Statoil buigt verlies om in winst

Redactie ABM Financial News - 7 februari 2018, 07:42

Noorse energiereus verhoogt dividend met 4,5 procent tot 0,23 dollar per aandeel.

(ABM FN-Dow Jones) Statoil heeft in het vierde kwartaal een verlies weten om te buigen in een nettowinst op een hogere omzet. Dit meldde het Noorse oliebedrijf woensdag voorbeurs.

"In een herstellende markt hebben we sterke resultaten en een sterke kasstroom kunnen genereren in alle bedrijfssegmenten", zei CEO Eldar Sætre. "We handden een recordhoge productie, zowel in het vierde kwartaal als het volledige boekjaar, ondersteund door aanhoudend solide operationele prestaties", voegde hij toe. "We verwachten onderliggende winstgroei op de lange termijn en in lijn met ons dividendbeleid.

De raad van bestuur van Statoil stelde een dividendverhoging voor van 4,5 procent tot 0,23 dollar per aandeel.

Daarnaast meldde Sætre de kapitaaluitgaven teruggebracht te hebben tot 9,4 miljard dollar, waarbij het energiebedrijf eerst nog uitging van 11 miljard dollar.

Het Noorse oliebedrijf boekte in het vierde kwartaal een netto operationeel resultaat van 5,2 miljard dollar, tegenover een verlies van 1,9 miljard dollar. Onder de streep resteerde een nettowinst van 2,57 miljard dollar, in vergelijking tot een nettoverlies van 2,79 miljard in dezelfde periode een jaar eerder.

De omzet steeg van 12,8 miljard dollar in het vierde kwartaal van 2016 naar 17,1 miljard dollar het afgelopen kwartaal.

Over het hele boekjaar boekte de Noorse energiereus een nettowinst van 4,6 miljard dollar, tegen een verlies van 2,9 miljard dollar een jaar eerder, op een omzet van 61,2 miljard dollar, versus 45,9 miljard in 2016.

Outlook

Statoil verwacht dat de autonome kapitaaluitgaven in 2018 circa 11 miljard dollar zullen bedragen. Het Noorse bedrijf is van plan zijn portefeuille van exploratieactiva in 2018 verder te ontwikkelen en voorziet een totaal exploratieniveau van circa 1,5 miljard dollar in 2018.

In de periode 2017 tot en met 2020 zal de productiegroei naar verwachting afkomstig zijn van nieuw projecten, wat naar verwachting zal resulteren in een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van circa 3 tot 4 procent.

De productie zal in 2018 naar verwachting 1 tot 2 procent boven de niveau's van 2017 uitkomen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Weer drukke week in verschiet

Slot Wall Streeft geeft vertrouwen.

Gisteren - Lees verder

Beursblik: oplopende resultaten te verwachten bij Randstad

Margegroei zette door volgens analisten.

Gisteren - Lees verder

Beursblik: vertrouwen Binck-beleggers daalt

Altice blijft aandeel om te mijden.

10 februari 2018, 11:15 - Lees verder

Templeton verkleint belang SBM Offshore

Kapitaalbelang van net geen drie procent.

10 februari 2018, 10:48 - Lees verder

BlackRock verkleint belang RELX nipt

Kapitaalbelang van net geen vijf procent.

10 februari 2018, 10:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.