Wall Street koerst weer naar lagere opening

Redactie ABM Financial News - 6 februari 2018, 14:58

Handelstekort in december hoger.

(ABM FN-Dow Jones) e Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet, na stevige verliezen op maandag, terwijl de dollar wat aan kracht won ten opzichte van de euro. Futures op de toonaangevende S&P 500 index stonden pakweg een halfuur voor de openingsbel 0,6 procent lager op 2.591,75 punten, terwijl de futures voor de Dow Jones index en de Nasdaq ook lager stonden.

"In de Verenigde Staten accelereerde het koersverlies en kwam Wall Street maandag in een vrije val terecht. Er was gisteren echter geen trigger, zoals wij die vrijdag bij oplopende rentes wel zagen", merkte marktanalist Ron van der Does van IG dinsdag op. "Het was meer het feit dat beleggers bang waren voor verdere verliezen, waardoor er een sneeuwbaleffect ontstond en verkopers over elkaar heen vielen. Aan de lange reeks recordsluitingen kwam maandag abrupt een einde, waarbij het intraday verlies opliep naar 1.600 punten, waarna een licht herstel optrad. Opvallend was dat de rendementen op staatsleningen daalden, waar deze vrijdag nog opliepen. Beleggers kochten namelijk staatspapier op als veilige haven en als bescherming tegen de dalende aandelenmarkt."

"Waar we getuige van zijn, is niet het instorten van vertrouwen in de markt en ook geen instorten van stabiliteit. Het is vooral een lang verwachte marktcorrectie, die nog wel even kan doorgaan, voordat kopers terugkomen", zei oprichter en onderzoeker Howard Wheeldon van Wheeldon Strategic Advisory dinsdag.

Wheeldon werd daarin gesteund door hoofdeconoom Stefan Hofrichter van Allianz Global Investors. "Net als een rubberenband die te lang te strak gespannen heeft gestaan en uiteindelijk terug buigt, kan een herprijzing van de aandelenmarkten niet als een grote verrassing komen. Dat gezegd hebbende, is de marktcorrectie tot nu toe nogal mild geweest. De aandelenmarkten handelen nu op prijsniveaus van begin januari", meende de marktvorser van Allianz.

Op macro-economisch gebied bleek dinsdagmiddag dat het handelstekort van de Verenigde Staten in december 2017 is gestegen. Het tekort steeg met 2,7 miljard dollar van 50,4 miljard dollar in november naar 53,1 miljard dollar in december. De export steeg in december met 3,5 miljard dollar op maandbasis naar 203,4 miljard dollar, terwijl de import met 6,2 miljard dollar op maandbasis steeg naar 256,5 miljard dollar.

Dinsdagochtend was er één macrorapportage uit Europa. De Duitse fabrieksorders stegen in december 2017, meldde Statistiekbureau Destatis. De orders liepen in december op maandbasis met 3,8 procent op, flink meer dan de stijging van 0,6 procent waarop werd gerekend.

Voor dinsdagmiddag staan nog de Amerikaanse vacatures in december op de rol.

Olie noteerde dinsdag wederom behoorlijk lager. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 1,4 procent tot 63,27 dollar, terwijl een april-future Brent 1,3 procent lager bewoog op 66,77 dollar.

De euro/dollar noteerde dinsdag op 1,2324. Bij het sluiten van Wall Street op maandag stond er ook een stand van 1,2384 op de borden en bij opening van de Europese beurzen op dinsdag noteerde het muntpaar nog op 1,2376. Hoewel de dollar na het sterke Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag al aan kracht heeft gewonnen ten opzichte van de euro, is er nog meer ruimte voor de munt om te stijgen, zei valutaspecialist Laurens Maartens van de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij dinsdag tegen ABM Financial News. Hij wees daarbij ook op het commentaar van ECB-voorzitter Mario Draghi dat de inflatie weliswaar oploopt, maar dat de Europese Centrale Bank zich nog steeds zorgen maakt over de sterke euro, wat volgens hem suggereert dat er nog steeds ruimte is voor de dollar om verder te stijgen ten opzichte van de euro.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel General Motors noteerde dinsdag in de elektronische handel voorbeurs bijna 0,1 procent lager. Het autoconcern heeft in 2017 flink minder winst geboekt, als gevolg van de belastinghervormingen van de regering Trump. Met een met 2,4 procent gedaalde omzet van 145,6 miljard dollar resteerde er onder de streep een 96,3 procent lagere nettowinst van 0,3 miljard dollar. De winst per aandeel kwam ook 96,3 procent lager uit op 0,22 dollar. Er werd een papieren last van 7,3 miljard genomen vanwege de verlaging van de belastingtarieven in Amerika. In het vierde kwartaal daalde de et met 5,5 procent naar 37,7 miljard dollar en was het nettoresultaat met een verlies van 4,9 miljard dollar 6,8 miljard dollar lager dan de winst in het laatste kwartaal van 2016. Het bedrijf voorziet voor 2018 resultaten die grotendeels in lijn zijn met 2017 en voor 2019 wordt een verhoging van de winst voorzien als gevolg van de introductie van nieuwe pickup-modellen later dit jaar.

Axalta Coatings noteerde dinsdag in de voorhandel 1,5 procent lager. De Amerikaanse coatingsproducent heeft in het vierde kwartaal de omzet op jaarbasis zien stijgen, maar als gevolg van een belastingprovisie het nettoverlies zien toenemen. De kwartaalomzet steeg van 1,03 miljard naar 1,17 miljard dollar dankzij toegenomen verkopen in zowel de divisie Performance Coatings als bij Transportation Coatings. Het operationeel resultaat steeg van 31,8 miljoen naar 100,9 miljoen dollar. Het aan aandeelhouders toe te wijzen nettoverlies steeg van 37,2 miljoen naar 61,5 miljoen dollar. Over het hele jaar steeg de omzet van Axalta van 4,07 miljard naar 4,35 miljard dollar, daalde het operationeel resultaat van 403,6 miljoen naar 362,3 miljoen dollar en daalde de nettowinst van 38,8 miljoen naar 36,7 miljoen dollar. Voor 2018 voorziet Axalta een omzetgroei van 8 tot 9 procent, een aangepaste EBITDA van 940 miljoen tot 980 miljoen dollar en een vrije kasstroom van 420 miljoen tot 460 miljoen dollar.

Nabeurs verschijnen dinsdag nog kwartaal- en jaarrapportages van Walt Disney en Gilead Sciences.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot maandag 4,6 procent lager op 24.345,75 punten, de breder samengestelde S&P 500 index verloor 4,1 procent op 2.648,96 punten en techbeurs Nasdaq leverde 3,8 procent in op 6.967,53 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Nodige bedrijfscijfers op de rol

Week start maandag rustig met Wall Street dicht.

5 uren geleden - Lees verder

BlackRock vergroot belang in Gemalto nipt

Stemrecht ruim boven meldingsgrens.

5 uren geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Euronext fractioneel

Kapitaalbelang op meldingsgrens.

6 uren geleden - Lees verder

Syquant vergroot belang in Refresco

Belang van meer dan vijf procent in bottelaar.

7 uren geleden - Lees verder

BlackRock verkleint belang in VolkerWessels

Stemrecht van minder dan 5 procent.

8 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.