Groen licht voor ingreep centrale banken tegen cryptovaluta

Redactie ABM Financial News - 6 februari 2018, 15:13

BIS-directeur waarschuwt voor financiƫle stabiliteit.

(ABM FN-Dow Jones) Het wordt tijd dat de autoriteiten optreden tegen de verdere inburgering van digitale valuta, nu Bitcoin zich heeft ontpopt als een "combinatie van een bubbel, een piramidespel en een milieuramp". Dat zei directeur Agustin Carstens van de Bank for International Settlements (BIS) dinsdag.

De BIS is de Zwitserse instelling die dienstdoet als centrale bank voor de centrale banken en de richting aangeeft in de regulering van de sector.

"Er zijn sterke argumenten om beleidsmatig in te grijpen", zei Carstens tijdens een lezing in Frankfurt. "Als de autoriteiten niet uit voorzorg ingrijpen, dan zouden cryptovaluta meer verbonden kunnen raken met het centrale financiële systeem en een bedreiging kunnen worden voor de financiële stabiliteit".

Speculatieve manie

Centrale banken intensiveerden de afgelopen weken hun waarschuwingen voor digitale valuta, nadat de koersen van bitcoin en andere digitale valuta sinds begin december razendsnel opliepen en vervolgens kelderden.

De koers van bitcoin zakte dinsdag tot onder 6.000 dollar in opnieuw volatiele handel. Sinds de top op ruim 19.000 dollar in december is de koers daarmee met meer dan tweederde gedaald. Ook andere digitale munten, zoals Ether, zijn de afgelopen dagen gecrasht.

De prijsschommelingen, hoge transactiekosten en een gebrek aan bescherming voor gebruikers maken cryptomunten ongeschikt als geld, volgens Carstens. "De huidige fascinatie met deze cryptovaluta lijkt meer te maken te hebben met een speculatieve manie dan met enig gebruik als een vorm van elektronisch betaalmiddel, behalve voor illegale activiteiten", zei hij.

Dertigjarige oorlog

De ervaring leert dat geld behoefte heeft aan institutionele steun, en centrale banken kunnen die steun het beste bieden, zei Carstens.

Hij verwees naar een BIS-studie naar de dertigjarige oorlog in het begin van de zeventiende eeuw, tussen het Heilige Roomse rijk van kleine Duitse staatjes tegen omringende landen. Het afknippen en bijschaven van muntranden en andere vormen van devaluering ondermijnden toen het vertrouwen in geld en leidde tot hyperinflatie en een economische crisis.

Het vertrouwen herstelde na de instelling van depositobanken, die girale betalingen verzorgde die geheel gedekt waren met muntgeld. Deze depositobanken, onder andere gevestigd in Amsterdam en Hamburg, waren de voorlopers van de moderne centrale banken, claimt de BIS.

Volgens Carstens vertonen digitale valuta veel van de fouten die in het verleden private munten ondermijnden en leidden tot economische crises en hyperinflatie. Hij wees op de praktijk van 'forking', die cryptomunten kan ontwaarden "voor zover zij al waarde hebben". Vorig jaar waren er alleen al negentien afsplitsingen van bitcoin. "We zien hier mogelijk de moderne equivalent van het afknippen en bijschaven van muntranden", aldus Carstens.

Dinsdagmiddag noteerde de Bitcoin weer op 7.156 dollar, volgens Coinmarketcap.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update: winstdaling voor Kendrion na lastige maand december

Concern is positief gestemd over 2018.

8 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: Wolters Kluwer floreert op rood Damrak

Wachten op Fed notulen.

53 minuten geleden - Lees verder

Boskalis ontvangt opdracht Singapore

Contractwaarde voor Boskalis circa 300 miljoen euro.

1 uur geleden - Lees verder

Fugro gaat onderzoek uitvoeren in Chinese Zee

Contractwaarde circa 40 miljoen dollar.

1 uur geleden - Lees verder

Update: ASR verhoogt dividend flink

Solvabiliteit grofweg stabiel op 196 procent.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.