Correctie: Damrak kleurt opnieuw donkerrood

Redactie ABM Financial News - 6 februari 2018, 18:28

AEX weer op niveau van vorig jaar september.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag stevig in het rood gesloten. De AEX eindigde de dag met een verlies van 3,0 procent op een slot van 526,18 punten en staat daarmee weer rond het niveau van vorig september. De AMX leverde 2,0 procent in en voor de ASCX restte een verlies van 2,6 procent.

"De schrik zit erin", concludeerde marktanalist Ron van der Does van IG. Die schrik was maandag het duidelijkst merkbaar op Wall Street, waarbij de Dow Jones index met een daling van ruim 1.175 punten het grootste puntenverlies op een dag ooit leed.

De fikse koersval in New York kreeg dinsdag een beperkt vervolg, hoewel de Amerikaanse indexen wel erg volatiel waren. De VIX volatiliteitsindex steeg maandag tot boven de 37 punten en liep dinsdag zelfs verder op tot 50 punten. Rond het slot in Europa was de index evenwel teruggezakt tot circa 36 punten. "Een niveau van bijna 40 punten is dan ook wel weer zeer uitzonderlijk, iets wat maar weinig voor komt. De laatste keer dat de VIX-index een dergelijke spike liet zien was tijdens de crisisjaren en de [uitslag van het Brexit [referendum]", volgens beleggingsspecialist Roy van Santen van onlinebroker Lynx.

Aan deze kant van de Atlantische Oceaan waren de verliezen scherp en ook in Azië sloten de beurzen dinsdag fors lager. Veel marktkenners zijn evenwel niet verbaasd door de beurscorrectie. "Het was een kwestie van tijd", volgens beleggingsstrateeg Andrew Milligan van Aberdeen Standard Investments. "Wat we nu zien is winstnemingen die worden gedreven door hoge waarderingen en zorgen over de hoge inflatie in Amerika en elders. De vraag is nu: waar en wanneer de marktcorrectie eindigt", aldus de marktvorser die verwacht dat sterke bedrijfsresultaten, aantrekkelijke dividenduitkeringen en aandelenterugkoopprogramma's beleggers in de komende dagen en weken weer gerust zullen stellen.

Op macro-economisch vlak was het dinsdag rustig. Belangrijkste cijfer was een rapport over de Duitse fabrieksorders, die in december met 3,8 procent stegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat was een veel sterkere toename dan de plus van 0,6 procent waarop de markt rekende. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING opnieuw een bewijs van een sterk herstel in de industrie.

De euro verloor dinsdag verder terrein ten opzichte van de dollar. De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,2367. Eind vorige week verhandelde het muntpaar nog rond de 1,25 en dinsdagochtend rond 1,24.

Als gevolg van de oplopende dollar was er ook druk op de oliemarkt. De maart-future voor een vat ruwe olie verhandelde vanmiddag ruim een half procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten alle fondsen in het rood. NN Group moest de grootste klap incasseren en daalde 4,1 procent, gevolgd door Aegon, KPN en SBM Offshore, die allen 3,7 procent daalden.

Indexzwaargewichten als Royal Dutch Shell en Unilever sloten de dag 3,5 en 2,9 procent in de min. Gemalto hield met een min van 0,8 procent de verliezen het meest beperkt. Op het aandeel ligt dan ook een overnamebod.

In de Midkap koerste Flow Traders maar liefst 10,7 procent hoger. De flitshandelaar profiteert van een hoge volatiliteit en maakte daarnaast maandagavond bekend aan de Europese kapitaaleisen CRR te zullen voldoen, zonder dat dit het dividendbeleid zal raken. Ook Philips Lighting wist de dag in de plus af te sluiten, met een winst van 0,7 procent.

OCI en TomTom verloren juist 5,3 en 8,7 procent. Grootaandeelhouder Abraaj Group van OCI heeft, zo bevestigde OCI, 10,6 miljoen aandelen verkopen via private plaatsing aan institutionele beleggers.

TomTom kon niet overtuigen met zijn kwartaalrapportage. De omzet van de navigatiespecialist daalde in het vierde kwartaal van 2017 op jaarbasis van 266 miljoen naar 220 miljoen euro, waarbij analisten vooraf mikten op 221 miljoen euro. De aangepaste winst, die voor de meeste analisten leidend is, ging van 11,3 miljoen naar 14,3 miljoen euro. Per aandeel was de winst 0,06 euro. De consensus rekende op 0,07 euro en vorig jaar in dezelfde periode verdiende TomTom 0,05 euro. TomTom rekent voor 2018 op een verdere omzetdaling en kondigde ook een fikse afschrijving op de goodwill van de consumententak aan. ING sprak van een teleurstellende outlook en InsingerGilissen verlaagde het koersdoel naar 7,50 euro. NIBC sprak van gemengde resultaten en wees erop dat de omzet bij Automotive "veel hoger" dan verwacht was en de orderinstroom van 400 miljoen eveneens beter was dan voorzien.

Onder de kleinere fondsen wist KAS Bank net in het groen te komen, met een winst van 0,2 procent. Verder waren er louter dalers, waarvan Probiodrug de sterkste met een verlies van 4,3 procent.

Onder de lokale fondsen waren er enkele stijgers. Kardan won 8,5 procent nadat bekend werd dat dochtermaatschappij Tahal Consulting Engineers in het Russische Ivanovo een vervolgopdracht heeft ontvangen. De totale vergoeding voor het project bedraagt omgerekend circa 30 miljoen euro. Het project is een voortzetting van een eerder project en heeft een looptijd van 24 maanden. De werkzaamheden omvatten onder meer de renovatie van een biologische afvalwaterzuiveringsfaciliteit.

Curetis meldde maandagavond elk moment goedkeuring te verwachting van de Amerikaans FDA. Verder bleek de omzet afgelopen jaar iets gedaald en is er een kas van 16,6 miljoen euro. Daarbij wist dochterbedrijf Ares een subsidie van 1,6 miljoen euro los te krijgen. Het aandeel verloor dinsdag 7,8 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa kleurden de koersenborden op Wall Street rood, hoewel het eerste deel van de Amerikaanse handelssessie volatiel verliep, met een schommeling van zo'n 1.000 punten voor de Dow Jones index. Die noteerde rond het Europese slot een half procent lager, net als de Nasdaq. De S&P 500 leverde 0,7 procent in.

Correctie: om de winst per aandeel van TomTom.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Galapagos komt met studieresultaten voor eczeem

Nieuwe resultaten gepresenteerd in San Diego.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Meerderheid fondsen hoger.

16 februari 2018, 22:15 - Lees verder

Wall Street blijft dicht bij huis

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

16 februari 2018, 22:08 - Lees verder

Wall Street worstelend richting slotbel

Dow op weekbasis ruim 4 procent hoger.

16 februari 2018, 21:25 - Lees verder

Olieprijs stijgt door

Op weekbasis zo'n 4 procent hoger.

16 februari 2018, 20:55 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 532,27 0,89% 4,70 527,57
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 810,08 0,57% 4,62 805,46
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.092,67 0,69% 7,45 1.085,22