Europese beurzen leveren opnieuw in

Redactie ABM Financial News - 6 februari 2018, 18:39

Nog geen eind aan vrije val aandelenmarkten.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag opnieuw lager gesloten, waarbij de verliezen bovendien steviger waren dan een dag eerder. De Stoxx Europe 600 index verloor 2,4 procent op een slotstand van 372,79 punten. De Duitse DAX daalde 2,3 procent tot 12.392,66 punten, de Franse CAC 40 eindigde de dag 2,4 procent lager op een slot van 5.161,81 punten en de Britse FTSE 100 leverde 2,6 procent in tot 7,141,40 punten.

"Hoewel de forse koersval begon in de Verenigde Staten, zijn de aandelenmarkten aan deze kant van de oceaan ook meegezogen in de chaos", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Op Wall Street was het maandag een bloedbad, waarbij de Dow Jones index ruim 1.175 punten lager sloot. Dat was het grootste eendaagse puntenverlies voor de toonaangevende index ooit.

Volgens econoom Stefan Hofrichter van Allianz Global Investors komt de correctie niet uit de lucht vallen. Hij omschreef de forse verliezen op de aandelenmarkten als "een elastiek dat te ver uitrekt en vervolgens terug veert." Volgens de econoom is de correctie nog redelijk mild.

Ondertussen loopt de volatiliteit op. De VIX index noteerde dinsdag rond het Europese slot rond 40 punten, en eerder op de middag zelfs even op 50 punten.

Op macro-economisch vlak was het dinsdag rustig. Belangrijkste cijfer was een rapport over de Duitse fabrieksorders, die in december met 3,8 procent stegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat was een veel sterkere toename dan de plus van 0,6 procent waarop de markt rekende. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING opnieuw een bewijs van een sterk herstel in de industrie.

De euro verloor dinsdag verder terrein ten opzichte van de dollar. De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,2367. Eind vorige week verhandelde het muntpaar nog rond de 1,25 en dinsdagochtend rond 1,24.

Als gevolg van de oplopende dollar was er ook druk op de oliemarkt. De maart-future voor een vat ruwe olie verhandelde vanmiddag ruim een half propcent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Financials en energie-aandelen stonden onder forse druk. Société Générale daalde 3,1 procent en ING Groep leverde 3,2 procent in. Deutsche Bank eindigde met een min van 3,6 procent en Commerzbank zag 4,5 procent aan beurswaarde verdampen. Banco Santander verloor 2,9 procent en UniCredit eindigde 1,2 procent lager.

BNP Paribas behaalde in het vierde kwartaal zowel een lagere operationele winst als omzet. Het aandeel sloot de dag 3,3 procent in de min.

Energiereuzen konden ook niet in het groen komen. Royal Dutch Shell verloor 3,4 procent en Total sloot de dag met een verlies van 3,3 procent. BP eindigde 1,1 procent in het rood en werd daarmee meegetrokken in de sleur op de aandelenmarkt. De vierde kwartaalcijfers van het Britse olieconcern waren evenwel solide, vond marktanalist David Madden van CMC Markets.

Aandelen van luchtvaartconcern easyJet stegen 0,1 procent. In januari wist de Britse prijsvechter meer passagiers te vervoeren op jaarbasis. Concurrent Ryanair won 1,8 procent. Air France-KLM en Deutsche Lufthansa sloten respectievelijk 2,1 en 1,1 procent lager.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa kleurden de koersenborden op Wall Street rood, waarbij het eerste deel van de Amerikaanse handelssessie volatiel verliep, met een schommeling van meer dan 900 punten voor de Dow Jones index. Die noteerde rond het Europese slot een half procent lager, net als de Nasdaq. De S&P 500 leverde 0,7 procent in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen hoger.

39 minuten geleden - Lees verder

Wall Street blijft dicht bij huis

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

45 minuten geleden - Lees verder

Wall Street worstelend richting slotbel

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs stijgt door

Op weekbasis zo'n 4 procent hoger.

1 uur geleden - Lees verder

Damrak komt op adem

Op weekbasis aardige winst.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.281,58 1,13% 59,06 5.222,52
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.505,43 0,76% 41,54 5.463,89