Update: President-commissaris Zoutendijk weg bij ABN AMRO

Redactie ABM Financial News - 6 februari 2018, 10:45

Na interne kritiek op leiderschapsstijl.

(ABM FN-Dow Jones) De voorzitter van de raad van commissarissen van ABN AMRO Olga Zoutendijk ziet af van een tweede termijn na interne kritiek op haar leiderschapsstijl. Dat meldde de bank dinsdag, in aanvulling op een artikel in het Financieele Dagblad.

ABN AMRO kondigde het vertrek van de president-commissaris zelf maandag nabeurs aan. Dinsdag voegde de bank eraan toe dat er interne discussie was over haar leiderschapsstijl en dat dit bijdroeg aan haar besluit van een tweede termijn af te zien. Het artikel over het interne conflict in het FD zou echter geen recht doen aan Zoutendijks bijdrage aan de bank.

Een woordvoerder van ABN AMRO was niet direct beschikbaar om dit toe te lichten.

Het Financieele Dagblad citeerde voormalig bestuursvoorzitter Gerrit Zalm, die zei dat Zoutendijk, belast met de taak een opvolger voor Zalm te zoeken, had geprobeerd zichzelf te lanceren voor die rol. Zalm noemde haar rol in de opvolgingskwestie kwalijk en haar benoeming als president-commissaris achteraf ongelukkig en schadelijk voor de bank.

Sinds het aantreden van Zoutendijk in mei 2016 waren er spanningen tussen haar en het bestuur van de bank, volgens de krant. Zij zou koud na haar benoeming hebben gesteld dat het bankbestuur onder leiding van Zalm niet in staat was een bank te leiden.

In strijd met de Nederlandse bestuurlijke traditie zou Zoutendijk zich te actief hebben bemoeid met de strategie en de besluitvorming. Normaal gesproken doet een commissaris dat alleen als een bedrijf in problemen is.

Binnen anderhalf jaar vertrokken zeven van de acht bestuursleden bij ABN AMRO. Zalm stapte eind 2016 voortijdig op, zonder opvolger, waarna de tweede man bij de bank, chief financial officer Kees van Dijkhuizen, zijn rol overnam.

Zoutendijk blijft tot het einde van haar termijn als gewoon commissaris aan. De huidige vice-voorzitter van de raad van commissarissen zal haar taken als president-commissaris tijdelijk waarnemen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Galapagos komt met studieresultaten voor eczeem

Nieuwe resultaten gepresenteerd in San Diego.

4 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street blijft dicht bij huis

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street worstelend richting slotbel

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs stijgt door

Op weekbasis zo'n 4 procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ABN AMRO... toevoegen aan uw watchlist 25,27 2,85% 0,70 25,22