ABN AMRO houdt dividendverhoging in eigen hand

Redactie ABM Financial News - 7 februari 2018, 16:00

Bestuurders houden boot af in gesprek met analisten.

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO kreeg woensdag een spervuur van vragen over een mogelijke extra dividenduitkering van overtollig bufferkapitaal, maar de bestuurders van de bank hielden de boot geduldig af.

De gevreesde daling van de kapitaalbuffer door de toekomstige Basel IV-regels was uiteindelijk iets meegevallen, met zo’n 450 basispunten, waar de bank een jaar eerder nog dacht aan 500 tot 600 basispunten. Toch leverde dit geen echt kapitaaloverschot op: met een buffer van 17,7 procent van de risicogewogen balans zit ABN AMRO nog aan de onderkant van zijn doelstelling voor het komende jaar, van 17,5 tot 18,5 procent.

Analisten denken dat dit aan het einde van het jaar wel wat hoger zal zijn en visten daarom naar een eventuele extra uitkering bij een niveau van zeg, 18,0 of 18,5 procent. Die ruimte is beperkt, moest chief financial officer Clifford Abrahams erkennen, omdat de bank comfortabel binnen de afgegeven bandbreedte wil blijven.

Abrahams zei dat men het bufferdoel niet te veel als iets mechanisch moet zien. Zo kijkt de bank ook naar gewijzigde boekhoudregels voor kredietvoorzieningen, die voor schommelingen in de buffer zullen zorgen, en naar een Europese evaluatie van risicomodellen, die de impact van Basel IV naar voren kan halen. Ook wordt de bank dit jaar nog eens onderworpen aan een stresstest, die weer bepaalt welke extra eisen nationale toezichthouders zullen stellen. Dan zijn er ook nog de cycli van de rente en het kredietrisico om rekening mee te houden. "Een nogal lange lijst", erkende Abrahams. "De boodschap van vandaag is dat we beleggers willen geruststellen over de 50 procent, maar dat we zelf discretie willen behouden om dat te verhogen", vatte de financieel directeur het kapitaalbeleid samen.

Beperkte impact TRIM

De ABN AMRO-top was sowieso niet al te toegeeflijk tegenover de analisten. Toen een van hen de bankbestuurders met “heren” aansprak, wees bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen hem terecht en gaf hij het woord aan zijn vrouwelijke collega, chief risk officer Tanja Cuppen.

Het lopende onderzoek van Europese toezichthouders naar interne modellen lijkt tot nu toe geen grote gevolgen te hebben voor de kapitaalbuffers, zei Cuppen. Inmiddels zijn de modellen voor hypotheken en marktrisico geëvalueerd. De impact van het zogeheten TRIM-onderzoek zal pas volgend jaar geheel duidelijk zijn.

Deze impact zal Basel IV niet overstijgen, zei CFO Abrahams eerder woensdag tijdens een persconferentie. Omdat die regels pas in 2025 volledig van kracht worden, kan het Europese TRIM-onderzoek de verwachte verhoging van de kapitaaleisen door Basel IV hooguit versnellen.

Boeterente

Verder was er aandacht voor de verrassend hoge rentemarge in het vierde kwartaal. Die was te danken aan ongeveer 100 miljoen euro aan eenmalige posten, waarvan de helft voor een vrijval van boeterentes: het bedrag dat huiseigenaren moeten betalen als compensatie voor gedorven rente-inkomsten van de bank, als zij hun hypotheek oversluiten naar een lagere rente voor het einde van de looptijd. "Dat nemen we nu meer gespreid, meer zoals sectorgenoten dat ook doen", zei Abrahams. Afgezien van de meevallers was de rentemarge "min of meer stabiel", zei de financieel directeur.

Kosten

Hoewel ABN AMRO de kosten liet dalen en zei op schema te liggen voor het doel voor 2020, viel het behaalde resultaat sommige analisten toch tegen. Dit kwam deels omdat de bank een extra voorziening nam van 90 miljoen euro, omdat er dit jaar van meer werknemers afscheid zal worden genomen dan eerder gepland. Ook was er een versnelde afschrijving op geldautomaten, die in de toekomst door de Nederlandse consumentenbanken zullen worden gedeeld. "Dat is precies het soort stappen dat je van ons kunt verwachten", zei Abrahams.

De reductie van personeel en de gelijktijdige investeringen in digitalisering en innovatie moeten niet worden gezien als een ontwikkeling die op een gegeven moment ophoudt, zei Abrahams. Er kunnen dus meer reorganisatiekosten volgen.

"We willen investeren in kostenbesparingen in 2019 en 2020 en het is mogelijk dat de kosten door die investeringen wat zullen oplopen. Maar we willen ze niet te veel laten oplopen, want we willen dat doel halen op een manier die duurzaam is voor de jaren daarna."

ABN AMRO mikt op een kostenratio van 56 tot 58 procent van de inkomsten in 2020, en zag dat percentage in 2017 dalen van 66 naar 61 procent. Die daling was echter geflatteerd door bijzondere posten, zei Abrahams.

Van Dijkhuizen verwees ook naar de recent aangekondigde CAO, waarbij het personeel de komende twee jaar 2 procent loonsverhoging krijgt. “Dat verhoogt de kosten ook.”

Vlekkeloos overnamedoel

Een andere terugkerende vraag van analisten betrof de overnameplannen van de bank. Die zijn niet veranderd sinds de beursgang, zei bestuursvoorzitter Van Dijkhuizen. De bank heeft op dit moment geen kandidaten op het oog, maar als een private bank met een vlekkeloze staat van dienst uit Duitsland of Frankrijk zich aandient, kan de bank die kopen. "Daarvan zijn er niet zo veel", voegde de topman daaraan toe.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen in het rood.

Gisteren - Lees verder

Dow sluit onder 25.000 punten

Walmarkt stevig onderuit na cijfers.

Gisteren - Lees verder

Wall Street lijkt lager te gaan sluiten

Nasdaq toch ook op verlies.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs omhoog

Brent wel goedkoper.

Gisteren - Lees verder

Duitse beurs ziet resultaten stijgen

In 2018 zal winstgroei versnellen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ABN AMRO... toevoegen aan uw watchlist 25,27 0,00% 0,00 25,10