Herstel op Europese beurzen

Redactie ABM Financial News - 7 februari 2018, 18:57

Koopjesjagers slaan slag volgens CMC Markets.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten en lieten daarmee een herstel zien van de zware verliezen eerder in de week.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 2,1 procent tot 380,46 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,6 procent op 12.590,43 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,8 procent op 5.255,90 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,9 procent op 7.279,42 punten.

"De aandelenmarkten zijn in herstelmodus vandaag na een turbulente week", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Volgens de analist werden de beurzen geholpen door afgebouwde shortposities en koopjesjagers die actief waren. "Het is een wrede week geweest voor beleggers, maar sommigen staan te springen om te profiteren van de gedaalde prijzen."

De verliezen van de afgelopen dagen hebben volgens sales trader Gert Berendse van ING wel "een blijvend krasje" opgeleverd, maar het sentiment is "niet geknakt". De markt weet weer even dat de koersen ook omlaag kunnen, zei Berendse.

Volgens ING zijn de fundamenten nog altijd goed, draait de economie goed door en "zijn de redenen om in aandelen te zitten er nog steeds".

De markt putte verder steun uit het nieuws dat de conservatieve CDU-partij van Merkel en de centrum-linkse SPD een akkoord hebben bereikt over de vorming van een 'grote coalitie', waarmee vier maanden van politiek gekibbel in Europa's grootste economie tot een einde is gekomen.

Veel macro-economisch nieuws was er vandaag niet. De Duitse industrie produceerde in december 0,6 procent minder dan in november. Economen rekenden op een krimp van 0,5 procent.

Verder kwam de Europese Commissie met nieuwe groeiramingen, die na een meevallende groei in 2017, beter waren dan de laatste ramingen uit november.

Voor 2018 rekent de EC op een groei van 2,3 procent en in 2019 zal het bruto binnenlands product vermoedelijk met 2,0 procent groeien. In 2017 was er een groei van 2,4 procent, wat beter was dan de 2,2 procent die werd voorzien.

"De Europese economie presteert beter dan verwacht en de robuuste groei zal zich volgend jaar voortzetten", zei eurocommissaris Valdis Dombrovskis woensdag.

Eurocommissaris Pierre Moscovici voegde toe dat de economie in Europa "in blakende gezondheid" aan 2018 is begonnen.

Olie werd flink goedkoper. De Amerikaanse voorraden ruwe olie bleken afgelopen week met 1,9 miljoen vaten gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,2285. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2365 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2376 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Osram boekte het afgelopen kwartaal een lager bedrijfsresultaat op een hogere omzet, vanwege een lagere winstmarge, negatieve wisselkoerseffecten en stijgende R&D-uitgaven. De Duitse fabrikant van lampen sloot 4,7 procent hoger.

Rio Tinto keert over 2017 een stevig dividend uit, nadat de winst op jaarbasis bijna verdubbelde. Het aandeel van het mijnbouwbedrijf won 0,9 procent.

Kwartaalcijfers leverden Sanofi een koersverlies van 1,2 procent op. Volgens analisten van Berenberg was de outlook voor 2018, hoewel die in lijn met de consensus lijkt, toch teleurstellend. Deze wijst volgens de analisten namelijk op "een zwakkere onderliggende operationele prestatie" dan verwacht.

Carlsberg Group heeft in 2017 een stijging van de winst en ziet goede resultaten van zijn herstructureringsprogramma, al daalde de omzet licht. Het aandeel verloor 3,3 procent.

Statoil heeft in het vierde kwartaal een verlies weten om te buigen in een nettowinst op een hogere omzet. De raad van bestuur van Statoil stelde een dividendverhoging voor van 4,5 procent tot 0,23 dollar per aandeel. Het aandeel steeg 1,3 procent.

Tullow Oil sloot 1,4 procent hoger. De olie- en gasproducent heeft in 2017 zijn verlies verkleind met 68 procent en streeft in het komend jaar naar groei.

Vattenfall, moederbedrijf van het Nederlandse Nuon, heeft in het afgelopen kwartaal het verlies van het vierde kwartaal in 2016 weten om te buigen in een nettowinst en realiseerde een licht hogere omzet.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde Wall Street een half procent tot zelfs meer dan een procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Nodige bedrijfscijfers op de rol

Week start maandag rustig met Wall Street dicht.

27 minuten geleden - Lees verder

BlackRock vergroot belang in Gemalto nipt

Stemrecht ruim boven meldingsgrens.

40 minuten geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Euronext fractioneel

Kapitaalbelang op meldingsgrens.

45 minuten geleden - Lees verder

Syquant vergroot belang in Refresco

Belang van meer dan vijf procent in bottelaar.

2 uren geleden - Lees verder

BlackRock verkleint belang in VolkerWessels

Stemrecht van minder dan 5 procent.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.281,58 1,13% 59,06 5.222,52
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.505,43 0,76% 41,54 5.463,89