Beursblik: unanieme Bank of England zal rente handhaven

Redactie ABM Financial News - 7 februari 2018, 18:10

Super Thursday vooral in teken van nieuwe rente- en inflatieverwachting.

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England zal donderdag vermoedelijk niet tornen aan de huidige rente en het opkoopprogramma voor obligaties. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

Het belangrijkste rentetarief blijft naar verwachting staan op 0,5 procent. Het opkoopprogramma voor staatsobligaties wordt daarbij waarschijnlijk gehandhaafd op 435 miljard Britse pond en dat voor bedrijfsobligaties op 10 miljard pond.

Begin november 2017 verhoogde de Britse centrale bank de rente voor het eerst in zo'n tien jaar met 0,25 procentpunt tot het huidige niveau in de hoop daarmee de inflatie in te perken en de economie aan te jagen. 

Voorzitter Mark Carney zei destijds dat er meer renteverhogingen nodig zijn om de inflatie weer richting de 2 procent te krijgen die de Bank of England prefereert. Momenteel ligt de inflatie in het Verenigd Koninkrijk op 3,0 procent. Donderdag maakt de Bank of England nieuwe groei- en inflatieramingen bekend. Met name het inflatiepad is van belang voor het verloop van toekomstige renteverhogingen.

Niet twee maar drie verhogingen
 
"In november leek de centrale bank zich prima te kunnen vinden in de marktverwachting dat de rente in de periode tussen 2018 en 2019 in totaal twee keer wordt verhoogd. De vraag is dan ook of de Bank of England nu een agressiever tempo van renteverhogingen zal communiceren, door bijvoorbeeld duidelijk te maken dat de rente in deze periode mogelijk drie keer wordt verhoogd", schreven economen van Investec Economics in een voorbeschouwing.

Volgens de marktvorsers is er veel veranderd sinds het vorige inflatierapport verscheen in november. De economische groei in het Verenigd Koninkrijk bleek de afgelopen maanden iets beter dan verwacht en het aantrekken van de mondiale economie zal er vermoedelijk toe leiden dat de centrale bank donderdag positiever is over de Britse groei.

"De groeivooruitzichten worden waarschijnlijk verhoogd en de inflatieverwachtingen verlaagd", zeiden economen van Bank of America in een vooruitblik. 

"De recente stijging van het Britse pond zal de inflatieverwachting op middellange termijn waarschijnlijk terugbrengen naar 2 procent [van een verwachting van 2,15 procent in november]", volgens de marktvorsers van de Amerikaanse bank.

"De sterkere groei rechtvaardigt meer renteverhogingen maar de afzwakkende inflatie betekent dat de centrale bank de trekker niet direct hoeft over te halen", aldus Bank of America, dat verwacht dat de rente-guidance donderdag wordt verhoogd van twee naar drie renteverhogingen tussen 2018 en 2019.

Stemverhouding unaniem

Economen van Bank of America en Investec gaan er van uit dat het Monetary Policy Committee donderdag unaniem met 9 tegen 0 voor het handhaven van het huidige monetaire beleid stemt. Bij UBS gaan ze er van uit dat er meer verdeeldheid zal heersen. Economen van de Zwitserse bank rekenen op een stemverhouding van 7 voor en 2 tegen het handhaven van het huidige beleid. 

Het rentebesluit van de Bank of England wordt donderdag om één uur bekendgemaakt. Tegelijkertijd worden de notulen van de vergadering vrijgegeven en het nieuwe inflatierapport.

Ook geeft voorzitter Mark Carney een persconferentie over het besluit. Dit alles tezamen maakt het een 'Super Thursday' voor de Bank of England.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Dow sluit onder 25.000 punten

Walmarkt stevig onderuit na cijfers.

Gisteren - Lees verder

Wall Street lijkt lager te gaan sluiten

Nasdaq toch ook op verlies.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs omhoog

Brent wel goedkoper.

Gisteren - Lees verder

Duitse beurs ziet resultaten stijgen

In 2018 zal winstgroei versnellen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.