU een eigen onderzoek naar het gebruik van interne risicomodellen bij banken.

ABN AMRO gaat voortaan dividend uitkeren in twee elementen: ten eerste wil de bank standaard 50 procent van de bestendige winst uitkeren. Dat is de nettowinst zonder bijzondere posten, zoals de voorziening voor MKB-rentederivaten in 2016 of een boekwinst op een verkocht Private Banking-onderdeel in 2017.

Ten tweede kan de bank een extra uitkering doen als de kapitaalpositie dat toelaat. Voor 2018 betekent dat, dat een extra dividend wordt overwogen als de buffer na uitkering van de helft van de winst nog altijd binnen of boven de doelstelling van 17,5 à 18,5 procent staat.

Het aandeel ABN AMRO noteerde kort na opening 2,1 procent lager op 26,50 euro.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Stage Entertainment overweegt beursgang - media

Goldman Sachs ingehuurd om haalbaarheidsstudie uit te voeren.

11 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen richting iets lagere opening

Rustige laatste handelsdag voorzien.

27 minuten geleden - Lees verder

Consumentenprijzen Japan stijgen harder

Voedsel duidelijk duurder.

37 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Agenda goed gevuld.

42 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Nog steeds aandacht voor bedrijfscijfers.

43 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ABN AMRO... toevoegen aan uw watchlist 25,52 1,15% 0,29 25,23