Europese beurzen bewegen richting lagere opening

Redactie ABM Financial News - 6 februari 2018, 07:15

Markt zet neerwaartse trend voort.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen bewegen dinsdag richting een lagere opening na de verkoopgolf maandagavond op Wall Street.

IG Markets voorziet een openingsverlies van 975 punten voor de Duitse DAX, een min van 267 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 377 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen hebben maandag opnieuw flinke verliezen geleden.

"Eigenlijk zijn de recente bewegingen op de markten mogelijk het gezondste teken dat we in tijden hebben gezien", betoogde James Bateman, CIO Multi Asset van Fidelity International.

Door de ongekende stijgingen van de afgelopen periode is de markt echter vergeten wat een correctie is, aldus de belegger van Fidelity.

Bateman nuanceerde de daling door er op te wijzen dat ook na de daling van de afgelopen dagen Amerikaanse aandelen sinds begin 2016 nog altijd zo’n 50 procent hoger staan.

Inkoper centraal

De inkoopmanagersindex van de dienstensector van de landen in de eurozone steeg van 56,6 in december naar 58,0 in januari. De Italiaanse en Duitse dienstensector groeiden afgelopen maand in een flink hoger tempo. Ditzelfde gold voor de Spaanse dienstensector. In Frankrijk bleef de groei op stoom.

Vorige week bleek de inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone iets te zijn gedaald, van 60,6 in december naar 59,6 in januari.

In een toelichting wees econoom Chris Williamson van Markit erop dat de inkopers nog wat positiever waren dan een voorlopige raming al liet zien. Als dit doorzet in februari en maart, dan rekent de econoom op een groei van het bruto binnenlands product van ongeveer 1 procent op kwartaalbasis. Dat zou beter zij dan de officiële verwachting voor het eerste kwartaal, benadrukte Williamson.

Verder waren er detailhandelsverkopen in de eurozone, die wezen op een afname van ruim een procent in december. "Een teleurstelling", aldus econoom Bert Colijn van ING.

Bedrijfsnieuws

De verliezen op de Europese beurzen waren breed gedragen. Henkel was in Frankfurt de sterkste daler met een verlies van 3,0 procent. Daar stond beursbedrijf Deutsche Börse tegenover met een winst van 2,5 procent. Mogelijk rekenen beleggers erop dat door de terugkerende volatiliteit het beursbedrijf meer weet te verdienen.

In Parijs was LafargeHolcim de grootste daler met een verlies van 2,6 procent. Met een winst van 0,8 procent was STMicroelectronics de sterkste, en overigens ook vrijwel enige stijger.
Ryanair verloor 2,4 procent, hoewel de Ierse budgetmaatschappij in het afgelopen kwartaal de winst en omzet heeft zien stijgen, ondanks dat er sprake was van een uitdagend kwartaal.

Euro STOXX 50 3.478,77 (-1,3%)
STOXX Europe 600 382,00 (-1,6%)
DAX 12.687,49 (-0,8%)
CAC 40 5.285,83 (-1,5%)
FTSE 100 7.334,98 (-1,5%)
SMI 9.100,39 (-1,3%)
AEX 542,65 (-1,4%)
BEL 20 3.997,59 (-1,4%)
FTSE MIB 22.821,63 (-1,6%)
IBEX 35 10.064,50 (-1,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag lager.

Wall Street is de nieuwe handelsweek met een flink verlies gestart, na een enorme volatiel laatste handelsuur waarbij de Dow Jones index in hoog tempo daalde met zo'n 1.500 punten en vervolgens in zeer korte tijd weer een aanzienlijk deel van dit verlies goedmaakte.

"De Dow Jones viel als een baksteen en handelaren kregen het gevoel dat niets de daling kon stoppen", aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Markets. De val en het daarop volgende herstel was volgens Aslam het gevolg van algoritmische handel. "De toezichthouders zouden hier iets aan moeten doen", meende de analist, die zag dat handelaren serieus bang waren voor een zogenoemde margin call.

"De eerste taak van de nieuwe Fed-voorzitter is niet om over de rente te praten, maar om uit te leggen wat de Fed van plan is om deze paniek[handel] aan banden te leggen", meent Aslam, die vreest dat de daling door zal zetten "nu de beren bloed hebben geproefd".

Beleggers moeten er volgens marktanalist David Madden van CMC Markets aan wennen dat er dit jaar wel eens vier renteverhogingen door de Federal Reserve in het vat zitten.

Tegelijk met de dalende aandelenmarkten, steeg de dollar. De euro/dollar noteerde maandagavond op 1,2384. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2457.

Als gevolg van de oplopende dollar, was er ook druk op de oliemarkt. De maart-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 1,30 dollar, ofwel 2 procent, lager op 64,15 dollar.

Macro-economisch was er vooral aandacht voor de dienstensector. In Amerika bleek deze volgens cijfers van het Institute for Supply Management in een flink hoger tempo gegroeid. De inkoopmanagersindex ging van 56,0 in december naar 59,9 in januari. Geraadpleegde economen mikten op 56,5 in januari.

Op basis van deze nieuwe data concludeerde econoom James Knightley van ING dat de Amerikaanse economie dit jaar vermoedelijk met 3 procent zal groeien. Cijfers van Markit wezen overigens wel op een groeivertraging voor de dienstensector.

De verkoopgolf van cryptovaluta ging maandag onverdroten verder, waarbij de koers van Bitcoin onder de 7.000 dollar zakte. Rond de klok van tien uur was de koers volgens Coinmarketcap weer hersteld naar 7.086 dollar.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Wells Fargo kreeg de volle aandacht, nadat inmiddels oud-voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve bepaalde dat de bank niet verder mag groeien tot er voldoende maatregelen zijn getroffen. "De Fed heeft zojuist in één klap de vrees voor Gods toorn teruggebracht in de bestuurskamers van banken door het land", schreef analist Ian Katz van Capital Alpha Partners zondag. "En dat was ook precies de bedoeling." Het aandeel Wells Fargo werd meer dan negen procent lager verhandeld.

Het aandeel van halfgeleiderfabrikant Qualcomm noteerde 6,6 procent in het rood, op 61,73 dollar. Broadcom bracht maandag een verhoogd bod uit op Qualcomm en zei dat dit ook het laatste bod zal zijn. Het verhoogde bod is 82,00 dollar per aandeel, waarvan 60,00 dollar in contanten en het restant in aandelen Broadcom. Qualcomm wees een eerder bod van 70 dollar af, omdat er sprake is van "een significante onderwaardering". Broadcom blijft "hoopvol" dat het bestuur van Qualcomm "verantwoordelijk" naar zijn aandeelhouders handelt en "zonder verdere vertraging" besprekingen over het nieuwe bod start.

Kroger verloor bijna drie procent. Het heeft een definitief akkoord bereikt over de verkoop van diens gemakswinkels aan EG Group voor een bedrag van 2,15 miljard dollar. De verkoop komt nadat Kroger in oktober vorig jaar al aangaf de strategische opties voor de activiteiten te onderzoeken, waaronder een verkoop. Kroger zal de verkoopopbrengst gebruiken om de schuld van de onderneming terug te brengen en eigen aandelen in te kopen.

Sysco boekte in het afgelopen kwartaal een licht hogere omzet en operationeel resultaat. CEO Tom Bené zei blij te zijn met het aanhoudend momentum, aangejaagd door sterke lokale groei en algeheel goede omzetten. Bené zei er vertrouwen in te hebben dat het concern zijn financiële doelstellingen voor het hele boekjaar zal realiseren. Het aandeel daalde 5,5 procent.

S&P 500 index 2.648,94 (-4,1%)
Dow Jones index 24.345,75 (-4,6%)
Nasdaq Composite 6.967,53 (-3,8%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdag lager, met een min van 5,3 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 2,7 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225 21.453,03 (-5,4%)
Shanghai Composite 3.392,50 (-2,7%)
Hang Seng 31.008,61 (-3,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,2376. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,2368 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er een stand van 1,2414 op de borden.

Vanuit Japan kwam maandagochtend het nieuws dat de bedrijvigheid in de Japanse dienstensector in januari in een hoger tempo is gestegen. De inkoopmanagersindex steeg van een stand van 51,1 in december naar 51,9 afgelopen maand.

De Chinese index liet eenzelfde beeld zien. De Chinese inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 53,9 in december naar 54,7 in januari. Daarmee noteerde de index op de hoogste stand sinds oktober 2010.

USD/JPY Yen 108,90
EUR/USD Euro 1,2376
EUR/JPY Yen 134,82

MACRO-AGENDA:
08:00 Fabrieksorders - December (Dld)
11:00 Importprijzen industrie - December (eur)
14:30 Handelsbalans - December (VS)
16:00 Vacatures - December (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:30 TomTom - Resultaten vierde kwartaal 2017
13:00 General Motors - Resultaten vierde kwartaal (VS)
22:00 Gilead Sciences - Resultaten vierde kwartaal (VS)
22:00 Walt Disney - Resultaten vierde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Stage Entertainment overweegt beursgang - media

Goldman Sachs ingehuurd om haalbaarheidsstudie uit te voeren.

12 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen richting iets lagere opening

Rustige laatste handelsdag voorzien.

28 minuten geleden - Lees verder

Consumentenprijzen Japan stijgen harder

Voedsel duidelijk duurder.

37 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Agenda goed gevuld.

42 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Nog steeds aandacht voor bedrijfscijfers.

44 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.309,23 0,13% 7,06 5.302,17
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.450,52 -0,32% -17,66 5.468,18